Demiryolları seneye serbestleşir

Demiryollarına özelleştirme konusu Bakanlar Kurulu'nda.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 9 yılda yapılan yatırımlarla artık demir yollarının serbestleşmeye hazır hale geldiğini belirterek, "Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'na sunumunu yaptık. Kanun, bu sene çıkar, seneye uygulamaya başlarız" dedi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Meclis Toplantısı'na katılan Bakan Yıldırım, Türkiye'nin ekonomisinin, büyümesinin, kalkınmasının olmaz olmaz işlerini yapan bir bakanlığın bakanı olduğunu ifade ederek, ülke ve insanların geleceğe yönelik beklentilerinin alt yapı ve yol olduğunu söyledi.

Türkiye'nin son 10 yıl içinde ihracatını ve ticaretini çeşitlendirdiğini anlatan Yıldırım, bu çeşitlendirmenin başarılmasaydı bugün daha farklı konuların konuşuluyor olabileceğini söyledi.

Yeni pazar oluşturma gayretlerinin artırılması gerektiğini dile getiren Yıldırım, üretim maliyetlerinde ve verimliliği artırmada kesintisiz Ar-Ge faaliyetlerinin sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. Yerli katkının önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, Türkiye'nin alışkanlıklarının değiştiğini, eskiden her şeyi dışardan alan bir ülkeyken, şimdi "hangilerini almak zorundayız" sorusunu soran bir ülke haline gelindiğini söyledi.

Özel sektörün dinamizmi sayesinde krizlerle baş edilebileceğini anlatan Yıldırım, krizin ilacının hız kesmeden alt yapı yatırımlarına devam etmek olduğunu, ancak tedbirlerin de alınması gerektiğini ifade etti.

Karadenizli armatörlerle ilgili bir hikaye anlatan Yıldırım, eskiden armatörlerin, gemi projelerine para vermediğini, ancak şimdi en büyük paranın akla verilmesi gerektiğini, akla para verilince arkasının dalga dalga geleceğini söyledi.

Türkiye'deki taşıma alışkanlığının dünyadaki taşıma alışkanlığından farklı olduğunu bildiren Yıldırım, bugüne kadar deniz yolunun ve demir yolunun kullanılmadığını, kara yoluna yoğunlaşıldığını kaydetti.

Küresel rekabet için taşıma maliyetinin aşağı çekilmesi gerektiğini belirten Yıldırım, "Taşıma alışkanlıklarının değişmesi lazım" dedi.

Demir yollarına yapılan yatırımları anlatan Yıldırım, 2019'a kadar demir yollarının taşıyacağı yük miktarının en az 10 kat artacağını söyledi.

Bugün demir yolunda yapılan taşıma miktarının 25 milyon ton olduğunu, bu rakamın demir yolu tarihinin rekoru olduğunu kaydeden Yıldırım, "Biz devraldığımızda 13 milyondu. Bizimle aynı ağa sahip Kanada'da 170 milyon ton taşınıyor. Demek ki bir entegrasyon sorunu var" diye konuştu.
Deniz yolu ve demir yolu taşımacılığın payının artırılması halinde kara yolu taşımacılığının yüzde 70'in altına düşürüleceğini ifade eden Yıldırım, karayolu taşımacılığının taşımacılıktaki payının yüzde 92'den yüzde 89'a düşürüldüğünü anlattı.

Deniz yolunu kullanmanın önünde engel bulunmadığı, denizde her şeyin ucuz olduğunu kaydeden Yıldırım, en pahalı taşımacılığın sırasıyla hava, kara yolu, demir yolu ve deniz yolunda yapıldığını, birinciyle sonuncu arasındaki farkın 7 kat olduğunu söyledi.
Yıldırım, "Demir yollarında 9 yılda yaptığımız yatırımlarla artık demir yolları serbestleşmeye hazır hale geldi. Pazartesi günü Bakanlar Kurulun'a sunumunu yaptık. Kanun, bu sene çıkar, seneye uygulamaya başlarız" dedi.

THY'deki grev

THY'deki greve de değinen Yıldırım, grevle ilgili mağduriyetin sadece çalışan için olmadığını, o gün gitmeleri gereken yerlere gidemeyen 110 bin yolcunun mağdur olduğunu söyledi. Yıldırım, "Yolcu da mağdur olmuştur. Çalışanlara hiçbir zaman duyarsız olunmaz, ama keyfiyet hiçbir yerde kabul edilemez. Bu sorumsuz davranışı azmettirenin, inanıp işe gelmeyenin hakkı hukuku konuşuluyor" diye konuştu.

Ankara'daki göçük

Yıldırım Ankara'da metro inşaatında meydana gelen göçükle ve metro çalışmalarıyla ilgili de şunları kaydetti:
"Talihsiz bir göçük oldu. Bir vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu projeler risklidir. Hiçbir zaman kaza olmasını, kimsenin hayatını kaybetmesini istemeyiz. Bunun için gerekli tedbirler alınıyor ama bu işlerin riski çok yüksektir. Yer altına çalışıyorsunuz, görmediğimiz bir sürü olay oluyor. Sıvılaşmış oradaki toprak. Dışardan yorum yapması çok kolay, hiçbir zaman öyle biri olamadım. İyi ki olmadım, işin içine giren bilir. Bu yönde açıklamalar yapınca gazeteler, (bakan, kazalar olur) dedi çıktı. Tedbirimizi alacağız, ama bir yandan da hayat devam ediyor. İnsanlar trafikte eziyet çekiyor. Yolu kapatıyorsun (niye kapattın), metroyu yapmıyorsun (niye yapmıyorsun) diyorlar. İki tane birbirini olumsuz etkileyen konu var. Birine razı olacaksınız. Biz ikisini de aynı anda yapmaya çalışıyoruz. Arkadaşlarımız gece gündüz oradalar. O göçükten önce bizim arkadaşlarımız oradaydı, daha büyük şeyler de olabilirdi. Her türlü tedbire rağmen öyle ihtimaller vardır. Bunu tamamen ortadan kaldırma imkanı yoktur. Felaket tellallığı yapma niyetimiz yok. Bu konuda daha dikkatli davranılacak, tatsızlık yaşanmaması için elimizden geleni çabayı göstereceğiz."

Yıldırım, metro çalışmalarının projeye göre oldukça hızlı gittiğini, kendilerini zamanlama açısından zorlayacak tek şeyin metro araçları olabileceğini söyledi. Yıldırım, "İhalesi tamamlandı bizce, ama Kamu İhale Kurumunda bir itiraz var. Onun sonuçlanmasını bekliyoruz" dedi.

Bakan Yıldırım, 2003-2011 döneminde ulaşım ve haberleşmede yapılan yatırımları değerlendirirken de yatırımların yüzde 86'ısının bakanlık, yüzde 14'ünün ise yap-işlet-devret (YİD) yatırımları olduğunu söyledi. Yıldırım, Karayolları Genel Müdürü Cahit Turan'dan Kazan Lojistik Merkezi bağlantı yolu çalışmalarının hızlandırılmasını istedi.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir de Suriye'nin uluslararası hava sahasında Türk uçağının düşürülmesini kınadı ve haince saldırıların tekrarlanmaması dileğinde bulundu.
Bakan Yıldırım'dan bazı isteklerinin olduğunu söyleyen Özdebir, öncelikle K2 belgeleriyle ilgili düzenleme yapılmasını istedi.

Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) demir yolu yükleme boşaltma yeri yaptıklarını anlatan Özdebir, vagon bulmakta zorlandıklarını, fiyatların da çok yüksek olduğunu, bu konuya bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Temelli'deki 5 OSB'yi şehre bağlayacak ve oradaki sanayicilerin ulaşımını kolaylaştıracak yolun bir an önce bitirilmesini de isteyen Özdebir, bu yol yapımında ayrılan güvenlik şeridinin biraz geriye alınmasının oradaki OSB'lerin gelişmesine olumlu katkı sağlayacağını kaydetti.