Dijital oyun sektörü merdiven altına bırakıldı

MOBİLSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin “Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu’nun kapatılması ile 200 milyon dolarlık dijital oyun sektörü merdiven altına bırakılmış oldu” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye’nin, 22 milyon oyuncusu ve 200 milyon dolarlık pazarı ile dijital oyun sektöründe ki en dikkat çeken ülkeleri arasında bulunduğunu belirten MOBİLSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin “Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu’nun kapatılması ile 200 milyon dolarlık dijital oyun sektörü merdiven altına bırakılmış oldu” dedi.

Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu’nun kapatılmasına yönelik açıklamalarda bulunan MOBİLSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin “Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu’nun kapatılması yönündeki kararın, sektörün geleceği açısından talihsiz bir karar olduğunu düşünüyor ve MOBİLSİAD olarak bu kararın gözden geçirilmesini öneriyoruz. Dijital oyun pazarı ve sektörün regüle edilmesi ve merdiven altının engellenmesi adına, sektör temsilcisi Teknoloji KOBİ’lerinin bir sivil toplum kuruluşu çatısı altında, ortak paydada yol haritası oluşturmalarını son derece gerekli ve yararlı buluyoruz” dedi.

Türkiye Dijital Oyun sektöründe gelecek vadediyor

Türkiye’nin sahip olduğu 22 milyonluk oyuncu sayısının sektör adına gelecek vadettiğini belirten Prof. Dr. Kerem Alkin "Türkiye, 22 milyonluk oyuncu sayısı ile dünyadaki tüm dijital oyun sektörünün %2,2’sini temsil ediyor ve 200 Milyon Dolara ulaşan pazar büyüklüğü ile gelecek vadediyor. Dijital oyun sektörünün gelecek 5 yıl içerisinde 1 Milyar Doları bulacağı tahmin ediliyor. 22 milyonluk oyuncu sayısı ve genç nüfusu ile yerli ve yabancı yatırımcıların dikkatini çeken Türkiye, Amerika, Çin ve Güney Kore gibi dijital oyun sektöründe gelişmiş ülkelerin ilgisini üzerine topluyor” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kasım ayı içerisinde gerçekleştirdiği Finlandiya ziyaretini hatırlatan Kerem Alkin şöyle konuştu: “Bilindiği üzere, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Kasım ayı içerisinde gerçekleştirdiği Finlandiya ziyareti esnasında 2012 sonunda 263 milyon aktif oyuncu sayısına ulaşan ve geçtiğimiz yıl çalışan sayısını iki katından fazla arttıran dünyaca ünlü Angry Birds’ün yapımcısı Rovio şirketini ziyaret etti. Bu ziyaret sektörün etki alanının ne kadar genişlediğinin bir göstergesi. Dijital oyun alanında gerekli olan teknik donanım ve bilgi birikimine sahip Türkiye de, gerek genç nüfusu ve genç girişimcileri ile, gerekse bu alanda sektöründe lider Türk Teknoloji KOBİ’leri ile Dijital oyun alanında yüksek potansiyele sahip.”

Dijital Oyun sektöründe devlet desteği şart

Dijital oyun sektörünün gelişmesi için AR-GE çalışmaları ve yerli oyun ve içerik üretiminin arttırılmasının gerektiğine değinen Prof. Dr. Kerem Alkin “2013 itibarı ile her yıl katlanarak büyümesi beklenen sektörde, sağlıklı büyüme için başta vergi uygulamaları olmak üzere uygulanacak devlet teşvikleri; dijital oyun sektörünün bir devlet politikasıyla sürekli desteklenmesi büyük önem arz ediyor.Türk Teknoloji KOBİ’lerinin ve oyun geliştiren gençlerin desteklenmesi ile, hem katma değer yaratılması, hem de istihdama katkı sağlanması hedefleniyor” diye konuştu.

MOBİLSİAD Sektör ihtiyaçlarının tespiti ve giderilmesi yönünde iş başında

2013 yılı içerisinde MOBİLSİAD organizatörlüğünde ve KOSGEB ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Mobil Oyun ve Yazılım Sektörü Buluşuyor” başlıklı toplantıda, Dijital Oyun sektöründe faaliyet gösteren işletmeciler ile genç girişimcilerin bir araya gelmeleri sağlandı. Ülkemizde ve Dünya’da hızla büyüyen dijital oyun sektörünün daha da ileriye taşınması adına neler yapılabileceği detaylandırıldı.