DEİK'ten 'serbest bölge' değerlendirmesi

Serbest bölgelerin etkin bir politika aracı olacağını ifade eden DEİK İcra Kurulu Üyesi İlter, düzenlemenin uluslararası sermayenin Türkiye'ye çekilmesini kolaylaştıracağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Üyesi Berna Gözbaşı İlter, dün yürürlüğe giren Serbest Bölgeler Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İhracatçılar olarak son dönemde rekabette öne geçmenin, ürünün değerini katlamaktan geçtiğini bildiklerini ifade eden İlter, serbest bölgeler aracılığıyla bu şekilde yaratıcılık ve teknoloji ile bütünleşen katma değeri yüksek, rekabet gücü fazla ürün üretiminin teşvik edilmesinin sağlanacağını söyledi.

Düzenlemeyle stratejik, büyük ölçekli veya öncelikli yatırımların proje bazında destekleneceğini ve mevcut sabit ödenen özel hesapların Bakanlar Kurulu Kararı ile indirebileceğini anlatan İlter, bu oranların bazı yatırımlarda caydırıcı olabildiğine işaret etti.

Bu düzenlemenin ithalat bağımlılığı bulunan sektör yatırımlarını çekmeye yönelik olduğunu da vurgulayan İlter, serbest bölgelerin düzenlemeden önceki yapısının büyük ölçekli uluslararası sermayenin çekilmesi noktasında yetersiz kaldığını, ancak artık bu bölgelere güçlü sermayenin önemli teşvik ve desteklerle çekilebileceğini, uluslararası sermayenin Türkiye’ye çekilmesinde serbest bölgelerin etkin bir politika aracı olacağını ve ekonomiye daha fazla hizmet edebileceğini ifade etti.