Döviz tevdiat ve süper döviz hesabında düzenleme

Hesap açılabilen döviz cinsleri ve asgari tutarları Merkez Bankası Yönetim Komitesi belirleyecek; müşterek hesaplar arasında dönüştürme olmayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Merkez Bankasının "Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar ile Hazine Müsteşarlığının 2008-32/34 sayılı Tebliğine İlişkin Merkez Bankası Genelgesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Genelge", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, önceden sadece dolar, euro, İsviçre frangı ve İngiliz sterlini üzerinden açılan Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat ve Süper Döviz Hesaplarının açılabileceği döviz cinsi ve asgari tutarları Merkez Bankası Yönetim Komitesi tarafından belirlenecek.

Merkez Bankası Yönetim Komitesi tarafından belirlenen tutarların altında yatırılan dövizler için hesap açılmayacak ve dövizler ilgilisine iade edilecek.

Merkez Bankasınca alım-satım konusu yapılan diğer bir konvertibl döviz gönderildiği ya da efektif ibraz edildiğinde, valöre esas olan gündeki cari kurlar üzerinden alım-satım yapılarak, ilgililerin talep ettiği hesap açılabilen döviz cinsine dönüştürülmek suretiyle döviz hesabı açılabilecek. 

MB şubelerine para yatırılabilecek veya transfer yapılabilecek

Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat ve Süper Döviz Hesapları açtırmak için Merkez Bankası şubelerine para yatırılabilecek veya bankalar aracılığıyla transfer yapılabilecek. Bu hesabın valörü yani vade başlangıç tarihi paranın Türkiye'de Merkez Bankası Şubelerine yatırıldığı tarih olacak. 

Bankalar aracılığıyla gönderilen transferler karşılığında açılan hesapların valörü ise, transfer tutarının Merkez Bankası'nın muhabir banka hesaplarına alacak kaydedildiği tarih olacak. Ancak 18 yaşından küçükler ile turistik, ticari veya sair amaçla yurt dışına seyahat edenler adına hesap açılamayacak. 

Daha önceki uygulamada söz konusu hesaplara uygulanacak faiz oranları rakamsal olarak genelgede belirtilirken, yapılan değişiklikle bu hesaplarının vadeleri ve uygulanacak faiz oranlarının Merkez Bankası Yönetim Komitesi tarafından tespit edilmesi hüküm altına alındı. Vade bitim tarihinde hesaplara vade başlangıç tarihinde yürürlükte olan oranlarda faiz tahakkuk ettirilecek.  Hesap sahipleri, Merkez Bankasına müracaat ederek Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat ve Süper Döviz Hesaplarından para çekebilecek veya bir bankadaki hesaba transfer talebinde bulunabilecekler. 

Müşterek hesap açılmayacak

Genelgeye eklenen geçici maddeye göre ise, geçerli Türkiye Cumhuriyeti Kimliği ya da Belge hamili karı ve koca adına "ve" ya da "veya"lı olarak 1 Ocak 2009 tarihinden önce açılmış müşterek hesaplar arasındaki dönüştürme talepleri yerine getirilmeyecek ve yeni müşterek hesap açılmayacak. Söz konusu müşterek hesaplar, hesap sahiplerinin aksine bir talimatı olmadığı sürece aynı şekilde devam edecek. 

Merkez Bankası konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, kesin dönüş yapan hesap sahipleri adına yurt dışındaki resmi veya özel sosyal güvenlik kuruluşlarınca gönderilen emekli aylıklarına hesap açılması uygulamasına genelgenin yayımı tarihinden itibaren son verildiği belirtilerek, "Kısmi çekim sonrasında bakiyesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenen limitlerin altında kalan hesaplar kapatılır" denildi. 

Faiz oranları

Euro, ABD doları, İngiliz sterlini için 2 yıl vadeli Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat hesabına uygulanacak faiz oranı yüzde 1, İsviçre Frangı için de yüzde 0,50 olarak belirlendi.

Süper döviz hesabında Euro için 1 yıl vadeliye uygulanan faiz oranı yüzde 2,25, 2 yıl vadeli için yüzde 2,75, 3 yıl vadeli için de yüzde 3,25, ABD doları için ise 1 yıl vadeli için yüzde 2, 2 yıl vadeli için yüzde 2,50, 3 yıl vadeli için de yüzde 2,75 olarak saptandı. Faizlerden yüzde 15 gelir vergisi uygulanacak.

6 Mart 2006 tarihinden önce açılmış olan 1 yıl vadeli Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat Hesabı, vade bitiminde yüzde 0,25 oranında faiz uygulanmak üzere yenilenecek. Vadeden önce çekilen kısma Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat ve Süper Döviz Hesapları için yüzde 0,05 oranında çekim faizi uygulanacak.

Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat Hesabı Açma Limitleri Euro, dolar, sterlin için bin, İsviçre Frangı için de 2 bin olarak belirlendi. Süper Döviz Hesabı Açma Limitleri, 5 bin Euro, bin dolar olarak saptandı.