Doğrudan yatırım girişi 8,2 milyar dolar oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yılın ilk 6 ayında Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırım girişinin yüzde 21 arttığını ve 8,2 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bakan Çağlayan'ın, uluslararası doğrudan yatırım girişine ilişkin değerlendirmelerine yer verildi.

Açıklamaya göre, Çağlayan, 2012 yılının ilk 6 ayında Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırım rakamlarını değerlendirdi. Bu rakamlarla, Türkiye'nin, doğrudan yatırım için ne kadar güvenli ve önemli bir liman olduğunun bir kez daha test edilip onaylandığını vurgulayan Çağlayan, dünyada ekonomik belirsizlikler devam ederken Türkiye'nin, uluslararası yatırımcılar için güvenli liman olmaya devam ettiğini ifade etti.

Haziran ayında uluslararası doğrudan yatırım girişinin 1 milyar 776 milyon dolar olarak gerçekleştiğini aktaran Çağlayan, Haziran ayı girişleriyle birlikte, Ocak-Haziran döneminde uluslararası doğrudan yatırım girişinin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 oranında arttığını ve 6,8 milyar dolardan 8,2 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

"Yatırımların yüzde 77,8'i AB ülkeleri kaynaklı"

AB ülkelerinden sermaye girişlerinin devam ettiğini belirten Çağlayan, söz konusu dönemdeki uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin yüzde 77,8'inin bu ülkelerden kaynaklandığını bildirdi.
Bakan Çağlayan, Ocak-Haziran döneminde İngiltere'nin 2 milyar dolar, Avusturya'nın 1,4 milyar dolar ve Lüksemburg'un 676 milyon dolarla önde gelen yatırımcı ülkeler olduğunu ifade etti.

"3,1 milyar dolarlık yatırım imalat sanayinde"

Sektörel bazda imalat sanayinin, yatırımcıların en çok tercih ettiği sektör olduğunu vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:
"Uluslararası doğrudan yatırım girişlerinde imalat sanayi yatırımcıların en çok yatırım yaptıkları sektör olarak öne çıkmaktadır. Ocak-Haziran döneminde 3,1 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım girişi imalat sanayine gerçekleşmiş olup, gıda ve içecek imalatı ilk sırada yer almıştır. 410 milyon dolar ile kauçuk ve plastik ürünler imalatı ikinci sırada yatırımcıların tercih ettiği imalat sanayi sektörleridir. Bu dönemde hizmetler sektörünün en önemli kalemlerinden olan inşaat sektörüne 1,3 milyar dolar, bankacılık-finans sektörüne 715 milyon dolar uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşmiştir."

"Çiçek bahçesi"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, aynı dönemde 620 uluslararası sermayeli şirketin kuruluşunun gerçekleştiğini ve 79 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye ile iştirak edildiğini bildirdi.
Türkiye'nin, uluslararası doğrudan yatırım çekmede adeta bir "çiçek bahçesi" gibi olduğunu vurgulayan Çağlayan, açıklamasını şöyle tamamladı:
"2012 Ocak-Haziran döneminde 620 adet uluslararası sermayeli şirket kuruluşu gerçekleşti. 79 yerli sermayeli şirkete uluslararası sermayeli şirket iştirak etti ve toplam 699 şirket faaliyete geçti. Faaliyete geçen bu şirketlerle birlikte 2012 yılı Haziran sonu itibarıyla Türkiye'de toplam 30 bin 333 adet uluslararası sermayeli şirket faaliyet göstermektedir. Söz konusu şirketlerin yüzde 52'si AB ülkeleri ortaklıdır. AB ülkeleri içerisinde Almanya 4 bin 918 şirket ile ilk sırada yer almaktadır. İngiltere 2 bin 369 şirket ile ikinci, Hollanda ise 2 bin 14 şirket ile üçüncü sırada yer almaktadır. AB'den sonra en fazla şirkete sahip ikinci ülke grubu ise yakın ve Orta Doğu ülkeleridir. Türkiye'de faaliyet gösteren 30 bin 333 adet uluslararası sermayeli şirketin 6 bin 546 adedi yakın ve Orta Doğu ülkeleri kaynaklıdır.

Yatırımcılar için güvenli bir liman olan Türkiye, önümüzdeki dönemde bu özelliğini daha güçlendirerek, uluslararası doğrudan yatırımcıların gözde yatırım merkezi olmaya devam edecektir. Yeni Teşvik Sistemimiz de Türkiye'ye uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin artmasında en etkili araç olacaktır."
 

Bu konularda ilginizi çekebilir