DTİK lobiye başladı

TOBB\DEİK-Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında, ABD'deki ilk lobi faaliyetine başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VAŞİNGTON - TOBB\DEİK-Dünya Türk İş Konseyi (DTİK), özellikle ABD ile AB arasında imzalanacak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması'na Türkiye'ye dahil ettirmek için başlattığı lobi faaliyetinin ilk ayağı ABD'nin başkenti Vaşington'daydı. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın ev sahipliğinde düzenlenen "Amerika'da Yerleşik Türk Girişimciler ve Profesyoneller Toplantısı" DTİK Amerika Bölge Komitesi üyelerinin ve Türk girişimcilerin katılımlarıyla Vaşington’da gerçekleşti.

TOBB/DEİK-DTİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD'de yaşayan Türkler arasında örgütlenmenin önemini vurgulayarak Amerika'da çok sayıda derneği olan Türkler'in, tek bir çatı altında toplanması gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Siz yaşadığınız ülkede ne kadar güçlü olursanız, Türkiye de o kadar güçlü olur" dedi.

Amaç küresel aktör haline gelmek

Dünya Türk İş Konseyi'nin (DTİK) amaçlarını, faaliyetlerini ve başarılarını aktaran Hisarcıklıoğlu, DTİK'in dünyanın dört bir yanındaki Türk girişimcileri örgütleyerek Türk iş dünyasının küresel bir aktör haline gelmesini amaçladığını vurguladı.

DTİK'in dünyanın her yerindeki Türk girişimcilerinin birbiriyle iletişime geçebilecekleri bir ağ oluşturduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, bu ağ sayesinde şimdiye kadar 92 ülkeden 2 bin 483 Türk girişimcinin bir araya gelerek birbirlerinin tecrübelerinden yararlandıklarını ve karşılıklı ticari ilişkiler başlattıklarını söyledi.

Organize olmuş azınlıklar, organize olamamış yığınları idare eder

Hisarcıklıoğlu, DTİK'in aynı zamanda Türkiye'den göç etmiş tüm Türk vatandaşlarının, bulundukları ülkelerde hem kendi haklarını hem de Türkiye'nin çıkarlarını koruyabilmeleri için daha iyi organize olmalarına yardım etmeyi amaçladığını belirtti. Lenin'in "Organize olmuş azınlıklar, organize olamamış yığınları idare eder" sözünün doğruluğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, bu nedenle yurtdışında yaşayan Türkler'in tek bir çatı altında buluşması gerektiğini belirtti. Herkesin aynı fikirde olması gerektiği anlamına gelmediğini, farklı fikirlerin bir araya getirilerek güzelliklerin ortaya çıkarabilecegini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bunun için de yapılması gerekenin tek çatı altında birleşmek olduğunu söyledi.

Çin'in bugün büyük bir güç olmasında ve Amerika'dan ciddi yatırımlar almasında Amerika'da yaşayan ve Amerikan şirketlerinde çalışan Çinliler'in büyük payı olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, IBM, Microsoft, Boeing ve benzeri uluslararası şirketlerde birçok Türk'ün çalıştığına dikkat çekerek aynı şeyi onların da yapabileceğini belirtti.

Türk ürünlerinin Amerikan pazarlarına girebilmesi için çalıştıklarını da ifade eden DTİK Başkanı Hisarcıklıoğlu, ABD'de yaşayan Türkler'e Almanya'da yaşayan Türk işçi çocuklarını örnek gösterdi. Hisarcıklıoğlu, yurtdışında yaşayan Türkler'in bulundukları ülkelerin vatandaşlıklarına geçerek oy kullanan bireyler haline gelmeleri ve o ülkenin ulusal sivil toplum kuruluşlarına da üye olmaları hususuna dikkat çekti.

DTİK'in ABD'nin 435 seçim bölgesinde de temsilcisi olması için çaba harcadıklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, toplantı salonunda bulunan Türk sivil toplum örgütü üyelerinin desteklerini istedi.

Türkiye'nin parlak yüzü

TC Vaşington Büyükelçisi Serdar Kılıç, toplantıya katılan Türk girişimcilerine "Yurtdışındaki Türkiye sizsiniz, Türkiye'nin parlak yüzüsünüz" ifadesini kullandı. Büyükelçi Kılıç, Türkiye'nin çıkarını ve imajını güçlendirebilmek için kendisinin bir bayrak açtığını belirterek katılımcılara bu yolda birlik olup kendisiyle birlikte yürümeye daveti etti. Kılıç, yurtdışındaki Türkler'in renginin kırmızı beyaz olması gerektiğini vurgulayarak, değişik fikirlere sahip vatandaşlarımızın olmasının doğal olmasına karşın Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik ayrılıkların kabul edilemeyeceğini söyledi.

DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yalçıntaş ise DTİK'in ABD'de yapılanmasının başlangıç mahiyetinde olduğunu vurgulayarak, bu aşamada kalmaması gerektiğinin altını çizdi. Yalçıntaş, "Amerika'daki Türkler'in daha güçlü olabilmesi için gereken destek verilmeli" ifadesini kullandı.

DTİK Amerika Bölge Komitesi Başkanı Celal Seçilmiş, DTİK'in kuruluş amacını anlatarak, 2008 yılından beri süregelen altyapı çalışmalarının tamamlandığını belirterek, artık icraata geçilmesi gerektiğinin altını çizdi. "Birlikten kuvvet doğar" sözünü vurgulayan Seçilmiş, Türk girişimcilerini DTİK üyesi olmaya davet etti.