‘Dünyayı iyi okumayan, işbirliğine gitmeyen batar’

DÜNYA Gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt Gaziantep'te girişimcilere seslendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜNEŞ DOĞDU SOYLU

GAZİANTEP - Gaziantep’te girişimcilere seslenen DÜNYA gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt, “Dünyayı doğru okumazsanız, küçük olsun benim olsun derseniz, işbirliğine, güçbirliğine gitmezseniz batarsınız” dedi. İşletmelerde verimliliğin önemine de dikkat çeken Bozkurt, “Hiçbir kral, hiçbir şah, hiçbir diktatör verimliliğin rekabet üzerindeki etkisi kadar etkili olamamıştır” diye konuştu. 

TOBB Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu (GGGK) tarafından organize edilen ‘Değişen dünya piyasalarında rekabetin ön şartı: İşbirliği, güçbirliği ve ortaklık’ konulu seminer Gaziantep Ticaret Odası’nda (GTO) gerçekleştirildi. Çok sayıda Gaziantepli genç girimcinin yanı sıra Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık ve TOBB GGGK Başkanı İbrahim Yetkinşekerci’nin de katıldığı seminerde konuşan Bozkurt, “Dünyayı doğru okumazsanız, küçük olsun benim olsun derseniz, işbirliğine, güçbirliğine gitmezseniz batarsınız” dedi. İşletmelerde verimliliğin önemine dikkat çeken Bozkurt, hayvancılığa istekli girişimcilere şu önerilerde bulundu: “Normal bir ineğin ağırlığı 350 kilogramdır. 5 adet yavrulayabiliyor, süt verimi 5 kilogram ve et verimi 200 kilogramdır. İyi bir çiftlikte bir ineğin 800 kilogram ağırlığı var, yavru sayısı 7-8 adet ve süt verimi 36.5 kilogram. 5 kilogram süt veren ineği hayvan olarak görebilirsin ancak 36.5 kg süt veren ineği hayvan olarak değil fabrika olarak görmen gerekiyor. Böyle bakmazsan batarsın. Hiçbir kral, hiçbir şah, hiçbir diktatör verimliliğin rekabet üzerindeki etkisi kadar etkili olamamıştır.” Girişimcilerin, eğer tek başına hareket edemiyorsa ortak alması gerektiğine dikkat çeken Bozkurt, “Çünkü diğer türlü batarsınız. Bir işe başlayacaksanız 5 başarısız örneği inceleyip ziyaret edin, bir tane de başarılı örneği inceleyin. Başarısız olanlar size çok şey katacaktır, ancak başarılı olanlar size pek bilgi vermeyecektir” dedi. 

‘Sanayicilik tek tekerli bisiklet sürmeye benzer’ 

Sanayiciliği tek tekerlekli bisiklet sürmeye benzeten Bozkurt sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben 10 yıl önce sanayicilik bisiklet sürmeye benzer derdim. Devamlı pedala basmak, yani yatırım yapmak ve sürekli kendinizi geliştirmeniz lazım derdim. Bunu yapamazsanız düşersiniz derdim. Son 3 yıldır ise sanayicilik tek tekerlekli bisiklet sürmeye benzer diyorum. İyi bir lidere, teknolojiye, inovasyona, dünyaya açık olmaya en önemlisi organizasyon becerisine sahip olmak gerekiyor. Rekabet edebilir ölçeğiniz olmazsa gelecek 5 yılda şansınız yok. Rekabet edebilir teknoloji ve rekabet edebilir üretim anlayışına da ihtiyacınız var. Bunları bir araya getirebilecek gücünüzün olması gerekiyor ki işinizi geleceğe götürebilesiniz. İş yaşamında ağrısız baş kabaktan sayılır. İş yaşamını diri tutan sorunlardır.” 

“İşbirliklerinde alın teri dönemi bitiyor, akıl teri dönemi başlıyor” diyen Bozkurt, “En uzak mesafe iki kafa arasındadır birbirini anlamayan. Birbirini anlamayan bir toplumda birbirini anlayan ortaklıklarda kesinlikle gelecek yoktur. Ortaklık sözleşmesi çok önemli, mutlaka ortaklık sözleşmesi yapın. Eltiler kavgası ve kardeşler çekişmesi en çok şirket batıran nedendir. Bu konuya gereken önemi verin” diye konuştu.

‘Artık yeni şeyler söylememiz gerekiyor’

Toplantıda kürsüye çıkan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, 20 yıl önce Gaziantep’te sanayiciliğin hiç konuşulmadığına dikkat çekti. Ancak artık Gaziantep’in Türkiye’de rekabet edebilir sanayi şehri konumunda olduğuna işaret eden Bartık, “Bana göre Türkiye’de 3 tane sanayi kenti var; Bursa, Kocaeli ve Gaziantep. Son 5 yıla baktığınızda da Gaziantep’in başarısı bu illerden daha fazla. Elbette bununla daha ileriye gidilebilir mi, kesinlikle hayır. Yeni şeyler söylemek gerektiğinin farkındayız. Teknoloji üretmemiz, katma değerli ürünler üretmemiz gerekiyor bunu da yeni şeyler söyleyerek yapmamız lazım” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir