”Değerlendirmeler, sektörün çıkarlarını korumaya yönelik”

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Kaya, Özince'nin kredi kartları konusunda yaptığı değerlendirmeyi talihsizlik olarak nitelendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, İş Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince'nin kredi kartları konusunda yaptığı değerlendirmeleri, Türkiye gerçeklerinden uzak, talihsiz ve sektörün çıkarlarını koruma gayreti olarak nitelendirdiklerini kaydetti.

Nazım Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, Özince'nin yaptığı bir açıklamada, "tüketicilerin, tüketici kredileri ve kredi kartlarını kullanmaya başlamış olmaları nedeniyle tefecinin elinden kurtulduğu belirtilerek, "topluma tüketici hakları konusunda önderlik edenlerin tefecilik müessesiyle ilgili bir tek söylemine rastlamış değiliz. Bu konu istismar ediliyor. Tüketicinin bankaya borcunu abartmak çok yanlış, popülizm ve haksızlık yapılıyor. Bir kilo domatesin tarladaki fiyatı ile pazardaki fiyatı sorgulanmıyor, gıda hijyeninden bahseden yok, başka hiç bir sektörün bu kadar irdelenmemesi ilginç" dediğini ifade etti.

Türkiye'de halen dolaşımda olan yaklaşık 40 milyon kredi kartı bulunduğunu dile getiren Kaya, açıklamasında, "Kredi kartlarına uygulanan ve ülkemiz ekonomisinin hiç bir parametresi ile uyumlu olmayan, yüksek oranlı akdi ve gecikme faiz oranları, kredi kartlarından alınan ve hukuka aykırı olduğu yerel mahkeme ve Yargıtay kararları ile sabit olan aidat ücretleri nedeniyle milyonlarca tüketicinin haklı şikayeti söz konusudur" ifadesine yer verdi. Ulusal medyanın yanı sıra bir süre önce New York Times'da yer alan, Türkiye'de kredi kartlarında yaşanan toplumsal sıkıntıya ilişkin haberdeki değerlendirmelerin de Merkez Bankası ve Kredi Kartları Merkezi verileri ile teyit edildiğini vurgulayan Kaya, şöyle devam etti:

"Bu gerçeklikler karşısında İş Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Özince tarafından yapılan bu değerlendirmeleri, Türkiye gerçeklerinden uzak, talihsiz ve sektörün çıkarlarını koruma gayreti olarak nitelendirmekteyiz. Özince, bu kadarla da kalmayarak, haddi olmadığı halde tüketici örgütlerine akıl vermeye kalkmaktadır. Tüketici örgütleri, sadece kredi kartları konusunda değil, tüketiciyi ilgilendiren her konuda etkin çalışma yürütmektedirler."