”Doğal gaz zammı, elektrik zammını tetikleyecek”

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, doğal gaz zammının 1 Ekim'den itibaren elektrik faturalarına yansıyacağını kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası, doğal gaza yapılan zamların 1 Ekim'de yapılacak elektrik zammını tetikleyeceğini savundu. EMO tarafından yapılan yazılı açıklamada, enerji fiyatlarına "otomatik zam" uygulaması kapsamında, doğal gaz fiyatına 1 Ağustos 2008'den geçerli olmak üzere zam yapıldığı hatırlatıldı. Doğal gaz fiyatlarına yapılan zammın kış aylarında daha fazla hissedileceği belirtilen açıklamada, zammın diğer etkisinin de 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren elektrik faturalarına yansıyacağı kaydedildi.

Elektrik zammı zincirleme katlanacak

Elektrik enerjisi üretiminde dışa bağımlı ve pahalı bir kaynak olarak dikkat çeken doğal gazın payının üretimin yaklaşık yarısını oluşturacak seviyelere ulaştığı ifade edilen açıklamada, bugün elektrik enerjisi üretiminde, doğal gaz üreticisi olan ülkelerde bile rastlanmayacak seviyelerdeki bu artışın her geçen gün daha "zamlı" elektrik faturaları ile karşı karşıya kalınmasına neden olduğu görüşü dile getirildi. Açıklamada, şöyle denildi:

"Elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza yapılan kesintisiz tesisler için yüzde 16,6, kesintili enerji kullanıcıları için ise yüzde 19,9 oranındaki zam, elektriğe 1 Ekim 2008'de yapılacak 'otomatik zam' yoluyla son kullanıcıya bir kez daha yansıtılacaktır. Elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza ortalama yüzde 18,25 zam yapılmıştır. Türkiye'de elektrik enerjisinin yaklaşık yarısının doğal gazdan üretildiği göz önüne alındığında, diğer kaynaklara zam yapılmaması durumunda bile 1 Ekim 2008'de belirlenecek elektrik zammı oranının yüzde 10'un altına inmeyeceği görülebilir. Elektrik üretiminde büyük oranda pay sahibi olan doğal gaz için 1 Ekim 2008 tarihinden önce 1 Eylül 2008'de yeni fiyat belirlemesi yapılacaktır. 1 Eylül'de yeniden belirlenecek olan doğal gaz fiyatının bir kez daha artması durumunda yurttaşlara yansıyacak elektrik zammı zincirleme katlanacaktır."