Doğal gaz zammına iptal davası

şD, ESM ve KİGEM, zammı otomatiğe bağlayan kararın tüketicileri ilgilendiren kısımlarının iptali için Danıştay'a başvurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tüketici Hakları Derneği (şD), Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) ve Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi (KİGEM), 1 Ağustos'ta yürürlüğe giren doğal gaz zammı ile doğal gaz zammını otomatiğe bağlayan Yüksek Planlama Kurulu kararının tüketicileri ilgilendiren kısımlarının iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı.

şD Genel Başkanı Turhan Çakar, dava dilekçesini verdikten sonra Danıştay binasının önünde yaptığı açıklamada, şD, ESM ve KİGEM olarak 1 Ağustos 2008'de yürürlüğe konulan yüzde 16,88 oranındaki doğal gaz zammı ile zamma dayanak olan "Enerji KİT'lerinin Uygulayacağı Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizmasının Usul ve Esasları Hakkında Karar"ın tüketicileri doğrudan ve dolaylı kısımlarının iptali, öncelikle de yürütmesinin durdurulması için bugün Danıştay'da dava açtıklarını belirtti. Son bir yıl içinde konutlarda kullanılan doğal gaza yüzde 35 civarında zam yapıldığına işaret eden Çakar, bu çerçevede 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standardı için gerekli olan aylık ortalama 125 metreküp, yıllık ortalama bin 500 metreküp gaz tüketimi baz alındığında, Ekim 2007'de aylık ortalama 77,30 olan doğal gaz faturasının, Ağustos 2008'de 104,70 YTL'ye çıktığını kaydetti. Ekim 2007'de 927 YTL olan yıllık doğal gaz giderinin ise Ağustos 2008'de bin 256 YTL'ye yükseldiğini ifade eden Çakar, "Yani ortalama olarak aylık doğal gaz giderinde 27,4 YTL, yıllık doğal gaz giderinde ise 329 YTL bir artış olmuştur" dedi.

Asgari ücretle çalışan bir kişinin aylık ortalama doğal gaz giderinin Ekim 2007'de aylık ücretinin yüzde 18,4'ü iken, Ağustos 2008'de yüzde 21,3'e yükseldiğini kaydeden Çakar, şöyle konuştu:

"En düşük maaş alan bir memurun ise aylık ortalama doğal gaz gideri Ekim 2007'de yüzde 10,53 iken, Ağustos 2008'de yüzde 12,9'a çıkmıştır. 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren maliyet bazlı fiyatlandırmaya geçişi yani doğal gazda otomatik zammı öngören Yüksek Planlama Kurulunun 14 Şubat 2008 tarihli kararı ve buna bağlı olarak BOTAŞ tarafından gerçekleştirilen yüzde 16,88 oranındaki zam işlemi, 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununa açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Bu kanunda BOTAŞ'a, tarife fiyatlarındaki artışı tek başına ve sınırsız olarak belirleme yetkisi tanınmadığından bu durum aynı zamanda EPDK'nın yetki alanına yapılan hukuka aykırı bir müdahaledir."

Tüketicilerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için vazgeçilmez bir unsur olan doğal gazın tamamen serbest piyasa ekonomisine terk edilmesinin doğru olmadığını vurgulayan Çakar, "Doğal gaz zammı yaşamı zincirleme etkileyecektir. Doğal gaz otomatik zammının sonu toplumsal hüsrandır. Hükümetin bir an önce dışa bağımlı, özelleştirmeci, yanlış enerji politikalarından vazgeçerek, tüketici haklarına ve kamu yararına uygun bir enerji politikası uygulamasını istiyoruz" dedi.