”Doğalgaz zammı enflasyona 0.2 puan etki yapacak”

Merkez Bankası, dün açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirdi; gıda ve enerji gruplarının yıllık enflasyona katkılarının 7,6 puan olduğunu bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Merkez Bankası, Kasım ayında doğalgazda yapılan fiyat ayarlamasının enflasyon üzerindeki etkisi yaklaşık 0,2 puan olacağını açıkladı. Merkez Bankası'nın Enflasyon Değerlendirme Raporuna göre, bu etki TCMB'nin Ekim Enflasyon Raporu'nda yer alan enflasyon tahminlerinde göz önüne alındı.

Ekim ayında tüketici fiyat endeksinin yüzde 2,60 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 11,99'a yükseldiğini anımsatan Merkez Bankası, enflasyondaki yükselişin, Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nde de belirtildiği üzere, temelde sebze fiyatlarındaki geçici yükselişten kaynaklandığını bildirdi.

Petrol fiyatlarındaki düşüş akaryakıt fiyatlarını olumlu etkilerken; elektrik, doğalgaz ve katı yakıt fiyatlarındaki artışların enerji grubunda yıllık enflasyonu yüksek düzeyde tutmaya devam ettiği belirtildi. Bu çerçevede, gıda ve enerji gruplarının yıllık enflasyona katkıları 7,6 puana yükseldiğine işaret edildi.

Enflasyonda 'kademeli düşüş' öngörülüyor

Merkez Bankası, arz yönlü şokların hafiflemesi ve iç talebin zayıf seyrinin hizmet fiyatları üzerinde etkisini gösterdiğini ifade ederken, şu değerlendirmelere yer verdi: "Nitekim, Ekim ayında hizmet alt kalemleri fiyatlarının artış hızında genel olarak bir yavaşlama olduğu dikkat çekmektedir. Bunun yanında, özel kapsamlı göstergelerin mevsimsellikten arındırılmış artışları da enflasyonun aşağı yönlü eğilimini sürdürdüğüne işaret etmektedir. Petrol ve gıda fiyatlarındaki olumlu görünümün sürmesi halinde önümüzdeki dönemde enflasyonun kademeli olarak düşmesi beklenmektedir."