EBRD: Türkiye'de ekonomi yüzde 5.5 daralacak

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye'de ekonominin bu yıl daralmasını ve önümüzdeki yıl toparlanmaya başlamasını bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 5,5 daralacağı tahmininde bulundu.

EBRD'nin hazırladığı raporda, Türkiye'nin gayrisafi yurt içi hasılasının bu yıl, geçen yılın son çeyreğinde büyük düşüş kaydeden ve bu yılın ilk çeyreğinde de süren üretimdeki gerileme nedeniyle önemli oranda küçüleceği öngörüsünde bulunuldu.

Türkiye'nin gayrisafi yurt içi hasılasının bu yıl yüzde 5,5 daralacağı tahmin edilen raporda, 2010 yılında ise ekonominin yüzde 1 büyümesinin beklendiği bildirildi.

EBRD bölgesi ekonomilerinin 2009 yılında ortalama yüzde 5 daralmasının beklendiği ifade edilen rapora göre, orta Avrupa ve Baltık ülkelerinin ekonomileri bu yıl yüzde 3 kadar küçülecek. En büyük daralma Baltık ülkelerinde görülecek. Letonya bu yıl yüzde 18,2, Litvanya yüzde 11,8 ve Estonya yüzde 10,5 küçülecek.

EBRD'nin tahminlerine göre, bu yıl Rusya yüzde 7,5, Ukrayna yüzde 10, Macaristan yüzde 5, Çek Cumhuriyeti ile Slovakya Cumhuriyeti yüzde 3,5, Bulgaristan yüzde 3, Slovenya yüzde 4 ve Romanya yüzde 4 daralacak.

Gelecek yıl EBRD bölgesi ekonomilerinin yüzde 1,4 büyümesinin beklendiği, 2010 yılında Rusya'nın yüzde 2,5, Çek Cumhuriyeti'nin yüzde 0,1, Slovakya Cumhuriyeti'nin yüzde 0,8, Slovenya'nın yüzde 0,5 ve Romanya'nın yüzde 0,4 büyüyeceğinin tahmin edildiği kaydedildi.