”Cüzi rakamlarla doğalgaz satıyoruz”

Topbaş, belediye olarak çok düşük kar marjı ile doğalgaz sattıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, doğalgaz fiyatlarında bir indirim yapamayacaklarını belirterek, çok cüzi rakamlarla vatandaşa doğalgaz sattıklarını ifade etti.

Topbaş, Ahmet Cömert Spor Salonu'nda okul amatör spor kulüplerine malzeme yardımı yapılması dolayısıyla düzenlenen törenin ardından basın mensuplarının çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.

Doğal gaz fiyatlarına yapılan yüzde 22 oranındaki son zammın İstanbul'da hava kirliliğini artırıp artırmayacağına ilişkin sorular üzerine Topbaş, "Şu anda İstanbul'da doğalgaz kullanım oranı yüzde 95'lerde. Yüzde 5 oranında da kömür kullanan var. Biz İstanbul'a niteliksiz kömür girişine izin vermiyoruz. Doğalgaz medeni bir yakıt, onu kömür fiyatıyla kıyaslamak doğru değil. Kömürün getirdiği taşıma yükü, sağladığı ısınma imkanı birlikte değerlendirilmeli" dedi.

İGDAŞ'ın, BOTAŞ'ın en büyük müşterilerinden biri olduğunu ve BOTAŞ'a da borcu bulunmadığını belirten Topbaş, ancak petrol fiyatlarındaki değişimlerin Türkiye'yi de etkilediğini söyledi. Topbaş, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu, o nedenle başta doğal gaz, su ve elektrik gibi doğal kaynakları dikkatli kullanmak gerektiğini kaydetti.

Hükümetin, vatandaşın mağdur edilmesini asla düşünmediğini ifade eden Topbaş, "Zorunlu olduğu için bu adımı atmıştır. Geçmişte bu gibi durumlarda, hele seçime giderken hiçbir hükümet bu adımı atmazdı. Bu hükümet, bu cesareti gösterdi. Diğer hükümetler para basarak olayı kurtarmaya çalışıyordu. Para basmıyor ve diyor ki 'böyle bir sıkıntı var, bu sıkıntıyı paylaşalım.' Biz de bu karara saygılıyız" dedi. Topbaş, doğalgaz fiyatlarının artmasının kömür kullanımını da artırmayacağını belirterek, "Hava kirlenmesine ilişkin bir endişem de yok" dedi.

"Doğalgaz fiyatlarında indirim yapılıp yapılmayacağı" sorusuna Topbaş, "Biz onu yapamayız. Biz çok cüzi rakamlarla vatandaşa doğalgaz satıyoruz. Onu gözden geçiririz ama çok düşük kar marjımız var. Yarın koordinasyon toplantısı var. Orada konuşuruz ama zannetmiyorum, İGDAŞ'ın bunu sübvanse edecek imkan ve kaynağı yok" karşılığını verdi. Topbaş, kente kömür girişinin kontrol altında olduğunu, düşük kalorili kömürün kente girişine izin vermediklerini söyledi.

"Metro deniz altından gitmeyecek"

"Beşiktaş ile Sarıyer arasında denizin altından tünelle metro inşa edileceği" haberlerinin yanlış anlaşıldığını da belirten Topbaş, deniz altından değil, sahil boyunca karadan Beşiktaş-Sarıyer ulaşım aksında yer yer yerleşimin de altından geçecek bir metro projesi yaptıklarını kaydetti. Metronun yerin 30-40 metre altından gideceğini, bu projenin Üsküdar ile Beykoz arasında da yapılması için hazırlık yaptıklarını belirten Topbaş, böylece sahillerdeki trafik yoğunluğunu azaltmayı hedeflediklerini vurguladı. Topbaş, bu projelerin önümüzdeki dönem başlatılması için talimat verdiğini kaydetti.

Kadir Topbaş, "Albayraklar'a ait Zincirlikuyu'da 2 bin 400 metre karelik bir araziye ayrıcalıklı imar değişikliği yapıldığı" yönünde iddialar bulunduğunun hatırlatılması üzerine de "Kişiye özel, asla arkasında duramayacağımız hiçbir kararı meclisimiz geçirmez. İmar komisyonumuzun çalışmaları da bu doğrultuda. Kimseye özel bir muamele yapılmaması talimatımız da var. Meclisin özellikle imar kararlarını büyük hassasiyetle ele aldığına inanıyorum" dedi.