”Dünya'da Oyak'a benzeyen bir kuruluş yok”
OYAK Genel Müdürü Ulusoy, hem emeklilik hem yatırım fonu olan dünyada tek kuruluşun OYAK olduğunu söyledi
MARDİN - OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, OYAK'ın dünyada benzeri olmayan bir kuruluş olduğunu belirterek, hem emeklilik hem yatırım fonu olan dünyada tek kuruluşun OYAK olduğunu söyledi.
Ulusoy, OYAK Grubu faaliyetlerine ilişkin Mardin Çimento Fabrikası'nda gerçekleştirilen sohbet toplantısında yaptığı konuşmada, 1961'de kurulan OYAK'ın askeri teşkilatın parçası olmadığını, devletten yardım ve katkı almadığını, holdinglere benzer bir şekilde vergi ödediğini anlattı.
İştirak yatırımlarında OYAK'a yapılan temettü ödemelerinden yüzde 15 stopaj kesintisi yapılırken holdinglere yapılan ödemelerde yapılmadığını, finansal yatırımlarda OYAK ile holdinglerin stopaja tabi olduğunu dile getiren Ulusoy, 2008 yılında OYAK'ın ödediği toplam verginin 1 milyar 388 milyon lira olduğunu bildirdi.
"OYAK, iyi bir yatırım uzmanı"
39 bin kişinin emeklilik parasının en az 4'te birini bırakarak sisteme dahil olduğunu belirten Ulusoy, her yıl TSK'dan emekli olan 5 bin küsur kişinin yaklaşık yüzde 60'ının alacağının 4'te 4'ünü bıraktığını, toplam içeride bırakılan paranın ise 753 milyon lira olduğunu söyledi.
"Emekli olan üyemize bir ev bir araba veriyoruz"
"Bu sene emekli olan üyemize bir ev bir araba veriyoruz" diyen Ulusoy, "Bir ev, bir araba. Bu bu senenin sloganı, ama biz verdikten sonra söylüyoruz. Devletin hakimi, doktoru, tapu müdürü var. 31 sene hizmet etmiş iki kişiyi ele alalım kıdemli albay, kıdemli başçavuş. Rütbe yoktur OYAK'ta, yaptığı katkı ve o katkının OYAK'ta kaç gün çalıştığı vardır. Neticede emekli olurken bir kıdemli albay 2008 yılı 31 Aralık itibariyle doğan hakkı 55 bin lira. OYAK'ta doğan hakkı 248 bin lira. Bir korgeneral alın, onun hizmet yılı 39. Devletten doğmuş hakkı 65 bin, bizde doğmuş hakkı 441 bin. Çünkü bazı genişledikçe her sene aldığı pay da artıyor. Orgeneralde daha da yukarı çıkıyor" diye konuştu.
OYAK'ta kesilen paranın maaşa esas ücretin yüzde 10'u olduğunu, devletin ise yüzde 36 oranında kesinti yaptığını anlatan Ulusoy, doğru, dürüst ve milletlerarası kurallara uyarak çalışan bir sistemin daha başarılı olabildiğini söyledi.
Moody's ve Standarts & Poors'un OYAK için vediği not 'Ba2/durağan'
Moody's ve Standarts & Poors'un OYAK'ı değerlendirdiğini anlatan Ulusoy,
Moody's'in Temmuz 2006'dan itibaren OYAK'a verdiği notların 'uzun vadeli yabancı para birimi' ve 'uzun vadeli yerel para birimi' kategorilerinde "Ba2/durağan", Türkiye'nin notunun ise bir alt seviye olan "Ba3/Durağan" seviyesinde olduğunu ifade eden Ulusoy,
Standard & Poor's'un Mart 2007'den itibaren OYAK'ın 'uzun vadeli derecelendirme notu'nu "BB/Durağan", Türkiye'nin ise bir alt seviye olan "BB-/Negatif" şeklinde açıkladığını sözlerine ekledi.
"2011'den önce düzelme başlangıcı olacağına dahi inanmıyorum"
Ulusoy, küresel ekonomik krizde, 2011'den önce düzelme başlangıcı olacağına dahi inanmadığını belirterek, "Bunun daha ilerilere kayabileceğini, sektörel farklılıklar olmakla birlikte, tartışmamız, düşünmemiz gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Ulusoy, İsdemir'de uzun ürün üretiminin çeşitlenerek devam edeceğini, bunun için gerekli makineleri alacaklarını belirterek, "Bu yatırımın miktarı, 60 milyon dolar civarında. Çok büyük bir rakam değil ama 3 milyar dolar yatırım yaptık, kimsenin kılı kıpırdamadı, 60 milyon için büyük tantana oluyor. Bakıyorum 30 milyon dolar için büyük gürültü çıkan bir ülkede belki 60 yaparsak belki değerimiz daha iyi anlaşılır" şeklinde konuştu.
Bugünlerde yönettikleri paranın 8 milyar lira civarında olduğunu ifade eden Ulusoy, bu paranın genelde Türkiye'de bankalarda ve diğer devlet enstrümanlarında yattığını söyledi.
"Oyak'a hiçbir şey olmaz"
Ulusoy, Oyak'ın kolay kolay yıkılmayacağını vurgulayarak, "En azından, Allah hepimize uzun ömür versin ama buradakilerin hepsi toprak olana kadar Oyak'a hiçbir şey olmaz" dedi.
ERDEMİR'deki ücretleri indirilen işçilerin krizden sonra özverilerinin karşılığını alıp alamayacaklarına ilişkin soru üzerine de Ulusoy, "Ümit ediyorum alsın. Erdemir, işçisine iyi bakmış, Türkiye rakamlarının çok üstünde rakamlar verebilmiş. Metal sektöründeki rakamlara bakarsanız ERDEMİR'deki ücretlerin bunun çok üstünde olduğunu görürsünüz. Bu 3'te 1'lik indirimden sonra da Ereğli'deki işçimizin aldığı ücret benzer metal sektöründeki işçilerin aldığı ücretin üstündedir" karşılığını verdi.
Genel kurulda yatırım kararlarına eleştiri gelip gelmediği yönündeki soruyu da Ulusoy şöyle yanıtladı:
"Bankayı iyi ki sattık çıktık' diyen oldu da 'kötü bir yere girdik' diyen olmadı. Biz ERDEMİR'le ciddi bir servet yaptık. Oradaki yatırımlarla, biz ne zaman istesek ERDEMİR'i bugün krizin göbeğinde, aldığımızın çok üstünde fiyattan satarız. Otomotivde de sıkıntımız yok. Arkadaşlara sordum; son 4,5 senede kaç araba ihraç etmişiz? 1 milyon araba ürettik ve sattık. Bunun 840'ı yurt dışına satıldı. Az bir rakam değil."