e-spor, gerçeğini geçiyor!
e-oyun, özellikle üniversitelerde çok yaygın. Lisanslı e-spor oyuncusu olmak için ise tek yapılması gereken iyi oyuncu olmak. Lisanslı e-spor oyunculuğunun lisanslı futbol oynamaktan farkı yok, oyunculara doping testi bile yapılıyor.
VOLKAN AKI
Öyle böyle değil… Ligler kuruluyor, oyuncular seçiliyor. Bütün yıl maçlar yapılıyor. Ya da özel turnuvalar düzenleniyor. Oyun sektörü zaten çok hızlı büyüyordu ama bu "ortak oyun", "e-gaming- e-oyun" ve onun "spor" hâli "e-spor"... Birlikte oyunların oynandığı platformlar gerçekten büyük bir hızla yayılıyor. Yakında e-spor gençler arasında normal spor karşılaşmalarından daha popüler olursa hiç şaşırmayın...
Beşiktaş Jimnastik Kulübü geçtiğimiz dönemde e-futbol takımını kurdu bile ve bunu resmi bir duyuru ile açıkladı. Çeşitli sponsorlar yüzlerce katılımcının katıldığı turnuvalar düzenliyorlar. Bunların kuşkusuz en ünlüsü Riot Games tarafından piyasaya sürülen, League of Legends... Bu oyun dünyada 100 milyon aktif oyuncuya sahip. Türkiye'de ise 4 milyon oyuncusu olduğu tahmin ediliyor. Geçen yıl dünya şampiyonası finalini internetten 350 milyon kişi izlemiş. Bu Superbowl'dan sonra dünyadaki en yüksek izlenme oranı olarak kabul ediliyor. Geçen yıl Türkiye'deki League of Legends finali Ülker Sports Arena'da yapılmış ve biletler 20 saatte tükenmiş. Katılımcı sayısı ise 10 bin! Futbol ya da basketbol maçlarında boş tribünlere oynayan takımları düşününce e-spor, gerçek spor karşılaşmalarını geçti demek yanlış mı olur sizce?
Bu genç kitleye yönelik, araya giren sponsor ve diğer kuruluşlarla birlikte işin ekonomisi de büyüyor. Coca Cola geçen yıl 22 milyon kutuya, League of Legends karakteri basmış... Turkcell oyuncular için özel tarifl er hazırlamış. Ülker yine forma sponsorlukları yapmış.
e-spor olur da e-sporcu olmaz mı? e-spor da futbolcular, basketbolcular gibi kendi çaplarında bayağı popüler... Bunların hepsi zaten birer sosyal medya fonomeni.. Instagramda, Twitter'da binlerce takipçileri var. Ve sıkı durun hepsi çok yüksek meblağlar kazanıyor. Ayda 15 bin dolar kazananlar var ki bu çocukların yaşları 17-18... e-oyun, özellikle üniversitelerde çok yaygın. Lisanslı e-spor oyuncusu olmak için ise tek yapılması gereken iyi oyuncu olmak. Lisanslı e-spor oyunculuğunun lisanslı futbol oynamaktan farkı yok. Oyunculara doping testi bile yapılıyor!
Dünyada genel oyun pazarında 70 milyar dolar gibi rakamlardan bahsetmek mümkün. Aslında Türkiye'de de iyi oyun üreticileri var ve bunlar da dünyaya açılıyor. Türkiye'de pazarın 500 milyon dolarlar civarında olduğu düşünülüyor. Oyun şirketleri burada genellikle sponsorluktan, ama daha çok oyuncular için hazırlanan kostümlerden para kazanıyor. Nasıl bir dünya değil mi? Hangisi gerçek, hangisi sanal belli değil...