Doğalgaz zammı sanayiciyi iyice zora soktu

İSO Başkanı, rekabet gücünün eridiği ortamda doğal gaza gelen zamma tepki gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, YTL'deki aşırı değerlenmenin rekabet gücünü erittiği bir ortamda, "kur dışındaki alanlarda da hiçbir iyileşme sağlanmamışken", doğal gaza gelen zammın da sanayiciyi iyice zora soktuğunu kaydetti.

Küçük, doğal gaz zammına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Temmuz 2008'de uygulanmaya başlanan ve otomatik fiyatlandırma olarak bilinen maliyet bazlı fiyatlandırma sistemi çerçevesinde sanayide kullanılan doğal gaza yüzde 18,7 oranında zam yapıldığını anımsattı.

Doğal gaza yapılan zammın, sanayinin, rekabet ettiği ülkelere göre zaten yüksek olan girdi maliyetlerini biraz daha artırdığını, rekabet gücünü biraz daha zayıflattığı ifade eden Küçük, şunları kaydetti:

"Üretimlerinde yoğun olarak doğal gaz kullanmak zorunda olan sektörlerimiz bu zamdan özellikle olumsuz etkilenecektir. YTL'deki aşırı değerlenmenin rekabet gücünü erittiği bir ortamda, kur dışındaki alanlarda da hiçbir iyileşme sağlanmamışken, bir de doğal gaza gelen bu zam, sanayicimizi iyice zora sokmuştur. Sanayimizin, uygun fiyatlarda, kesintisiz ve kaliteli enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik politikalar süratle hayata geçirilmelidir. Aksi takdirde, rekabet gücümüzde daha büyük kayıplar ortaya çıkacaktır."