ECA, güneş enerjisi sektörüne giriyor

Emas Makine Genel Müdürü Köse, ECA'nın da yılın ilk yarısında ürün gamına güneş enerjisi sistemlerini ekleyeceğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - ECA Grubu bünyesindeki Emas Makine Sanayi AŞ Genel Müdürü Cahit Köse, enerji performansı konusunda son dönemde çıkan yönetmeliklerin, sektörü yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya zorladığını belirterek, ECA'nın da yılın ilk yarısında ürün gamına güneş enerjisi sistemlerini ekleyeceğini bildirdi.

ECA ile Fransız ısı ürünleri şirketi De Dietrich arasında yapılan işbirliğiyle Türkiye pazarına sunulan ve MC serisi olarak tanımlanan "duvar tipi yoğuşmalı kazanların" tanıtımı için İzmir Crowne Plaza Oteli'nde toplantı düzenlendi.

Toplantıda yeni ürünle ilgili bilgi veren Emas Genel Müdürü Köse, son dönemde merkezi ısıtma ve kombi sistemlerinin verimlilikleri konusunda tartışmalar yaşandığına dikkati çekerek, MC serisi ürünlerin bu tartışmaları ortadan kaldıracak özelliklere sahip olduğunu ifade etti.

Farklı büyüklükteki mekanlar için geliştirilen MC serisi ürünlerin bireysel olarak kullanımının yanında birbirine seri bağlantı yapılarak merkezi ısıtmada da kullanılabildiğini söyleyen Köse, 10 cihaza kadar yapılabilen bağlantı sayesinde bin 140 kW güç elde edilebildiğini, yüzde 110'a varan verimlilik sağlanabildiğini ifade etti.

Bu ürünlere güneş enerjisi sistemlerinin de entegre edilebildiğini kaydeden Köse, Enerji Verimliliği Yönetmeliğine göre bin metrekarenin üzerinde kullanım alanı bulunan binalarda merkezi ısıtma sistemi kullanımının zorunlu hale gelmesinin bu tip ürünlere olan ihtiyacı artıracağına dikkat çekti.

"Isıtma sektörü krizden henüz ciddi oranda etkilenmedi"

Türkiye'de kullanımda olan yaklaşık 600 bin kombinin ancak yüzde 10'unun yoğuşmalı olduğunu, bu oranın artırılması için devlet teşviğine ihtiyaç duyduğunu belirten Köse, enerji performansı konusunda son dönemde çıkan yasal düzenlemelerle metrekare bazında zorunluluklar getirildiğini, bunun yerine verimliliği ön plana alan zorunluluklar getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Yeni yasal düzenlemelerin firmaları yenilenebilir enerjiyi kullanmaya ittiğini ifade eden Köse, "Bu konuda ECA olarak Ar-Ge projelerimizi sürdürüyoruz. Güneş enerjisi sistemlerini ürün gamımıza yılın ilk yarısında ekleyeceğiz. Şu anda çok büyük bir yatırım öngörmüyoruz ancak zaman içinde gelişecek" dedi.

Köse, Türkiye'nin son dönemde yapılan yatırımlarla Avrupa'nın ısı merkezi olma yolunda ilerlediğini belirtti.

ECA'nın De Dietrich firmasıyla karşılıklı anlaşması bulunduğunu, bu firmanın ürünlerinin Türkiye pazarında distribütörlüğünü yaptıklarını, De Dietrich'in ise kendi ürünlerinin dünyaya satışını gerçekleştirdiğini dile getiren Köse, gelecek dönemde üretim projesinin de söz konusu olabileceğine işaret etti.

Sektörün dünya devletinin Türkiye pazarında faaliyet göstermesi nedeniyle zorlu bir rekabet ortamının bulunduğunu dile getiren Köse, "Yerli üretici olma avantajımızı iyi kullanıyoruz. Bayi altyapımızın kuvvetli olması ve bir vakıf şirketi olarak Türk milletinin malı olmamız bize destek sağlıyor. Diğer firmalara göre daha küçük ama daha güçlüyüz" dedi.

Isıtma sektörünün krizden henüz ciddi oranda etkilenmediğini, 2009 bütçelerini krize göre planladıklarını, mevcut seviyeyi koruma hedefi koyduklarını ve yatırım planlarını beklemeye aldıklarını söyleyen Köse, 3-4 aylık dönemdeki gelişmelere göre yatırım kararlarını revize edebileceklerini, hükümetin inşaat sektörüne yönelik açıkladığı paketlerin de olumlu etkilerini görmeyi beklediklerini sözlerine ekledi.

De Dietrich İhracat Bölge Müdürü Eric Boulin ise Enerji Verimliliği Yönetmeliği ile Türkiye'deki tüketicilerin ürün seçimlerini fiyattan bağımsız olarak biçimlendireceklerini ve verimli cihazlara yöneleceklerini düşündüklerini ifade etti.