”Daha da dikkatli olursak fındık fiyatı 5 TL'ye ulaşır”

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, yeni fındık stratejisinde hedeflenen projeksiyonlara Hükümetin ulaşmasının imkansız olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

AKÇAKOCA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "TMO depolarından Ocak ayına kadar 1 kilo fındık çıkmayacak, takipçisiyiz. Bu noktada üretici dikkatli olmalı. Fındık 4 TL'ye geldi. Eğer daha da dikkatli olursak 5 TL olacaktır" dedi.

Batı Karadeniz il ve ilçe yönetimleri ile Akçakoca'da düzenlenen iftar yemeğine katılan Bayraktar, 643 bin hektarlık alanda fındık üretiminin yapıldığına dikkati çekerek, fındığın Karadeniz Bölgesinde bir hayat tarzı olduğunu söyledi.

Yeni fındık stratejisinde hedeflenen projeksiyonlara Hükümetin ulaşmasının imkansız olduğunu savunan Bayraktar, "406 bin hektar alanda üretim yaptığınız takdirde üretimi düşürüyorsunuz. 406 bin hektarda üretim yapmak zor, bunu net olarak söylüyorum. Bu hektarın üzerindeki fındığın üreticiler tarafından sökülmesi olanaksız. 406 bin hektardan alınacak fındık 406 bin tondur. Bu Türkiye'nin önümüzdeki dönemde hedeflerine uygun olmayan bir rakamdır. Türkiye, 500 bin ton fındık ihraç ediyor. 100 bin ton da içeride kullanıyor. Peki o halde 200 bin ton fındığı nereden bulacaksınız" diye konuştu.

"Fındıktan başka ürünün yetişmesinin mümkün değil"

Fındığa alternatif ürünlerin Karadeniz'de yetiştirilme şansının olmadığını ifade eden Bayraktar, Karadeniz bölgesinin domates üretiminde bile Antalya ve Yalova ile rekabet edemeyeceğini savundu.

"Bu bölgede, karanfil, domates, bodur elma, yaban mersini yetiştirmemiz mümkün değil" diyen Bayraktar, sulama imkanlarının, drenaj çalışmalarının müsait olmadığını ve demostrasyon (deneme) çalışmalarının yapılmadığını söyledi.

Bayraktar, rakımı 750 metrenin üzerindeki bölgelerde, fındıktan başka ürünün yetişmesinin mümkün olmadığını vurgulayarak, "Bunu da net olarak Hükümete ilettik. Bu bölgede fındığın alternatifi fındıktır. Fabrika dahi kursanız, fındığın yerini tutması mümkün değildir. Rakımı 750 metre üzerinde olan yerler içinde destekleme çalışmaları Bakanlık tarafından başlatıldı. Bununla ilgili çalışma zannediyorum önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na sunulacak. TMO depolarından Ocak ayına kadar 1 kilo fındık çıkmayacak, takipçisiyiz. Ocak ayı da aşılabilir. Bu noktada üretici dikkatli olmalı. Fındık çıkmayınca, 4 TL'ye geldi. Eğer daha da dikkatli olursak 5 TL olacaktır" şeklinde konuştu.

Türkiye'de lisanslı depoculuğun gelişmesi gerektiğini de belirten Bayraktar, bu görevi FİSKOBİRLİK ya da TMO'nun yapması gerektiğini savundu.

Bayraktar, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin bir çiftçi kuruluşu olduğunu unutmaması ve borç yapılandırmasına gitmesi gerektiği görüşünü de dile getirdi.