Dev şirketler Başkent Doğalgaz için düğmeye bastı
Daha önce iki defa ihaleye çıkan ve iptal edilen Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'nin özelleştirilmesi için geri sayım başladı.
Meltem GÜNDÜZ
ANKARA - İhalesi iki kez iptal edilen Başkent Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi'nin tamamının özelleştirilmesinde geri sayım başladı. 1.3 milyon abonesi bulunan Başkent Doğalgaz'ın ihale tarihi önümüzdeki haftalarda açıklanacak. İhale yerli ve yabancı birçok şirket ilgilenirken, Koç, Sabancı Akfen gibi yerli yatırımcıların yanında Çin'den de şartname alan şirketler olduğunu belirtiliyor.
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kanunla, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve bağlı ortaklıklarına ait Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin sermayesinde bulunan yüzde 20 oranındaki hisse de özelleştirme kapsam ve programına alınarak, yüzde 80 oranındaki hissenin satışı ile birlikte özelleştirilecek. Böylece, potansiyel yatırımcıların bu özelleştirmeye olan ilgilerinin artması ve özelleştirmeden daha fazla gelir sağlanarak Ankara Büyükşehir Belediyesi ve EGO Genel Müdürlüğü'nün BOTAŞ Genel Müdürlüğü ve Hazine'ye olan borçlarının bir an önce ödenmesi amaçlanıyor. Lisansın verilmesinden itibaren dağıtım şirketinin sistem kullanım bedeli olan 0,05555 dolar/metreküp karşılığı lira ve taşıma bedeli 0,0077 dolar/metreküp karşılığı lira yönündeki tarifenin uygulanmasına, dağıtım şirketinin hisselerinin özelleştirilmesine dair hisse satış sözleşmesinin imza tarihini takip eden 8 yıl süresince devam edilecek.
Dev şirketler ilgileniyor
Türkiye'nin en büyük gaz dağıtım şirketi Başkent Doğalgaz AŞ'nin tamamının satış yöntemiyle özelleştirilmesine dönük nihai pazarlık görüşmesiyle dev gruplar ilgileniyor. Sabancı, Koç Grubu, Global Yatırım, Limak, Aksa, Akfen'in yanı sıra Suudi Arabistan ve Çin'den önemli şirketler ihalede yarışacak. Şartname alan yatırımcı sayısının 10'u aştığı belirtiliyor. Ağustos ayı başında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Başkent Doğalgaz ihalesini kazanan şirket için ödeme kolaylığı getirmişti. Bu ihaleyi kazanan şirket, ihale bedelinin yüzde 50'sini peşin ödeyecekken kalan yüzde 50'sini iki yıl sonra ve taksitli ödeme hakkına sahip olabilecek.
İhale 3 kez iptal edildi
Başkent Dağıtım AŞ daha önceden mevcut mevzuata göre Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yüzde 80 oranındaki hissesi için ihale edilmiş ve bunun sonucunda ise 1 milyar 610 milyon dolarlık en yüksek teklifi veren Global Grubu ihaleyi kazanmıştı. Ancak Global'in ihale bedelini ödeyememesi nedeniyle belediye tarafından yapılan ihale iptal edilmişti. Başkent Doğalgaz, 2 Temmuz 2009 tarihi itibariyle de Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden alınarak ÖİB portföyüne dahil edilmişti. ÖİB tarafından geçen yıl yapılan ihalede Mehmet Kazancı, Çukurova Holding'in patronu Mehmet Emin Karamehmet'le yüzde 50 ortaklıkla kurduğu MMEKA şirketiyle ihalede ipi göğüslemişti. Türkiye'nin ikinci büyük dağıtım şirketi Başkent Gaz ihalesinde en yüksek teklifi 1.2 milyar dolarlık teklifle MMEKA vermiş, ancak devir sürecinde, Karamehmet-Kazancı ortaklığında sorunlar çıkmış, ödeme yapılmaması nedeniyle devir gerçekleşememiş ve ihale iptal edilmişti. Daha sonra 26 Nisan'da tekrar ihale edilen Başkent Doğalgaz ihalesinde açık artırmada uygun artırım yapılmadığı için 585 milyon dolarda kalan ihale iptal edilmişti.
2011 karı 46,6 milyon TL
2011 yılını 46,6 milyon liralık kârla kapatan Başkent Doğalgaz, Türkiye'nin ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi. Başkent Doğalgaz, 8 bin 625 kilometrenin üzerinde dağıtım şebekesine, bin 100'e yakın basınç düşürme ve ölçüm istasyonuna, esnek ring sistemi ile düşük basınçlı güvenli dağıtım özelliğine sahip. Şirketin, 2037 yılına kadar geçerli dağıtım lisansı bulunuyor. Abone sayısı 1 milyon 339 bin 176 olan şirketin tarifeleri, 2017 yılı sonuna kadar dolar bazında sabitlenmiş durumda. Başkentgaz, 2011 yıl sonu itibariyle yaklaşık 2,3 milyar metreküp doğalgaz satışı gerçekleştirdi.
BOTAŞ'a 700 milyon dolarlık borç
Başkent Doğalgaz yani eski adıyla EGO, Büyükşehir Belediyesi eliyle yönetildiği dönem boyunca BOTAŞ'dan aldığı doğalgazın parasını ödeyememe durumu ile karşı karşıya kalmıştı. BOTAŞ ile belediyenin arasının açılmasına da neden olan bu soruna 2008 tarihinde getirilen bir düzenleme ile çözüm bulundu. Başkent Doğalgaz'ın geçmiş dönemden BOTAŞ ve Hazine'ye sabitlenmiş 700 milyon dolarlık borcu bulunuyor. BOTAŞ, gelecek parayla Rusya'ya olan al ya da öde faturasını ödeyecek. Ankara Büyükşehir Belediye'sinin ise Başkent Doğalgaz'a 520 milyon TL'lik borcu bulunuyor.