Dijital kanaldan ciro payı yüzde 11’i buldu

Ortalama faaliyet yılı 35, ortalama ciroları 2.2 milyar dolar olan 58 şirketten 72 tepe yöneticiyle yapılan anket sonuçlarına göre, Türkiye'de büyük şirketlerde dijital kanallardan gelen ciro payı yüzde 11'e ulaşmış durumda.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA

İSTANBUL - Ortalama çalışan sayısı 10 bin, ortalama ciroları 2.2 milyar doları bulan 58 şirketten; 33 başkan yardımcısı, 22 grup başkanı, 12 yönetim kurulu başkanı, 3 CEO ve 2 genel müdürün (toplam 72 tepe yönetici!) görüşlerini yansıtan “Türkiye’deki Dijital Değişime CEO Bakışı” araştırmasına göre, dijital kanalların şirket cirolarındaki payı yüzde 11’i buldu. Dijital kanallar, şirketlerin yatırımlarında giderek daha yüksek oranda pay almaya başladı. Araştırmaya katılan şirketlerde yatırımların yüzde 27’si dijital yatırımlara gidiyor. 

TÜSİAD, Samsung Electronics desteği; Deloitte Türkiye ve GfK’nın işbirliğiyle gerçekleştirilen araştırmanın raporuna göre katılımcı her 3 şirketten 2’sinin ‘net ve anlaşılır bir dijital stratejisi” var. Bu şirketlerde, dijital dönüşümden sorumlu pozisyonlar da yükseliyor. Bankacılık, finans ve sigorta dijital dönüşümde öne çıkıyor. Raporum en önemli bulguları şöyle: 

Banka, sigorta ve telekom önde 

Araştırmada; bankacılık, telekom, perakende, dayanıklı tüketim şirketlerinin dijital stratejilerin oluşturulması ve anlaşılır hale getirilmesinde yol aldıkları görülüyor. Yine dijital alanlara yatırımda telekomünikasyon, sigorta ve bankacılık ilk 3’te yer alıyor. Diğer sektörler arasında da perakende öne çıkıyor. Araştırma kapsamındaki şirketlerin 2015 yılı yatırımlarının %27’sini dijital alan oluşturuyor. En çok yatırım yapan ilk üç sektörün dijital alanlara yatırımlarının ortalaması %55. Diğerlerinde ise %16’lar seviyesinde kalıyor. 

En önemli gerekçe verimlilik 

Araştırmaya katılanlara dijital değişime teşvik eden sebepler sorulduğunda, %17 ile verimliliği artırmak ve %16 ile müşteri ihtiyaçlarına hızlı cevap verebilmek tüm seçenekler arasında ön plana çıkıyor. Seçimlerin sıralamasına bakıldığında da %21’le en önemli sebep yine verimliliğin artırılması. Bunu %19’la müşteri ihtiyaçlarına hızlı cevap verebilme, yine %19’la rekabet avantajı, %12’yle kârlılık takip ediyor. 

Yatırımlar artacak 

Net ve belirlenmiş bir dijital strateji kapsamında yatırım yapmaya başlayan şirketlerin gelecek dönem yatırımları artacak. CEO’lar, giyilebilir teknolojiler, robot yatırımlar ve yenilenebilen enerji teknolojileri dışındaki bütün teknolojik yatırım alanlarında yatırımları olduğunu ve önümüzdeki yıllarda da yatırımlarını artırmayı planladıklarını söyledi. 

Tüketiciyle temasta öncelik 

Son tüketici odaklı B2C şirketler ile B2B şirketlerin dijital yatırım odakları birbirinden farklılaşıyor. Son tüketici ile temas eden şirketlerin B2B şirketlere kıyasla dijital pazarlama, mobil teknolojiler, müşteri deneyimi ve e-ticaret konularında daha fazla yatırım yaptığı görülüyor. Tüketiciyle temas etmeyen B2B şirketleri ise nesnelerin interneti (IoT), yenilenebilen enerji teknolojileri, iş analitiği, robot, tedarik zinciri takibi gibi alanlarda daha fazla yatırım yapıyor. 

CDO’ların pozisyonu güçleniyor 

Türkiye’deki şirketlerin %38’inde Chief Digital Off icer (CDO) görev tanımına uyan bir yönetici var. Katılımcı şirketlerin %26’sı bu pozisyonun CDO unvanı ile çalıştığını belirtiyor. Bankacılık, telekomünikasyon, dayanıklı tüketim ürünleri sektörlerinde bu oran %67. Perakende sektöründe yarı yarıya görünüyor. CDO pozisyonu olmayan şirketler önümüzdeki 3 yıl içinde bu pozisyonu %80 oranında doldurmayı planlıyor. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de dijital değişimin liderliğini ağırlıklı olarak Bilgi Teknolojileri (CIO/CTO) yürütüyor. Şirketler, dijital değişimi hayata geçirmede süreci yönetecek liderlerin başarıya ulaşmada kritik bir önem taşıdığının farkındalar. Araştırmada; CDO, bir unvan ya da pozisyon gerekliliğinden ziyade, dijital değişim konusunda görevlendirmeyi içeren tüm pozisyonları kapsayacak şekilde ele alınıyor. 

jtjtrjtrjtjtjj.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir