Demir-çelikçilere damping suçlaması

Geçen yıl 'altın dönemi' yaşatan Körfez ülkeleri, yerli üreticileri damping yapmakla suçluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

Mehmet ÖZTEK

İSTANBUL - Geçen yıl Türk demir çelikçilere 'altın dönemini' yaşatan Körfez ülkeleri, yerli üreticileri damping yapmakla suçluyor. Özellikle inşaat demirinin tonunun bin 500 dolardan 500 dolara düşmesi bölge ülkelerindeki üreticileri zor durumda bıraktığı, buna karşı hükümetlerin önlem almak için hazırlık yaptıkları bildirildi.

Bahreyn'de yayın yapan Gulf-dailys News Gazetesi'nin internet sitesinde yayınlanan habere göre, Birleşik Arap Emirlikleri'nden(BAE) faaliyet gösteren RAK Steel şirketi CEO'su Ajay Aggarwal, Türk demir-çelik üreticilerin damping yaptığını öne sürdü.

Geçen yıl tonu bin 500 dolar satılan inşaat demirinin fiyatının şuan BAE'de 500 dolara kadar düştüğünü belirten Aggarwal, ''Türk fiyatları damping yaparak düşük fiyattan ihracat yapıyorlar.  Bu durum sektörümüzü zora sokuyor'' dedi.

Türkiye'den ithal edilen demir-çelik ürünlerine şubat ayında yüzde 5 oranında gümrük vergisi uygulamasını başlattıklarını vurgulayan Aggarwal,  ''Ancak Türk firmaları küçük miktarlarda ihracat yaparak bu engele takılmamayı başarıyor" diye konuştu. Öte yandan dampinge karşı kaygılarını dile getiren BAE Ekonomi Bakanı, Nisan 2009'da yaptığı açıklamada alınması gereken bir dizi önlem için bölge ülkeleri ile temasta olduklarını belirtmişti.

Türk firmaları: Vergi artışı BAE'de fiyatları artırır

Ajay Aggarwal'in sözlerini bireysel açıklama olarak değerlendiren Türk demir-çelik sektörünün önde gelen ihracatçıları, damping uygulamasının söz konusu olmadığını kaydettiler.

Yetkililer, şunları belirttiler: "İhracatçılar olarak sürekli yerli fiyatlar ile ihracat rakamlarını izliyoruz. Maliyetinin altında ihracatın olmaması için oto kontrol sistemimiz mevcut. Böyle bir durum olursa ilgili firmayı uyarıyoruz. Buna rağmen BAE yetkililerinin bir anti-damping soruşturması açması ya da vergi artırımına gitmesini beklemiyoruz. Böyle olması halinde inşaat demiri ülke içinde zamlanır. Yetkililerin BAE'de konut sektöründe fiyatlar düşerken, girdilerde fiyat artışına neden olacak girişime izin vereceğini düşünmüyoruz.''

Sektör temsilcileri, RAK Steel CEO'su Ajay Aggarwal'in son açıklamalarından haberden olduklarını, bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini kaydettiler.