Doğu Karadeniz'in ihracatı miktar bazında düştü

Doğu Karadeniz'in ilk 11 aylık ihracatında değer bazında artış görülürken, miktar bazında düşüş yaşandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Doğu Karadeniz'den yılın 11 aylık döneminde yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 5,5 arttı, miktar bazında ise yüzde 19 düşüş gösterdi. 

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yazılı açıklamasında, Trabzon, Rize ve Artvin'den 2015 yılının 11 aylık döneminde 1 milyar 580 milyon 556 bin 305 dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirtti. 

İhracatta geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 5,5 artış görülmesine rağmen miktar bazında yüzde 18 düşüş yaşandığını vurgulayan Gürdoğan, "Bölge illerinden Rize ve Artvin ili ihracatlarında yüksek oranlı düşüş görülmekte olup, Trabzon ihracatında görülen yüzde 17 artış, fındık ihraç fiyatlarının bir önceki yıla oranla artmış olmasından kaynaklanmaktadır. Oysa ki miktar olarak Trabzon ihracatında da yüzde 16 düşüş yaşanmaktadır" ifadelerini kullandı. 

Rusya'ya ve Gürcistan'a ihracatta düşüş

Gürdoğan, ihracat ürün sıralamasında bir önceki yıla göre yüzde 42 artarak 1 milyar 5 milyon 86 bin 905 dolarlık ihracatla fındık ve mamullerinin birinci, yüzde 16 düşüşle 263 milyon 626 bin 51 dolarlık ihracatla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci, yüzde 37 düşüşle 129 milyon 482 bin 186 dolarlık ihracatla da madencilik ürünlerinin üçüncü sırayı aldığını, fındık hariç diğer bu iki sektör ihracatında da miktar olarak düşüş yaşandığını kaydetti. 

Bölgeden aynı dönemde 107 ülkeye ihracat yapıldığına dikkati çeken Gürdoğan, en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin Rusya, İtalya, Almanya, Fransa ve Gürcistan olduğunu bildirdi. 

Gürdoğan, bölgenin öncelikli pazarlarından Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatta yüzde 20, Gürcistan'a yönelik ihracatta ise yüzde 21,5 düşüş görüldüğünü belirtti.