Denizli’nin atölyeleri ‘çocuk gelin’ yarasına merhem olacak

Denizli İhracatçılar Birliği; Hakkari, Şırnak ve Mardin’de birer dikiş atölyesi kuracak. Çocuk gelin gibi sorunların çözümüne katkı sunması beklenen proje ile her atölyede yılda 100 kursiyer ekonomiye kazandırılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLSÜM CAN 

DENİZLİ - DENIZLI İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde dikiş atölyeleri kuracaklarını belirterek, projenin çocuk gelinler gibi bir dizi sorunun çözümü için önemli bir başlangıç olacağını ifade etti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin 20 Ocak’ta kabul ettiği DENİB heyetinden bölge kentlerine dikiş atölyeleri bağışlanmasını istediğini ifade eden Kocasert, “İlk olarak Hakkari, Şırnak ve Mardin’de birer dikiş atölyesi kurmayı planlıyoruz. Her atölyede 25 kursiyer yetiştirilecek. Üçer aylık periyotlarda 1 yıl içinde 4 dönem mezun verilecek. Her atölyede yılda 100 kişi ekonomiye kazandırılacak. Denizli’de daha önce de dikiş atölyeleri bağışladığımız okullar olmuştu. Bu konuda tecrübeliyiz” diye konuştu.

En büyük soru işareti; iş gücü

Bölgedeki çocuk gelinler sorununa da değinen Kocasert, “Bu dikiş atölyelerinin aynı zamanda çocuk gelinler probleminden işsizliğe kadar toplumsal yaraların tedavisinde önemli bir başlangıç olacağına inanıyoruz. Dikiş atölyelerinde bildiğiniz gibi kadın istihdamı daha fazlı. Projemiz bölge ekonomisinin canlanması için işaret fişeği olabilir” şeklinde konuştu. Türkiye’de refahın eşit şekilde bütün bölgelere dağılmadığını vurgulayan Kocasert, “Türkiye’nin herhangi bir yerinde yaşanan sıkıntılara el birliği ile çözüm üretilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da işsizliğin önemli bir sorun olduğunu kaydeden Kocasert, “Bölgedeki dokuma kültürü potansiyelinin harekete geçmesi için projemiz katalizör olacak. 6. bölgede yatırımlar için çok cazip teşvik var ama İstanbul, Bursa, İzmir, Denizli gibi kentlerden bölgeye konfeksiyon yatırımları yapmak isteyen müteşebbislerin kafasında işgücü ciddi bir soru işareti. Eğer ilk etapta birkaç dikiş atölyesi faaliyete geçebilirse, devamı da gelir ve tekstil ve konfeksiyon yatırımları için işgücü altyapısının oluşmasına önemli bir katkı sağlanır” dedi.
 
Bölge iş dünyasından projeye destek geldi
 
Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş: Proje için odamızın tüm olanaklarını seferber etmeye hazırız. Proje genç kızlarımıza manevi destek sunacak. Kızlarımız evde oturmaktansa, dikiş atölyelerinde çalışarak kent ekonomisine katkı sağlayacak. Teşvike rağmen bölgemizde yeterli yatırım olmamasının nedenlerinden biri de kalifiye eleman eksikliği. Proje ile kalifiyeli eleman da yetişecek.
 
Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı: Proje için Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve DENİB Başkanı Süleyman Kocasert’e teşekkür ediyoruz. Mardin’de işsizlik yüzde 17 seviyelerinde. Böyle bir girişimin hayata geçmesi istihdamı da olumlu yönde etkileyecektir. Hizmet getirecek herkese kapılarımız  açık.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir