Efes, Rusya'da pazar payını yüzde 15'e çıkarmayı hedefliyor

Anadolu Grubu Başkanı Özilhan, her krizin bir fırsat olduğu görüşüne en mükemmel örneğin, Moskova'daki fabrikaları olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, Rusya'daki bira sektöründe yüzde 10 olan pazar paylarını 3 yıl içinde yüzde 15'e çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Özilhan, Efes Bira Grubu'nun Rusya'daki 10'uncu yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, her krizin bir fırsat olduğu görüşüne en mükemmel örneğin, Moskova'daki fabrikaları olduğunu belirterek, Rusya'daki Stariy Melnik (İhtiyar Değirmenci) ve Efes markalarının ulaştığı başarıdan gurur duyduklarını söyledi.

Rusya'daki toplam yatırımlarının, 2008 yılının sonu itibariyle 900 milyon dolar civarında olduğunu belirten Özilhan, en önemli 3 prensiplerinin Rusya ve Rusya'nın potansiyeline güvenmek, kaliteden ödün vermeyen hizmet anlayışı, iş modelini sürdürülebilir ve karşılıklı menfaatlere dayanan ortaklıklarla güçlendirmek olduğunu kaydetti.

Rusya Efes'in şirketlerinin yüzde 20'lik bölümüne ulaştığını kaydeden Özilhan, "Bundan sonra hedefimiz önümüzdeki 3 yıl içinde Rusya'daki yüzde 10'luk pazar payımızı, yüzde 15'e çıkarmak" diye konuştu.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı da yaptığı konuşmada, Efes'in Rusya'daki en başarılı Türk yatırımcı şirketlerinden biri olduğunu belirterek, "Zaten biranın Anadolu'daki tarihi de çok eski. İlk önce Sümerler ardından da Frigyalılar döneminde yapılıyor bira. Ancak Frigyalılar bira ve şarabı karıştırarak içtikleri için size bu yöntemi tavsiye etmem" dedi.

Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov

Büyükelçi Akıncı, törene katılan Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov'a da, Türk şirketlerine verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, "Ben ilk 1975 yılında gelmiştim Moskova'ya ve kötü bir taş yığınından farksız bir kentti. 1989'da ikinci gelişimde de kent perişan hale gelmişti. 2008 yılında üçüncü gelişimde bambaşka bir şehir gördüm. Onun yatırımı sadece Moskovalılara yönelik değil. Onun yatırımcılarımıza uygun koşulları sağlaması sayesinde şirketlerimiz başarılı olup Rusya'nın başka bölgelerinde de istihdam yarattılar" diye konuştu.

Lujkov da  yaptığı konuşmada, Efes'in ilk kendilerine geldiğinde sundukları projeye çok temkinli yaklaştıklarını belirterek, "Çünkü bunun başarılı olabilmesi için Türk şirketlerinin büyük cesareti gerekiyordu. Efes'in Rusya'ya inanarak bu cesareti göstermesinden çok memnunum. Küçük adımlarla başladınız. Başlarda bira üretiminizin payı çok düşüktü" dedi.

Her adımda Efes'i desteklemeye çalıştıklarını, çünkü şirketin büyüyerek, hem hazineye vergi verdiğini hem de istihdam yarattığını ifade eden Lujkov, şunları kaydetti:

 "Moskova'daki başarı Rusya'nın diğer bölgelerinde de yeni fabrikalar açılmasını sağladı. Efes başlarda kullandığı arpanın yüzde 90'ını dışarıdan getirirken, bugün Rusya'daki arpa üreticilerini güçlendirmek için arpanın yüzde 80'ini Rusya'dan alıyor. Efes'in Moskova'daki yatırımı 230 milyon dolar civarında ve ödediği vergi 16,2 milyon dolar. Ben bunun ileride daha da artacağına inanıyorum. İnşallah şirketin 30-40-50'inci yıllarını da birlikte kutlayacağız."

Efes Rusya Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş da, yaptığı konuşmada, geçen 10 yıllık süre içinde 250 olan işçi sayısını 3 bin 200'e çıkardıklarını belirterek, Stariy Melnik ve Efes'in yanı sıra 10 yeni bira markasını ürettiklerini kaydetti.

Ağırbaş, Efes'in yarattığı istihdamın yanı sıra Rusya milli futbol takımına ve Spartak Moskova Bayan Basketbol takımına sponsorluk yaptıklarını belirterek, Efes'in ülkede yarattığı istihdamın yanı sıra Rusya'daki sportif ve sosyal faaliyetlere de önemli destek verdiğine dikkati çekti.

Konuşmaların ardından Özilhan, Lujkov ve Büyükelçi Akıncı'ya Efes'in Rusya pazarındaki 10'uncu yıldönümü nedeniyle hazırlanan birer plaket sundu.