DEİK seçimlerinde listeli döneme geçildi

DEİK yeni dönemde 3 farklı yapıya hazırlanıyor. İş konseyleri üyelikleri artık bölge bazlı olmaktan çıkarılarak, ülke özelinde yapılacak. İş konseyi seçimlerine de yönetim kurulu aday listesi hazırlanılarak girilecek. Bir de multidisipliner bir yapıda, konseylere yardımcı olacak departman kurulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) yapısı geçtiğimiz günlerde yayımlanan yönetmelikle yeniden düzenlendi. DEİK'te yeni dönemde iş konseyleri seçimleri liste usulü yapılacak. Bir şirket istemesi halinde tüm iş konseylerine fakat 1 kişi en fazla 3 ülke konseyine üye olabilecek. Diğer yandan yeni dönemde bölge usulü üyelikten ülke üyeliğine geçildi.

DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK'teki yeni yönetmeliğin getireceği değişiklikleri düzenlediği bir basın toplantısıyla anlattı. Kendisinin iki ay önce göreve geldiğini hatırlatan Olpak, yönetim kurulu üyelerinin 2 yıl daha görevde kalacağını kaydetti. Yönetimi 'yıldızlar geçidi' olarak yorumlayan Olpak, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİ- AD), Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) yönetimde. Bunun dışında Ali Koç, Fuat Tosyalı, Murat Ülker, Güler Sabancı, Tuncay Özilhan gibi isimler de yönetimimizde. Burada tamamen gönüllülük esas" dedi. Kurumu daha efektif hale getirmek için çalışacaklarına dikkat çeken Olpak, şu an 136 ülke konseyi, 6 sektör konseyi bir de Dünya Türk İş Konseyi olmak üzere 143 konseye sahip olduklarını anlattı. 3 yıl önce çıkan yönetmelikle devletin seyahat organizasyonlarını organize etme görevinin DEİK'e verildiğini ifade eden Olpak, başkan belirleme süreci dışında kurumun Ankara ile başka bir göbek bağının bulunmadığını açıkladı.

Seçimler 26 Aralık'ta

Seyahat düzenlemeleri önemli olsa da iş konseyleri üstünde durduklarına dikkat çeken Olpak, iş konseylerindeki üyelik ve seçim sistemini değiştireceklerini söyledi. DEİK'te mevcut sisteme göre bir şirket temsilcisi, şirket adına, 6 bölge iş konseyinden birine üye olabiliyordu. Bu durumda o bölgede işi olmadığı herhangi bir ülkenin iş konseyinin yönetimine girebiliyordu. Yeni dönemde ise bölgesel üyelikten ülke bazlı üyeliğe geçilecek. Bir şirket 143 iş konseyinin hepsine üye olabilecek fakat, şirketi temsilen 1 kişi en fazla 3 iş konseyinde yer alabilecek.

Olpak, mevcut sistemin rasyonel olmayan sonuçlar doğurduğu için DEİK seçimlerinde listeli döneme geçildi değiştirildiğini ifade etti. Bununla birlikte DEİK'te iş konseyi seçim sistemi de değişiyor. Eskiden DEİK'te önce bir iş konseyinin yönetimi seçilip, sonra o yönetim içinden başkan seçiliyordu. Yeni dönemde ise bir iş konseyinin başkan adayı yönetim kurulu listesiyle seçime girecek. Olpak, yeni yönetmelik konusunda hükümetten 'şöyle yapın, böyle yapın' diye bir talimat gelmediğini vurgularken, yeni sistemle şirketlerin işi olduğu ülkenin iş konseyine üye olacağının altını çizdi. Yeni sistemde yeterli üyesi olmayan ülke iş konseylerinin kümelendirileceğini aktaran Olpak, herhangi bir konseyin yeterli üyeyi bulması halinde bağımsız hale gelebileceğini anlattı. DEİK iş konseylerinin seçimleri 26 Aralık'ta Hilton Bomonti'de yapılacak.

Süreç 15 Temmuz'dan farklı

ABD İş Konseyi Başkanı Ekim Alptekin'in başkanlığı bırakmak istediğini fakat seçimlere kadar görevde kalmasını sağladıklarını ifade eden Olpak, diğer yandan ABD gibi büyük ülkelerin tek konseyle yönetmenin zor olduğunu vurguladı. Bunun için alt konseylerin kurulmasının yolunu açtıklarına dikkat çeken Olpak, ABD'de Florida, Teksas, California ve New York'ta alt konseylerin kurulduğunu dile getirdi. Olpak, bu alt konseylerin seçimlerinin ise daha sonra yapılacağını belirtti. DEİK iş konseylerinde Afrika ülkelerinin hareketli olduğuna dikkat çeken Olpak, burada 42 konseyleri olduğunu ve üyelerinin büyük projeler yaptığını anlattı.

ABD'de görülen Hakan Atilla davası ile ilgili bir soru üstüne konuşan Olpak, "Şu an süreci takip ediyoruz. 15 Temmuz sürecinde çok iyi bir kampanya yürütmüştük. Orada bakanlarımız, AK Partili, CHPli, MHPli milletvekillerimizle beraber konuyu anlatmıştık. Herkes 'Türkiye'de darbe oldu' dediğinden süreç etkili olmuştu. Şimdi ise karşımızda hukuki bir süreç var. Farklı bir strateji belirlenmesi gerekir" dedi.

Türk diasporasının yol haritası belirleniyor

DEİK Başkanı Nail Olpak, dünya üstünde 6 milyon kişinin Türk diasporası üyesinin olduğuna işaret etti. Fakat yapılan toplantılarda hiçbir zaman 1000 kişinin katılımını sağlayamadıklarını anlatan Olpak, bu konuda çalışmalar yapıldığını açıkladı. Diasporayı harekete geçirmek istediklerine dikkat çeken Olpak, "6 ay süren bir çalışma oldu bu. Sonuçları geliyor. Bir bütçe ayırdık. Yol haritamız olacak bu çalışma" dedi.

Multidisipliner departman kurulacak

Devletin bütün resmi seyahatlerini DEİK düzenliyor. Fakat Nail Olpak, buna yeni bir sistem getirdiklerini anlattı. Seyahat programını organize eden yine DEİK olurken, TOBB, TİM, MÜSİAD ya da TMB müsait olması durumunda heyet başkanlığını üstlenecek. Bu şekilde o kurumların DEİK'i daha fazla sahiplenmesini sağlayacaklarını ifade eden Olpak, yine de bilgi birikiminin DEİK'te toplanacağını söyledi. Olpak söylemekten imtina etse de DEİK'in bir think tank yapısına kavuşturulması için çalışılıyor. Kurul başka bir kurumun ilgi alanında çalışmalar yapmamaya özen gösterecek. İhracatla ilgili TİM'in çalışmalar yaptığını hatırlatan DEİK Başkanı Olpak, "Bizim bu alanda çalışma yapmamızın bir anlamı olmaz" dedi. İş konseylerindeki üyelerin tamamının gönüllülük esasıyla çalıştığını yineleyen Olpak, "Bizim onları farklı donanımlarla beslememiz lazım. Çok kalifiye arkadaşlardan oluşan bir kadroyla çalışıyoruz. Eksik var ama. Bu iş konseylerimizi iktisadi bilgilendirme noktasında hatta multidisipliner bir yapı içinde ilave bir kurguya ihtiyacımız var. Çünkü iş konseyi başkanını ve yönetimini destekleyici bilgileri verebilmemiz lazım. Bunu yaptığımızda performans sistemi daha doğru olacak. Buna çalışıyoruz şimdi. Bu yeni departmanda uluslararası hukuk, uluslararası ilişkiler hatta sosyoloji uzmanları olmalı" diye konuştu.