Dijital baskıyla battaniye ve halıda fark yarattı
Gaziantepli Dormina Tekstil, Türkiye’de bir ilke imza attı. Dijital baskı yöntemine yönelik yatırımlarını tamamlayan şirket, uyguladığı yeni teknik ile her deseni hem battaniye hem halıda uygulamaya başladı
GÜNEŞ DOĞDU SOYLU - GAZİANTEP
Dormina Tekstil, dijital baskı yöntemiyle bir ilke öncülük etti. 1979 yılında halı ve iplik sektöründe faaliyet göstermek amacıyla kurulan şirket, yeni bir yatırım alanı arayışına girdi. Dormina, bu arayışı sırasında 1998 yılında Türkiye’de üretimi olmayan hacca gidenlerin “hac battaniyesi” olarak nitelendirdiği “İspanyol battaniyesi” üretimine geçti. Zamanla bu alandaki teknolojisini yenileyen Dormina, son olarak da dijital baskı malzemelerine yönelik yatırım yaptı. Şirket, böylece ilk kez dijital polyester battaniye üretti, aynı teknolojiyi halıda da kullanmaya başladı. Çalışmaları hakkında bilgi veren Dormina Tekstil AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Yentur, eski makinelerinin tamamını yenilediklerini söyledi. Yentur, özetle şu bilgileri verdi:
“Makinelerimiz Avrupa menşeli. Jet ile basılan sisteme geçtik. Yeni hatlarımızda yüksek çözünürlükteki tüm resimleri bire bir battaniyelere basabiliyoruz. Ayrıca istenilen deseni istenilen adette de basabiliyorsunuz. Eskiden 10 konteynır ürünü en fazla 10-15 alternatifl e sunuyorduk. Üstelik termin süremiz 2-3 ayı buluyordu. Şu anda müşterinin isteği kadar deseni basabiliyoruz. Ve termin süremizi de 20 güne kadar düşürdük. Bu teknolojiyi halı üretimimizde de uyguluyoruz.” Jel tabanlı yani kaymaz halı ile üretimine de başladıklarını açıklayan Yentur, “Bazı evhanımları halıları kaymasın diye çift taraflı bant yapıştırıyor halılarına. Geçen yıl yaptığımız yatırımla ürettiğimiz halılarda buna gerek kalmıyor. Bu üretimle halıların kaymasının önüne geçtik” diye konuştu.
“Avrupa ülkelerine de ihracat yapacağız”
Aylık üretim kapasitelerinin yaklaşık üç kat arttığına dikkat çeken Yentur, “Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde 40 dönüm alan üzeri kurulu tesisimizde aylık 14 milyon metrekarelik üretim gerçekleştiriyoruz. 400 kişiye de istihdam sağlıyoruz, iki ay içinde bu rakam 600’e çıkaracağız” ifadelerini kullandı. Üretimin yüzde 30’unu ihracata aktardıklarını dile getiren Yentur, gerçekleştirdikleri yatırımlarla ihracat oranlarını artırmayı planladıklarını vurguladı. Yentur, “Dünyada dijital ürünlere talep giderek artıyor. Bu yönde yurtiçindeki fuarların yanında sektörümüzle ilgili yurtdışı fuarlara da daha fazla ağırlık vereceğiz. Ortadoğu bölgelerinde iyi bir pazar payına sahibiz. Yeni ürünlerimiz sayesinde Ortadoğu ülkeleri kadar Avrupa ülkelerine de satış yapmayı planlıyoruz” açıklamasını yaptı.
“2016'da mağazalaşmayı hedefliyoruz”
“eviminstili.com” adlı internet sitesinde de online satışa başladıklarını anlatan Yentur, “Türkiye'de bayilik sitemiyle yurtdışında da distribütörlük şeklinde çalışıyoruz. Bayi sayımız 60, distribütör sayımız ise 20. Önümüzdeki yıl mağazalaşmaya gideceğiz. İlk etapta Gaziantep ve İstanbul’da mağaza açmayı planlıyoruz” dedi. “Tekstil sektörünün geleceğine güveniyoruz” ifadelerini kullanan Yentur, “Bu yıl sıkıntılı başladı. Seçimden sonra toparlanma yaşanacağını düşünüyorum. Sıkıntılı dönemde yatırım yaptık. Böylece kriz bittiği anda hızlı bir yükseliş dönemi yaşayacağız” diye konuştu.
“İstenilen deseni istenilen adette basabiliyoruz”
Dormina Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Yentur, “Yüksek çözünürlükteki tüm resimleri birebir battaniyelere yansıtabiliyoruz. Müşteri tarafından istenilen deseni, istenilen adette de basabiliyorsunuz. Battaniyede kullandığımız bu teknolojiyi halı üretiminde de uyguluyoruz” bilgilerini verdi.