Darbenin başarısızlığı, şirketlere motivasyon oldu

Türkiye'nin önde gelen şirketleri 15 Temmuz'un yıl dönümüne ilişkin mesaj yayımladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

15 Temmuz darbe girişimine karşı tek vücut olarak kararlılıkla karşı duran özel sektör kuruluşları, faaliyetlerini kesintiye uğratmak bir yana, bu kalkışmaya karşı kazanılan zaferin heyecanı ve motivasyonuyla işlerini daha da büyütme çabası içinde oldular.

Yeni yatırımları devreye sokan her sektörden firmalar, istihdama da olanaklarının ötesinde destek vermeye çalıştılar.

En hızlı reaksiyonu gösteren şirket olduk

Kaan Terzioğlu - Turkcell

15 Temmuz 2016, tarihin gördüğü en büyük ihanet hareketlerinden birine tanıklık etti. Türkiye Cumhuriyeti devletinin bekasını, Türk milletinin huzurunu ve refahını hedef alan bir darbe girişimi yaşandı. Böylesine olağanüstü durumlarda haberleşme altyapısı hayati önem arz ettiğinden, Turkcell olarak teröristlerin ilk hedeflerinden biri olduk. Kimimiz alın teriyle, kimimiz el emeğiyle; kimimiz canı pahasına, kimimiz duasıyla bütün ekip canla başla çalışarak Türkiye’nin iletişiminin kesilmemesi için bu zorlu süreç boyunca görevimizi yaptık. Şunu gururla söyleyebilirim ki bu hain girişim karşısında en hızlı reaksiyonu gösteren şirket olduk, demokrasinin yanında yer alarak tavrımızı koyduk. Bu hain girişim süresince darbecilerden tarafımıza ulaşan tüm yasadışı talepleri reddederek, devletimizin ve milletimizin yanında olduğumuzu açıkça beyan ettik. Halkımızın hain girişime karşı organize olmak için kullandığı sosyal mecralara kesintisiz erişim için bütün tedbirleri aldık. Telekom sektörü olarak vazifemizi yaptığımız için mutluyuz. Tüm Türkiye’de olduğu gibi sektörümüzde de birlik ve beraberlik sağladı. Bu olaylardan hem Türkiye hem de sektör olarak kenetlenerek daha da güçlenerek çıktık. Her zaman söylediğimiz gibi “Türkiye’nin teknolojide tüketen değil üreten ülke olması” yolunda sektör olarak birlikte hareket ediyoruz ve edeceğiz. Sektörümüzün ve Türkiye’nin geleceğine inanarak yatırımlarımızla birlikte hizmetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz.

'Şantiyelerimizde bir gün bile işe ara vermedik'

Nihat Özdemir - Limak Holding

Türkiye ekonomisi bu hain darbe girişimini çok hızlı reaksiyon göstererek hafif atlattı. Normalde dünyanın başka bir ülkesinde böyle bir girişim olsa bunun ekonomi üzerinde çok daha yıkıcı sonuçları olurdu. Biz şirket olarak herhangi bir değişim olmadan yatırımlarımıza devam ettik. Fabrikalarımız kesintisiz bir şekilde çalışmaya devam etti. Hatta Türkiye ve dünyada önemli projelere yatırım kararları aldık. Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu İnşaatı, Çetin Barajı ve HES yatırımı, Gürsöğüt Barajı ve HES yatırımı kararları darbe sonrasında aldığımız önemli yatırım kararlarıydı. İstanbul Yeni Havalimanı, TANAP, Kuzey Marmara Otoyolu ve Yusufeli Barajı gibi önemli şantiyelerimizde ise inşaatlarımızı bir gün olsun durdurmadık. Kuveyt’te de Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla Kuveyt Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal binasının temelini attık. Ankara ve Kilis’te iki önemli çimento fabrikası yatırımına başladık ve bu yatırımlara ara vermeden sürdürdük. Diğer tüm yatırımlarımızda da bu şekilde mümkün olduğunca ekonomiyi rahatlatacak tedbirler almaya gayret gösteriyoruz.

'Tek vücut olduğumuzu kanıtladık'

Fuat Tosyalı - Tosyalı Holding

Demokrasimize karşı yapılan bu saldırıda kararlı bir duruş sergileyerek şer odaklarına karşı nasıl kenetlendiğimizi ve tek vücut olduğumuzu tüm dünyaya da bir kez daha kanıtladık. Hükümetimizin her zaman yanındayız ve milletimizin iradesinden başka bir irade tanımıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin rejimine ve bağımsız bütünlüğüne karşı olan bu saldırıyı bir kez daha lanetliyorum. Yüce Türk Milleti’nin refah seviyesini yükseltmek ve ekonomiye olan canlılığı artırmak için Tosyalı Holding olarak elimizden gelenin fazlasını yapmaya devam edeceğiz. Vatanımıza, bayrağımıza ve toprağımıza sahip çıkan başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve Türk milletine şükranlarımı sunarım. Demokrasimize ve geleceğimize hiç çekinmeden sahip çıkan ve bu uğurda şehit olan vatan evlatlarını rahmetle anıyor; milletimizin 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nü kutluyoruz.

'Toplumun ‘zehirlenmiş’ kısmı ayıklandı'

Önen Kuzu - Kuzu Grup

FETÖ, tam 1 yıl önce milletimizin bütünlüğüne, milli irademize yönelik ayaklanma hareketi gerçekleştirmiştir. Darbe diyemeyeceğim, bu düpedüz vatana ihanettir. Planlanmış ve organize edilmiş bir suçtur. Ülkemiz dik duruşuyla dünyaya meydan okudu. Son 1a yılda ülke ekonomimiz büyümeye, gelişmeye devam etti. Demokratik ve laik düzene yapılan bu saldırıda; vatanına, milletine ve yaşadığı topraklara ihanet edenler cezasını buldular. Ülkemizin geleceğine güvenimiz tam. Yatırımlarımıza ve projelerimize hız kesmeden devam ediyor, ülkemiz için tüm özverimiz ile çalışıyoruz.

'Yeni yatırımlarla ülkemize kenetlendik'

Muammer Ceylan - Ceylan İnşaat

Hain darbe sonrası birlik ve beraberliğimizi güçlendirici her çalışmada ve platformda halkımızla birlikte olmaya gayret ettik. Bu hain kalkışmanın hedeflerinden biride Ülkemizin ekonomik dengelerini bozarak güvensizlik ve kaos ortamı yaratmaktı. Ekonominin lokomotifi olan İnşaat sektörü de dolaylı olarak bu hain saldırıdan etkilenmiş olacaktı, ama olmadı beceremediler. Tüm sektör temsilcileri başarısız darbe girişiminin artçı şoklarını geri çevirdi. İnşaat sektörü de çalışmalarına ara vermeden hatta sektörün geleceğine daha fazla yatırım yaparak bu darbe girişiminin amacını boşa çıkarmıştır.

'Her kesim üzerine düşeni yaptı'

Ali Dumankaya - DKY İnşaat

Ülkemiz 15 Temmuz’da yaşanan menfur darbe girişimiyle büyük bir demokrasi sınavı verdi. Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın önderliğinde atılan milli seferberlik adımları doğrultusunda, kamu ve özel sektör olarak herkes üzerine düşeni yaptı. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisinin lokomotifi gayrimenkul sektöründe gerçekleşen düzenlemeler ve güç birliği kampanyaları ile konut satışları 1 milyon 341 bin 453’lük satış ile 2016 yılında rekor kırdı. Gayrimenkul sektörü 2017’nin ilk yarısında da maliyetlerdeki artışa ve döviz kurlarındaki dalgalanmalara bağlı olarak biraz yavaşlasa da büyüme ivmesini sürdürdü. 2017 yılı için beklenen konut satış rakamının 1.5 milyon seviyesini geçeceğini öngörüyoruz.

'Daima nöbetteyiz'

Mustafa Baştuğ - Baştuğ Metalurji

15 Temmuz 2016 gecesi demokrasimize, birliğimize yapılan saldırının ekonomik ve stratejik dirayetimizi de hedef alan bir yanı var. Bu vahşi ve sinsi planı bertaraf etmede; daha da sağlamlaşan, devletiyle yan yana saf tutmayı artık bir alışkanlık haline getiren sektörün, sanayicinin ve her katmandan çalışanların önemi büyük. Kendisinin olana sahip çıkmanın erdemiyle, halkımızın kendi milli iradesine cansiperane sarılmasının önemi büyük. Liderlik vasfının ve zor durumlarda lidere gösterilmesi gereken ahde vefa, sadakat ve disiplinli uyumun önemi büyük. Bizler, bu ve sonrasında tekrarına cüret edilebilecek benzer planlara daima karşı koyacak güçteyiz, ve bunu her gün, her sabah hatırlayarak ve düne göre daha amansız bir azimle çalışarak biriktiriyoruz. Kısaca Temmuzlarda hatırlayacağımız bir nöbet yok, daima nöbetteyiz.

'Ülkemiz için üretmeye kararlıyız'

Hüseyin Nuri Çomu - Sunar Grup

15 Temmuz bir siyaset meselesi değildir, bir ülkenin var olma mücadelesidir. 15 Temmuz farklı görüşten, mezhepten, meşrepten insanların vatan için verdiği mücadeledir. Bu ülke, toplumsal bir manifesto koyarak 15 yılda elde ettiği kazanımları bir gecede kaybetmemeli. Öncelikle bu ülkenin vatandaşı olan bizler, bir vatandaşlık görevi olarak darbeye dur demek için 15 Temmuz gecesi ve akabinde gerçekleşen Demokrasi Nöbetlerinde meydanları doldurduk. Ancak bu ülkenin sanayicileri olan bizlerin bu ülkeye koyacağı asıl katkı; daha müreffeh bir Türkiye, ekonomisiyle de daha güçlü bir Türkiye için çok çalışmaktır.