Dolardan kaçan, altına sığındı

Altındaki ani yükselişi DÜNYA’ya değerlendiren uzmanlar, yatırımcının, ABD hükümetinin harcalamaların nasıl karşılanacağına ilişkin belirsizlik nedeniyle altına yöneldiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Haber Merkezi

İSTANBUL - Toparlanma işaretlerinin gelmesiyle birlikte dolardan uzaklaşan yatırımcı soluğu emtia piyasalarında alıyor. En gözde emtia ise altın. Yatırımcıdan gelen yoğun ilgi altının ons fiyatını spot piyasada şubat ayından bu yana ilk kez 970 doların üstüne taşıdı. Uzmanlar şu sıralarda 980 dolara zorlayan altına yönelik alımların 955 dolardan itibaren hızlandığını belirtiyor. Altının en önemli tüketici ülkelerinden Hindistan ekonomisinin de ilk çeyrekte beklentilerin üzerinde bir gerçekleşme ile yüzde 5.8 büyümesi, altın fiyatlarını destekleyen bir diğer etken olarak değerlendiriliyor.

Altındaki ani yükselişi DÜNYA’ya değerlendiren uzmanlar, yatırımcının, ABD hükümetinin harcalamaların nasıl karşılanacağına ilişkin belirsizlik nedeniyle altına yöneldiğini söyledi. Uzmanlar, “Altın en son 2009 başında 1000 doları gördü. Şu an 1000 doları tekrardan görmesi bekleniyor. Bazı yurtdışı piyasalarda 1700 doları gereceğine ilişkin tahmiler yapılıyor” dedi. Altındaki yükselişin temel nedeni olan dolardaki kan kaybı ise sürüyor. Euro/dolar paritesi dün 1.4133 ile yılın en yüksek düzeyine çıktı. Öte yandan altındaki yükseliş diğer değerli metallerin fiyatlarını da yukarı çekti.

Haberin ayrıntıları bugünkü DUNYA Gazetesi'nde