DEVA Holding, satışlarını yüzde 91 artırdı

DEVA YKB Haas, Çerkezköy fabrikalarına yapacakları 5 milyon euro tutarındaki yeni yatırımıyla üretimdeki dar boğazı gidereceklerini ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - DEVA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Philipp Haas, 2009 yılının ilk çeyreğinde satışlarını geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 91 artırdıklarını söyledi.

Haas, basın toplantısında, Çerkezköy fabrikalarına yapacakları 5 milyon euro tutarındaki yeni makine parkuru yatırımıyla üretimdeki dar boğazı gidereceklerini ifade etti.

Yeni makine parkurları ile iş verimliliği artırımına gidileceğini kaydeden Haas, şöyle konuştu:

"Geleceğe yönelik çok büyük bir yatırım yaptık ve 'Gelecek artık başladı' diyorum. İlk çeyrekte net kar oranımızda yüzde 9 oranında bir artış gerçekleşti. Sonuçlar bizi geleceğe yönelik olarak çok iyimser kılıyor. Son 1,5 senede yaptığımız yatırımlar konusunda ilk çeyrek sonuçlarımıza baktığımızda doğru yol üzerinde olduğumuzu kanıtlar nitelikte. 2009 yılının ilk çeyreğinde satışlarımızı geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 91 artırdık. Ama oturup arkamıza yaslanmıyoruz. Çünkü piyasalar ve rekabet şartları çok katı. Bu bağlamda her ne kadar iyi sonuçlar alsak da çalışmalarımıza ve yatırımlarımıza devam ediyoruz.

İçinde bulunduğumuz dönemde istihdam yaratmaya devam eden şirketlerden biri olarak da istihdam süreçlerimizi üretim alanında yoğunlaştırmak istiyoruz. Şu anda yaklaşık bin 600 çalışanımız var. Aynı zamanda 87 tane de ek istihdam pozisyonumuz var. Sene sonuna kadar 200'e yakın kişiyi işe almak istiyoruz."

Haas, önümüzdeki bir kaç sene içerisinde ilaç sektöründe bir çok patent süresinin sona ereceğine dikkati çekerek, bunun sonucunda jenerik ilaç sektörünün hızlanarak büyüyeceğini bildirdi.

"Türkiye piyasasında fiyatlandırma ortamı çok zor"

Türkiye dışındaki diğer pazarlara da yöneldiklerini anlatan Haas, Rusya, Ukrayna ve Gürcistan'a ihracat yaptıklarını, ancak asıl hedeflerinin Avrupa ve ABD'ye ihracat yapmak olduğunu ve Türkiye'yi her zaman kendileri için öncelikli pazar olarak gördüklerini dile getirdi.

Haas, yeni ürün bulma konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "DEVA'yı kısa ve orta vadede yeni ürünleri piyasaya süren bir şirket olarak göreceksiniz" dedi.

Türkiye piyasasındaki fiyatlandırma ortamının çok zor olduğunu vurgulayan Haas, "Sadece yüzde 8'lik bir fiyat artışına onay verildi. Buna rağmen, aldığımız hammaddelerde yüzde 20-22 oranında artış yaşandı. Bu bağlamda, tüm sektör brüt kar oranı bazında ciddi bir baskı altında" şeklinde konuştu.

Haas, yaptıkları yatırımın Türkiye pazarına yüzde 0,3'lük bir katkıda bulunacağını düşündüklerini bildirerek, temel amaçlarının pazar paylarını yükseltmek değil, üretimi hızlandırarak hastalarının ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu söyledi.

İkinci çeyrek beklentilerine ilişkin "İkinci çeyrekte küçük de olsa bir iyileşme görülebilir" diyen Haas, Türkiye'de 2 milyar euro büyüklüğünde olan eşdeğer ilaç pazarının 2012'de 3 milyar euroya çıkmasının beklendiğini ifade etti.

Philipp Haas, Türkiye'de yüzde 51,7 oranında olan eşdeğer ilaç kullanımının 808 milyon euroluk tasarruf anlamına geldiğini belirterek, özellikle hastalar için büyük maliyetler oluşturan onkoloji ilaçlarında eşdeğer ilaçların artmasının hem hastalar hem de ülke ekonomisine yapacağı katkının çok daha büyük olacağına dikkati çekti.

Eşdeğer ilaçların içeriğinin referans ilaçlar ile aynı olduğunun tüketici bilincine yerleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Haas, Türkiye'de en çok kullanılan eşdeğer ilaçların antibiyotikler olduğunu bildirdi.

145 milyar dolarlık pazar

Toplantıda dağıtılan bültende de şu bilgiler yer aldı:

"2009 yılında 500 milyon lira konsolide ciro hedefleyen DEVA Holding, yılın ilk çeyreğinde de 2008 yılından bu yana gerçekleştirdiği yatırımları sürdürüyor. 2009 yılının ilk üç ayında Türkiye ilaç pazarı kutu bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,78 oranında büyüme kaydederken bu rakam Türk Lirası bazında yüzde 18,02 olarak gerçekleşti. 2008 yıl sonu itibariyle Türkiye ilaç pazarında yüzde 5,2'lik paya sahip olan DEVA Holding, ciro bazında ise Türkiye'nin 8. büyük ilaç şirketi konumunda bulunuyor.

DEVA Holding, 2008 yılında yeni fabrika binalarının inşası, Roche ile gerçekleştirilen lisans anlaşmaları ile 16 yeni ilacın şirket bünyesine katılması ve satış ekibinin organize ve proaktif hale getirilmesi çalışmaları sonucu ilk çeyrekte 9 milyon 468 bin 451 lira kar açıkladı. Temmuz 2008'den sonra satışına başlanan 16 Roche ürününün 2008 yılı net satış rakamı 50 milyon lira olarak gerçekleşirken, 2009 yılının ilk çeyreğinde Roche ürünlerinin (Saba hariç) satışı 23,9 milyon lira oldu.

Mevcut ekonomik veriler Türkiye, Çin, Rusya, Brezilya, Hindistan, Meksika ve Güney Kore gibi gelişmekte olan ülkelerde ilaç sektörünün hızlı bir ilerleme kaydedeceğini gösteriyor. Yedi ülkenin dünya ilaç pazarındaki toplam payının ise 2012'de yüzde 9-10 olacağı düşünülürken, bu ülkelerdeki ilaç pazarının büyüme hızının küresel ilaç pazarının büyüme hızının iki katına ulaşacağı tahmin ediliyor. 2007 yılında 85 milyar dolar olan küresel ilaç pazarının ise 2012 yılında 145 milyar dolara ulaşması bekleniyor."