Döviz bozdurma kampanyasına iş dünyasından destek geldi

Berberlerin, manavların, restorantların başlattığı ‘dolar bozdurma’ kampanyasına iş dünyası da katıldı. Birlik, dernek ve federasyonlar yapmış oldukları açıklamalarla kampanyaya destek verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapmış olduğu ‘döviz bozdurma’ çağrısına destek büyüyor. Esnafl arın döviz bozduran vatandaşlara ücretsiz hizmet ve indirim uygulamalarından sonra birlik, federasyon ve dernekler de yazılı açıklamalarıyla kampanyaya destek verdi. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) ve Fındık Tanıtım Grubu (FTG) hesaplarındaki döviz varlıklarını TL’ye çevirirken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İnşaat Müteahhitleri Meclisi Başkanı Tahir Tellioğlu’ndan dövizini bozdurup konut alanlara, yüzde 2’lik indirim talebi çağrısı geldi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ise yurtdışında burs imkanı ve amfi tiyatroya isim verileceğini açıkladı. Diyanet İşleri Bakanlığı da yazılı açıklamasında hac ve umre ücretlerinin TL ile alınacağını duyurdu. Metro Turizm sahibi Galip Öztürk de 500 dolar bozdurana 1 bilet hediye edeceğini söyledi.

İHKİB hesaplarındaki dövizleri TL’ye çeviriyor

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısına destek vermek amacıyla birlik hesaplarındaki döviz varlıklarını TL’ye çevirdiklerini bildirdi.

Hikmet Tanrıverdi yaptığı yazılı açıklamada, ön görülemeyen kur hareketlerinin Türkiye ekonomisine zarar verdiğine dikkat çekerek, yıllardır savundukları gibi TL’nin kullanım alanının artırılması gerektiğini söyledi. Düzensiz tansiyon gibi sürekli sert iniş ve çıkış gösteren döviz kurunun ihracatçıyı mutlu etmediğini belirten Tanrıverdi şu görüşleri dile getirdi: “Hammaddeyi dolarla alırken, ihracatımızın yüzde 75’ini Euro Bölgesi’ne yapıyoruz. Özellikle dolardaki artış maliyetlerimizi yükseltiyor. Bizim için kurdaki yükselişten çok euro/dolar paritesi daha önemli. Bu nedenle sanıldığı gibi yüksek döviz kuru bizim arzuladığımız bir durum değil. İhracatçı için her gün inip çıkan değil stabil kalan döviz daha önemli. Belirsizlik ihracatçıyı da rahatsız ediyor.

Fındık Tanıtım Grubu da kampanyaya destek verdi

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören, Fındık Tanıtım Grubu (FTG) olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine döviz varlıklarını Türk Lirası’na çevirmeye karar verdiklerini bildirdi.

Gören, yaptığı yazılı açıklamada, Karadeniz ile İstanbul Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Birlikleri bünyesinde kurulan ve fındık ihracatından yapılan kesintilerle reklam ve tanıtım faaliyetlerini yürüten Fındık Tanıtım Grubu’nun, hesaplarında bulunan dövizleri Türk Lirası’na çevireceğini belirtti.

Üniversitede dolar bozduran personele yurt dışı bursu

Van’da 500 bin euro ve dolar bozdurarak makbuzunu getiren vatandaşın adının Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ndeki (YYÜ) amfi tiyatroya verileceği bildirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı sonrası başlatılan döviz bozdurma kampanyasına destek vermek istediklerini belirten YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, üniversite senotusu ile görüşerek iki yönde destek kararı aldıklarını bildirdi. Battal, şöyle konuştu: “Birincisi üniversitemizin idari ve akademik personelimizden 20 bin üzerinde euro veya dolar bozduran 5 arkadaşlarımıza yurt dışını destekleme imkanı sağlayacağız. Yurt dışına çıktığı zaman bizim Bilimsel Araştırma Projeleri fonumuzdan onları destekleyeceğiz. Diğerlerine de teşekkür belgesi vereceğiz. Teşekkür belgesi akademik seyirde farklı bir anlam ifade ediyor.”

Battal, 500 bin euro veya dolar bozdurarak, Türk Lirası’nda kaldığını ispat edenlerin adının üniversitedeki amfi tiyatroya verileceğini bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan sonraki süreçte de daha güçlü desteklerimiz devam edecek. Ülkemiz üzerinde oynanan oyunları biz bozdukça hem ülkemiz güçlü konuma geliyor, hem de bizim üzerimizde oyun oynayanlar bundan sonraki oyunlarının tutmayacağını ve bizim ülkemizin, vatandaşlarımızın, milletimizin el ele vermek suretiyle güçlü bir şekilde geleceğe taşıdığını görecekler, görmeye de devam edecekler.”

Dövizini bozdurup konut alanlara yüzde 2 indirim talebi

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İnşaat Müteahhitleri Meclisi Başkanı Tahir Tellioğlu, “Dövizini bozdurup TL ile konut alanlara yüzde 2 indirim yapılsın” dedi. Tellioğlu, ülke ekonomisinin düzlüğe çıkıncaya kadar uyanık ve siperde kalınması gerektiğinin altını çizerek, üyelerine dövizli satışlarınızı TL ile yapın, dövizini bozdurup TL ile konut alanlara yüzde 2 indirim yapılsın çağrısında bulundu.

Sektörde döviz kullanımının kaldırılması yönünde yapılan çağrıyla birlikte, tüm ekonomik tedbirlere uyacaklarını açıklayan Tellioğlu, şu açıklamalarda bulundu: “İMKON satışlarımızın bir kısmı da olsa dövizden TL’ye çevirterek, TL’yi destekleme kararı alırken; diğer taraftan hükümete çağrı yaparak, bir an önce müteahhitlik hizmet kanunu çıkartılarak müteahhitlik sektöründeki çürükleri ayıklayarak sağlıklı bir müteahhit kadrosuyla devleti müşavirlik desteğiyle sektörü daha güçlü bir şekilde yurtdışına taşınması, uluslararası müteahhitlik sektöründen daha fazla pay alarak, ülkemize daha çok döviz getirme gayreti içerisinde olacağız.”

Metro Turizm, 500 dolar bozdurana bilet hediye ediyor

Metro Turizm’in sahibi Galip Öztürk, 500 dolar bozdurduğunu belgeleyenlere Metro Turizm’den bir bilet vereceğini duyurdu. “Tüm halkımızı ve milli işadamlarımızı her bedeli ödemek pahasına dolarlarını bozdurarak Devlet ile kenetlenmeye davet ediyorum” diyen Öztürk, dolarlarını bozduranların belgelerini whatsapp ile kendilerine iletmelerini istedi.

ESDER, kampanya yapan esnafa sahip çıkıyor

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Amerikan dolarının son günlerdeki spekülatif çıkışını manidar bulduklarını belirterek, “Doların ekonomik ve siyasi tahakkümünü reddediyoruz” ifadesini kullandı.

Çelikus, yazılı açıklamasında, esnaf ve sanatkarların, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın doların bozdurularak Türk lirasına çevrilmesi yönündeki çağrısını desteklediklerini kaydederek, “Esnaf ve sanatkarlar dükkanlarında hizmet ve üretimden elde ettiği kazancı ile dolarını bozdurana destek olmak amacıyla indirimler, hatta bedava hizmetler sunmaya başlamıştır. Esnafımız, küçücük dükkanlarında ne kadar büyük yüreklere sahip olduklarını göstermişlerdir. Hükümetimizi de bu yapıya, esnaf, sanatkar ve KOBİ’lere sahip çıkmaya davet ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Hisarcıklıoğlu: Kayıtsız kalamadık

Armada Alışveriş Merkezi ile Panora Alışveriş Merkezi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk Lirası kullanılması yönündeki çağrısına destek vermek amacıyla kira sözleşmelerini Türk Lirası’na dönüştürme kararı aldı.

Aynı zamanda TOBB Başkanı da olan Söğütözü İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve Panora AVM’nin ortaklarından Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın AVM kiralarının döviz yerine Türk Lirası ile yapılması çağrısına kayıtsız kalmadıklarını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, “Dövizdeki hareketliliğe karşı her zaman kiracılarının yanında olmayı ilke olarak benimseyen Armada Alışveriş Merkezi yatırımcısı olarak dolar ve euro bazında yapılmış kira sözleşmeleri isteyen kiracılarımız için Türk Lirası’na çevrilecektir. Ortak alanda ise Perakende Yönetmeliği’ne uygun olarak Türk lirasında faturalandırma yapılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Laleli TL’ye geçiyor

Laleli Sanayici ve İş Adamları Derneği (LASİAD) de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısına destek olmak amacıyla hiçbir finansal işlemde TL’den başka para kullanılmayacağını açıkladı.

ESNAF KAMPANYALARI DİKKAT ÇEKİYOR

■ Muğla’nın Marmaris ilçesinde bir yerel gazete sahibi, 500 dolar bozdurarak makbuzunu getiren vatandaşlara bir yıllık ücretsiz gazete aboneliği hediye ediyor.
■ Kırklareli’nde bazı besiciler, Türkiye genelinde başlatılan “dolar bozdurana ikram” kampanyası kapsamında dolar bozduran vatandaşlara süt hediye ediyor.
■ Muş’ta esnaf, Türk Lirası’na sahip çıkmak amacıyla çeşitli kampanyalar başlattı. Muş’ta bir berber, iş yerinin girişine “500 dolar bozdurup makbuzunu getirene ücretsiz tıraş” yazısı astı.Bursa’da bir mermerci, 2 bin dolar bozdurarak makbuzunu getiren vatandaşlara ücretsiz mezar taşı veriyor.
■ Malatya’nın Darende ilçesinde manav işleten bir esnaf, 200 dolar bozdurup makbuzunu getirene 5 kilogram mandalina hediye ediyor.
■ Adıyaman’da bir emlakçı, 20 bin dolar bozdurup makbuzunu getiren müşterilerinden komisyon ücreti almayıp, danışmanlık hizmetini de ücretsiz veriyor.
■ Kars’ta halı satışı yapan bir esnaf, bin dolar bozdurana 4 metrekarelik halı hediye ediyor.Çankırı’da bir çiçekçi, 100 dolar bozdurarak makbuzunu getiren vatandaşlara ücretsiz çiçek hediye ediyor.
■ Siirtli bir esnaf, dövizini Türk Lirası’na çevirenlere ücretsiz muhabbet kuşu ve yem veriyor. Malatya’da bir erkek kuaförü, 250 dolar bozdurarak makbuzunu getiren vatandaşlar için ücretsiz hizmet veriyor.
■ Konya’nın Ilgın ilçesinde hediyelik eşya dükkanı işleten bir esnaf, döviz bozduran vatandaşların 20 liralıkalışverişinden ücret almamaya başladı.
■ Kocaeli’de tasavvuf müziği alanında faaliyet gösteren “Anka” ilahi grubu, 5 bin dolar bozdurarak makbuzunu getiren çiftlerin düğününde ücretsiz sahne alacak.
■ Sakarya’nın Sapanca ilçesinde çay ocağı işleten bir esnaf, döviz bozduran vatandaşlara gün boyu ücretsiz çay veriyor.
■ Bilecik’te, ‘’Trabzonlu Yüksel Ustanın Yeri’’ olarak bilinen lokantanın sahibi, 500 dolar veya euro bozdurup makbuz getiren müşterilerine bedava yemek veriyor.

Spor dünyasından boks federasyonu da destek verdi

Türkiye Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç, Erdoğan’ın çağrısına uyarak 150 bin euro ve 40 bin doları Türk Lirası’na çevirdiklerini bildirdi. Gözgeç, yaptığı yazılı açıklamada, son dönemlerde Türkiye’nin üzerinde ekonomik kriz oyunlarının sahnelendiğini belirterek, bu sıkıntılı sürecin aşılması için herkesin elini taşın altına koyarak sorumluluk üstlenmesi gerektiğini vurguladı. Bu davranışın diğer spor federasyonlarına örnek olmasını dileyen Gözgeç, “Belki diğer federasyonlarımız da bu yönde adım atarlar. Dövizi olan herkes en yakın döviz bürosuna gitsin ve parasını altına ya da TL’ye çevirsin” dedi.

Diyanet, hac ve umre ücretlerini TL olarak alacak

Diyanet İşleri Başkanlığı, hac ve umre ücretlerinin Türk Lirası olarak tahsil edileceğini duyurdu. Diyanet’in sitesinde yer alan son dakika açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “Başkanlığımız hac ve umre ücretlerinin Türk Lirası olarak tahsil edilmesine yönelik geniş kapsamlı çalışmasını tamamlamıştır. Buna göre Başkanlığımız 5 Aralık 2016 tarihinden itibaren hac ve umre ücretlerinin Türk Lirası üzerinden tahsil edilmesine karar vermiştir.”