Diyarbakır Hipodromunun resmi açılışı gerçekleştirildi
Bin 500 dönüm alan üzerinde yapımı tamamlanan Türkiye'nin 8. ve en büyük hipodromu yaklaşık 16 milyon liraya mal oldu
DİYARBAKIR - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de 5 bin civarında yarış atının bulunduğunu belirterek, "Bu topraklar safkan Arap atı yetiştiriciliği konusunda genetik merkezdir" dedi.
Türkiye Jokey Kulübü'nce (TJK) yaklaşık 2 yıl önce Çınar ilçesine 6, Diyarbakır kent merkezine ise 26 kilometre uzaklıktaki Beşpınar Köyü'nde yapımına başlanan Türkiye'nin en büyük hipodromu unvanına sahip Diyarbakır Hipodromu'nun resmi açılışı yapıldı.
Açılışa, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Vali Hüseyin Avni Mutlu ve TJK Başkanı Behçet Homurlu ile çok sayıda at yarışı tutkunu katıldı.
Törende konuşan Bakan Eker, Diyarbakır'da bin 500 dönüm alan üzerinde yapımı tamamlanan Türkiye'nin 8. ve en büyük hipodromunun yaklaşık 16 milyon liraya mal olduğunu söyledi.
Bu hipodromun yüzlerce insana ekmek kapısı olacağını kaydeden Bakan Eker, "Diyarbakır'ın tarihi ve kültürüyle, günümüzün ihtiyaçlarının buluşturulduğu bir faaliyet olarak atçılık sektörünün geliştirileceği bir mekana kavuşuyoruz. Bu proje bin 500 dönümlük alan üzerinde kuruldu. Tribünler bin 500 kişi kapasitelidir" dedi.
Eker, dünyadaki ekonomik sıkıntılara rağmen, alınan tedbirlerle son 2 yılda dünyada yarış atı konusunda hasılat artışı gerçekleştiren en önemli ülkenin Türkiye olduğunu anlattı.
Diyarbakır Hipodromu Projesi'nden heyecan duyduğunu kaydeden Bakan Eker, "Türkiye'de 5 bin civarında at yarışıyor. Birçok işte olduğu gibi bu işte de genetik merkeziz. Bu topraklar safkan Arap atı yetiştiriciliği konusunda genetik merkezdir" dedi.
Diyarbakır'a önemli bir yatırım kazandırıldığını ifade eden Bakan Eker, şunları söyledi:
"1920'lerde Diyarbakır'da at yarışlara düzenleniyordu. Diyarbakır'ın o tarihte sosyo ekonomik ve kalkınmışlık düzeyiyle Türkiye'nin ilk 5 beş vilayeti içerisinde olduğunu görüyoruz. Ama geçen zaman içerisinde maalesef bir takım sıkıntılar yaşadı. Bugün tekrar Diyarbakır'ın kalkınmasının barış huzur ve demokratik bir sistem içerinde geliştirildiği, geliştirilme çabalarının ortaya konduğu günlerde yaşıyoruz. Bugün hükümetimiz bu bölge ve ülkenin diğer bölgelerini barış ve huzur ortamına kavuşturacak projelerin çabalarını ortaya koyuyor."
"16 milyon lira harcandı"
Diyarbakır'da 35 yıldır at yarışlarının yapılmadığını kaydeden Bakan Eker, "Hiçbir zaman hipodromu olmadı. Ama bugün içinde bulunduğumuz hipodrom, önemli bir yatırımdır. Yaklaşık 16 milyon lira harcanarak yapılmış modern bir projedir. Buranın dışında 7 tane daha hipodromu daha var. Burası Türkiye'nin en modern projesidir. Dünyanın, atçılığı gelişmiş ülkelerindeki hipodromlar örnek alındı, eksikleri ve hataları dikkate alındı ve Diyarbakır hipodromu yapıldı. Onun için son derece önemli" diye konuştu.
Bakan Eker, Türkiye'nin ilk organize hayvancılık bölgesinin de Diyarbakır'da kurulacağını belirterek, süt ve et endüstrisiyle ilgili 100 civarında işletmenin tesis edileceğini söyledi.
Yatırımcıya destek paketi
Bakanlar Kurulu'nda dün alınan bir kararın detaylarını anlatan Bakan Eker, şöyle dedi:
"Dün bir karar imzaya açıldı. GAP Bölgesinde 50 ile 100 büyükbaş hayvan sahibi olacak işletmelere hibe desteği sağlayacak kararname uygulamaya girdi. Bu kararname ile GAP Bölgesinde hayvancılık alanında işletme kuracak olan yatırımcılara yaklaşık 140 trilyonluk bir destek paketi çıkıyor. Bakanlar Kurulunda dün imzaladık. Bu bölgede 624 tane hayvancılık işletmesi kurulması öngörülüyor. İnşaatına yüzde 30, hayvan alımına yüzde 40 ve ekipmanına yüzde 40 hibe verecek şekilde bir muazzam projedir. Dolayısıyla hayvancılıkla ilgili bu projenin de Diyarbakır'ın ekonomik hayatına büyük destek sağlayacağına inanıyorum. Amacımız burada yaşayan vatandaşların sofrasına bir tabak daha ekmek koymak, bir işsiz kardeşimize daha iş bulmaktır."
TJK Başkanı Behçet Homurlu da konuşmasında Diyarbakır Hipodromu'nun bölge ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayacağını, şehrin sosyal yaşamına renk katacağını söyledi.
Homurlu, Diyarbakır Hipodromu'nun at yetiştiriciliği ve yarışçılığının gelişmesinde önemli rol oynayacağını sözlerine ekledi.
Vali Hüseyin Avnu Mutlu ise TJK'nın Diyarbakır'a önemli bir marka kazandırdığını belirterek, "Bu tesisi çok önemsiyoruz. Çünkü yüzlerce insan burada istihdam edilecek" dedi.
Bakan Eker ve beraberindekiler, törende ayrıca Diyarbakır'ın geleneksel karpuz yarışmasında bu yıl dereceye giren karpuzların üreticilerini plaketle ödüllendirdi. Açılış töreninde sanatçı Rojin ve Bedri Ayseli de sahne aldı.
Yarışları, aralarında yöresel kıyafetli kadınların da bulunduğu çok sayıda vatandaş izledi.