Dilovası 22 milyon dolarlık atık su arıtma tesisine kavuşuyor

21 bin metre karelik proje hem sanayi hem de konut kesimine hizmet sunacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KOCAELİ - Dilovası Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) Müteşebbis Heyet Başkanı Necmettin Bitlis çalışmalarına başlanan 21 bin metre karelik atık su arıtma tesisi projesinin, 22 milyon dolara mal olacağını söyledi.

Ağustos ayında başlanan çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini belirten Bitlis, "Dilovası Organize Sanayi Bölgesi Evsel ve Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi projemiz hem sanayi hem de konut kesimine hizmet sunacak. Organize sanayi bölgesindeki ve Dilovasındaki evsel nitelikli atık suların artırılması hedefleniyor" dedi.

DOSB'un ülke ekonomisine son derece önemli katkıları bulunan çok sayıda büyük endüstriyel kuruluşun yanı sıra çeşitli boyutlarda toplam 185 sanayi kuruluşuna ev sahipliği yapan stratejik konumdaki OSB'lerden biri olduğunu, 5 bini aşkın kişinin istihdam edildiğini vurgulayan Bitlis, yoğun bir endüstriyel faaliyete sahip olmasına rağmen bölgenin plansız ve yanlış kentleşmenin sonucu olarak altyapı ihtiyaçlarının tamamlanamadığına dikkati çekti.

Dilovası'nın son dönemde çevresel hassasiyetler nedeniyle kamuoyunun gündeminde olduğunu dile getiren Bitlis, atık su arıtma tesisi projesinin bu açıdan çok önemli olduğunu söyledi.

Çalışmaların önemli bölümünün tamamlanma aşamasında olduğunu bildiren Bitlis, "Kanalizasyon hatları büyük ölçüde bitirildi. Şimdi fabrikaların ana kolektör hatlarına bağlantıları yapılıyor. Atık su arıtma tesisinde evsel ve endüstriyel sular ayrı ayrı arıtılacak şekilde planlandı. Endüstriyel atık sular önce kimyasal arıtıma tabi tutulacak, daha sonra da biyolojik arıtma ünitesine aktarılacak. Evsel atık sular ise doğrudan biyolojik arıtma ünitesinden tesise giriş yapacak. Yerleşimden kaynaklanan atık sular ile OSB atık suları ayrı ayrı toplanıp tesise ulaştırılacak" şeklinde konuştu.

Projenin yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirildiğini söyleyen Bitlis, 19 Mart 2007 tarihinde yapılan ihale ile projenin TASK-ARBİOGAZ konsorsiyumuna 27 yıl işletme ve 2 yıl yapım olmak üzere 29 yıllığına verildiğini kaydetti.