Dolar 3.90'a dayandı, MB devreye girdi!

Yeni haftaya başlarken Merkez Bankası'ndan peş peşe iki hamle geldi. Rezerv opsiyonu mekanizması ve reeskont kredilerinde değişikliğe gidildi. "Piyasaya dolar sürülmesini sağlayan ve TL'yi piyasadan çekme" anlamına gelen bu iki adım son sonrası dolarda 2 kuruş düşüş görüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, piyasada sağlıksız fiyat oluşumları gözlendiğine işaret ederek, rezerv opsiyonu mekanizmasında ve reeskont kredilerinde değişikliğe gittiğini duyurdu. MB söz konusu adımları peş peşe duyururken, dolar 3.88 seviyelerinden 3.8550 seviyelerine doğru gevşedi. MB'nin söz konusu adımları, "piyasaya dolar sürülmesi piyasadan TL çekilmesi" anlamına geliyor.

Gerek iç dinamikler, gerekse küresel görünüme bağlı olarak yükseliş trendinde olan dolar/TL, cuma günü 3.89'un üzerine çıktı. Kur, yeni haftaya başlarken de 3.89 seviyesini test etmiş ve ardından 3.88 seviyesinde dengelenmişti. MB'nin ROM ve Reeskont hamlesi sonrası ilk tepki olarak dolar 3.8560 seviyelerine kadar indi. Dolar/TL, saat 11:30 itibariyle 3.8635 seviyesinde yer aldı.

ROM'da değişikliğe gidildi

Rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkan oranı üst sınırı yüzde 55’e düşürülürken, tüm dilim aralıkları da 5’er puan aşağı çekildi. Söz konusu adımla piyasadan yaklaşık 5,3 milyar lira çekilecek.

TCMB’den yeni düzenlemeye ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Son dönemde piyasalarda ekonomik temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmektedir.

Bu durum dikkate alınarak, fiyat istikrarına ve finansal istikrara destek sağlanması maksadıyla rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkânına ilişkin üst sınır ile dilim aralıklarında değişiklik yapılmıştır.

Buna göre, rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkân oranı üst sınırı yüzde 60’tan yüzde 55’e düşürülmüş, tüm dilim aralıkları da 5’er puan aşağı çekilmiştir. Söz konusu değişiklik ile yaklaşık 5,3 milyar Türk lirası likiditesi piyasadan çekilecek olup, yaklaşık 1,4 milyar ABD doları tutarında döviz bankaların kullanımına geçecektir."

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan: Söz konusu adımla TL likiditesi 5,3 milyar TL tutarında sıkılaştırılırken, döviz likiditesi de bankaların FX olarak tutması gereken miktar azaltılarak 1,4 milyar USD tutarında gevşetiliyor. Likidite kesintileri zaman zaman TL açısından destekleyici olabilir, nitekim piyasalar tarafından da olumlu karşılandığını görmekteyiz. TCMB’nin ROM açıklaması sonrasında USDTRY kuru 3,86 seviyesi altına gevşedi. Ancak TL maliyetlerini artırması bakımından piyasa faizleri, bu kanaldan da mevduat maliyetlerinde yukarı yönlü baskı devam edecektir.

İhracatçılar, Merkez Bankası'nın reeskont hamlesinden memnunİhracatçılar, Merkez Bankası'nın reeskont hamlesinden memnun

Reeskont kredilerinde 'kur' ayarı

Merkez Bankası sağlıksız fiyat oluşumlarının önüne geçmek adına reeskont kredilerinde düzenlemeye gitti.

Bankadan yapılan basın duyurusuna göre 1 Şubat 2018 (dahil) tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde, ABD doları için 3,7000, Euro için 4,3000, İngiliz Sterlini için 4,8000 kuru kullanılarak Türk lirası olarak yapılabilmesine olanak tanınması ve kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun sabitleme kurundan yüksek olması durumunda kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun esas alınmasına karar verildi.

Merkez Bankası 1 Şubat'a dek vadeli reeskont kredilerinin 5 milyar dolar civarında olduğunu belirtti.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan: Daha önce de yapılan ihracat reeskont kredilerindeki düzenleme de, 1 Şubat 2018’e kadar vadesi dolacak kredilerde USD için 3,70, EUR için 4,30 ve GBP için 4,80 kuru kullanılarak TL olarak ödenmesine olanak sağlanmasıyla alakalı. Söz konusu hamleyi hem şirketlerin FX pozisyonlarını destekleme, hem de döviz talebini azaltıcı etkisi bakımından FX likiditesini artırması doğrultusunda TL açısından olumlu buluyoruz. Öte yandan, TCMB’nin reeskont kredilerindeki hamlesi bir yandan net rezervler açısından, bir yandan da krediler açısından negatif olarak değerlendirilebilir. Aynı zamanda belirtilen kur seviyelerinin, ilgili vade tarihine ilişkin kur denge noktası olarak da algılanması mümkün. 

Merkez'in iki hamlesi sonrası dolar düşüşe geçtiMerkez'in iki hamlesi sonrası dolar düşüşe geçti

Enver Erkan, TCMB'nin adımlarının olumlu olduğunu belirtirken, TL adına geniş resimde baskının ise sürebileceğini söyledi. Erkan, "Bu hareketler kısa sürede TL için destekleyici olmakla birlikte, enflasyon, artan risk primi ve dış konjonktür çerçevesinde artan hassasiyet kapsamında TL açısından risklerin aktif şekilde devam ettiğini görüyoruz. Fed’in faizleri artırmaya niyetli olduğu bir ortamda, mevcut enflasyon seviyesinin %11,9 gibi yılsonuna ve 12-24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerini de olumsuz yönde etkileyecek bir seviyede olması, TL’nin reel faiz bakımından diğer EM paralarıyla rekabetçi gücünü olumsuz yönde etkileyecektir.

Bu bağlamda en olumsuz noktanın ve kırılganlık unsurunun, neredeyse fonlama oranı ile eşit seviyeye gelen manşet enflasyon olduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda risk iştahındaki azalma çerçevesinde TL adına geniş resimde baskı sürebilir. İlerleyen süreç, TCMB’nin de daha kararlı adım atıp atmayacağını bize gösterecektir" değerlendirmesinde bulundu.