Çukurova Kalkınma Ajansı'ndan 6 yılda 629 projeye destek

Çukurova Kalkınma Ajansı, mali destek programıyla 6 yılda 628 projesine 191 milyon TL destek sundu. Doğrudan Faaliyet Destekleri kapsamında da 29 proje için sözleşme imzalanıp, 2,5 milyon TL destek bütçesi ayrıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DEMET ÖZTÜRK - ADANA

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, bölge kalkınmasına odaklandıklarını belirterek, “6 yılda 628 projeye 191 milyon TL destek verdik. 3 yıldır bölgedeki araştırma ve fizibilite çalışmalarını destekliyoruz. Bugüne kadar 19 mali destek programı ile KOBİ’lerin rekabet gücünün arttırılmasına katkı sunduk”dedi. 

Küçük ölçekli altyapı destek programları ile bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmayı ve sosyal bütünleşmeyi hedeflediklerini aktaran Altunsu, “Halen değerlendirme aşamasındaki 2015 yılı Mali Destek Programları kapsamında toplam 25 milyon TL kaynak tahsis ettik. Bu kaynağın 15 milyon TL’si bölgedeki KOBİ’lerin rekabet güçlerinin artırılmasına, 5 milyon TL’si mikro işletmelerin kurumsallaşmasına, 5 milyon TL’si ise küçük ölçekli altyapı projeleri aracılığı ile bölgedeki üretim ve çevre altyapısının iyileştirilmesine ayrıldı. Bölge için aciliyet arz eden alanlarda araştırma ve fizibilite çalışmalarının destekleneceği Doğrudan Faaliyet Desteği bütçesi 1 milyon TL. Bu programın başvuruları yıl sonuna kadar devam edecek” dedi. 

Ajansın destek programlarının Bölge Planı’nda belirlenen hedeflere ulaşılabilmesi için araç niteliğinde olduğuna değinen Altunsu, “2015 yılındaki programlarda desteklenecek olan sektörlerin belirlenmesinde, bölge planında öne çıkan sektörler ile ÇKA tarafından geçmiş program uygulama tecrübeleri göz önüne alındı. KOBİ’lere yönelik program ile kimya– plastik, makine – metal işleri, gıda – içecek, tekstil – hazır giyim ve mobilya imalatı sektörlerine yönelik projelerin desteklenmesi planlanmakta. Bu sektörler bölge planında öne çıkan sektörler olup aynı zamanda geçmiş program uygulamalarında program başına en fazla başvuru alınan sektörlerdir” diye konuştu. 

Bölgenin imalat sanayi yapısı içerisinde mikro işletmelerin yüzde 47’lik oran ile büyük bir kesimi oluşturduğuna dikkat çeken Altunsu, “Ancak mikro ölçekli işletmeler Ajansın KOBİ’lere yönelik mali destek programlarından yüzde 15 ile en az faydalanan grubu oluşturuyor. Mali destek programlarında, mikro işletmelerin küçük ve orta ölçekli işletmelerle aynı koşullarda yarışması mikro işletmelerin dezavantaj yaşamasına neden oluyor. Bu sebeple “mikro işletmelerin kurumsallaşma düzeyinin artırılması” ve “mikro işletmelerin ürün geliştirme ya da çeşitlendirme olanaklarının artırılması” öncelik alanlarında mikro işletmelere yönelik ayrı bir program sunuldu” dedi. 

Altunsu, ÇKA’nın bu yıl ilk defa teknik destek programını da uygulamaya başlandığına vurgu yaparak, program ile bölgedeki kar amacı gütmeyen yerel aktörlerin çalışmalarına katkı sağlanmayı hedeflediklerini söyledi. Altunsu, 2015 yılı Teknik Destek Programı kapsamında herhangi bir proje teklif çağrısı ile ilişkilendirilmemek koşuluyla eğitim verme, program ve proje hazırlanmasına katkı sağlama, danışmanlık sağlama, lobi faaliyetleri ve uluslararası ilişkiler kurma gibi kurumsal nitelikli ve kapasite geliştirici faaliyetlerin destekleneceğini söyledi. Altunsu, programın toplam bütçesinin 500 bin TL olduğuna değinerek, faaliyet bütçesinin teknik desteğin hizmet alım yoluyla sağlanması durumunda desteğin ajansa toplam maliyetinin 15 bin lira olduğunu kaydetti. 

İlçe ziyaretleri ile kırsal stratejiler belirlenecek 

Bölgeye yönelik sektörel raporlar hazırladıklarını, sosyal alanda analiz çalışmaları düzenlediklerini aktaran Altunsu, “İlçe raporları doğrultusunda ilçe ziyaretleri ile kırsal stratejilerin belirlenmesi hedefl eniyor. UNDP ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlarla toplumsal cinsiyet eşitliği ve afet-risk alanlarında projeler yürütülmesi, bölgenin sosyal, ekonomik, çevresel problemlerinin tanımlanması ve çözüm yollarının tartışılması için bilimsel toplantılar yapılması planlanıyor. Girişimcilik alanında hazırlanacak strateji belgesinin yanı sıra inovasyon ve girişimcilik alanlarında eğitim ve bilgilendirme çalışmaları sürdürülüyor”şeklinde konuştu.

Uluslararası fuarlarda turizm değerleri tanıtılıyor 

Altunsu, Dünya Bankası, OECD ve Kalkınma Bakanlığı ile yapılacak ortak çalışmalar ile bölgenin yatırım ortamı ve rekabet gücünün de analiz edileceğini belirterek, “Yatırımcılarla doğrudan temas ile yatırımcı çekmeye çalışıyoruz. Var olan yatırımcılara danışmanlık hizmeti veriliyor. TSO’lar STK’lar ile Bölgesel İnovasyon Stratejisi Belgesi hazırlanacak. Adana ile Mersin’de öne çıkan sektörler için stratejiler belirlenerek uygulamaya alınacak. Türkiye Yatırım ve Tanıtım Ajansı ile koordinasyon halinde bölgenin tanıtım stratejisi geliştirilmesi de planlanıyor. EMITT, ITB Berlin, MITT Moskova, Dubai ATM gibi fuarlarda bölgenin turizm değerleri tanıtıldı. İzmir Organik Ürünler Fuarı’nda bölgenin organik tarım ürünleri görücüye çıktı” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir