Eğitime 2 milyar TL'den fazla yatırım yaptık

"Sabancı Vakfı Filantropi Seminerleri"nde konuşan Güler Sabancı, "Eğitime verilen desteği parayla ölçmek mümkün değil. Verdiğimiz desteğin sonuçlarına paha biçilemez" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Topluluğu olarak eğitime toplam 2 milyar liradan fazla yatırım yaptıklarını belirterek, "Elbette eğitime verilen desteği parayla ölçmek mümkün değil. Verdiğimiz desteğin sonuçlarına paha biçilemez" dedi.
 
Sabancı Vakfı'nın vakıflar ve sivil toplum alanındaki yeni yaklaşımları tartışmaya açtığı, sivil toplum, vakıf, özel sektör ve kamu temsilcilerini uluslararası uzmanlarla bir araya getirdiği "Sabancı Vakfı Filantropi Seminerleri"nin altıncısında "Eğitim İçin Hayırseverlik: Yeni Çözümler" konusu ele alındı.
 
Seminerin bu yılki konuşmacıları özel sektör, vakıf ve devlet işbirliği ile eğitim sistemini iyileştirmek üzere çalışmalar yapan Al Jisr'in kurucusu M'hammed Abbad Andaloussi ve İnovasyon, Kalkınma, İlerleme Vakfı'nın (IDP-Innovation Development Progress) kurucusu Irene Pritzker oldu.
 
Seminerin açılışında Sabancı Vakfı Filantropi Seminerleri kapsamında bu yıl en temel insan haklarından biri olan eğitim konusunu ele aldıklarını anlatan Sabancı, eğitim konusunun, geçmişten bugüne Türkiye'de hem vakıfların hem de sivil toplum kuruluşlarının temel çalışma alanlarından biri olduğunu belirterek, "Çünkü toplumsal gelişme, bireyin gelişimi ile mümkündür. Bu da ancak eğitimle olur" dedi.
 
Geçmişte, okul yaparak, gençlere burslar ve ödüller vererek topluma katkıda bulunmayı hedefleyen bir hayırseverlik yaklaşımı olduğunu anlatan Sabancı, şöyle konuştu:
"Günümüzde bu yaklaşım devam etmekle birlikte, eğitim konusu farklı açılardan ele alınıyor. Eğitim hakkı, sadece eğitime erişimle sınırlı değildir. Kaliteyi ve içeriği erişimden ayrı tutamayız. Bunun yanı sıra, eğitime erişimde fırsat eşitliğini de her zaman göz önünde bulundurmalıyız. Erkek çocukları gibi kız çocuklarının da engellilerin de tam fırsat eşitliği çerçevesinde eğitime katılımını desteklemeliyiz."
 
Sabancı, eğitime yatırımın, toplumsal gelişmeye yapılan en önemli yatırımlardan biri olduğunu vurgulayarak, "Eğitim alanındaki tüm çalışmalarımızı göz önüne aldığımızda Sabancı Topluluğu olarak, bugünkü değeriyle eğitime toplam 2 milyar liradan fazla yatırım yaptık. Elbette eğitime verilen desteği parayla ölçmek mümkün değil. Verdiğimiz desteğin sonuçlarına paha biçilemez. Yaptığımız işbirlikleri ve ortaklıklarla toplumsal gelişmeye ciddi bir katkımız oluyor. Bu gerçeği eğitimde de göz ardı etmemeliyiz. Tüm dünyada toplumsal sorunların çözümü, güç birliği ve küresel düşünmeyi gerektiriyor. 'Eğitim için Hayırseverlik' konulu seminerde, eğitime destek konusunda ortaklıkların önemini vurgulayacağız" diye konuştu.
 
Okul Kalkındırma Programı
Irene Pritzker, Gana'daki düşük ücretli özel okulların gelişmesi ve eğitim kalitesinin artırılması amacıyla İnovasyon, Kalkınma, İlerleme Vakfı tarafından uygulanan "Okul Kalkındırma Programı" hakkında bilgi vererek, "Projeye 27 bin çocuğa eğitim imkanı sağlayan 105 okul ile başladık. Ekonomik olarak en düşük gelir seviyesine sahip çocuklara hizmet veren bu okullarda mikro-finansa dayalı bir model geliştirdik. Yoksul bölgelerdeki okullar için kendi kendini idame ettiren programı oluşturmayı başardık" diye konuştu.
Pritzker, bu modelin dünyadaki başka gelişmekte olan ülkelerde de uygulanabileceğini, şimdiden projenin mali ortağının 1.200 okulu daha programa almak için çalışmalara başladığını söyledi.
Son 60 yıldaki eğitim yatırımlarına rağmen, dünyada okuma, yazma gibi temel becerilere sahip olmayan yaklaşık 250 milyon çocuk, herhangi bir okula kayıt olmayan 61 milyon çocuk olduğunu belirten Pritzker, "Eğitim, evrensel bir insan hakkıdır" dedi.
 
Özel sektör desteğiyle eğitim sistemini iyileştirdi
Al Jisr adlı sivil toplum kuruluşunun kurucusu M'hammed Abbad Andaloussi de Fas'taki eğitim sisteminin gelişmesi ve modernleştirilmesi amacıyla hayata geçirdiği girişimlerine değinerek, Fas'ta okuldan mezun olan gençleri iş hayatına hazırlamak ve özel sektörün eleman ihtiyacını karşılamak üzere, özel sektör temsilcileriyle birlikte yürüttükleri Al Jisr Projesi'ni anlattı.
Andaloussi, özel sektörün uzmanlığından destek alarak eğitim sistemini iyileştirmeyi ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilecek mezunlar vermeyi hedeflediklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Yüzlerce firmanın finansal ve teknik katkısını sağladık. Bugüne kadar 300 okulda bu sistemi uyguladık. 2015 yılında 500 okula ulaşmayı hedefliyoruz. Eğitime yatırım yaparak geleceğe yatırım yapmış olursunuz. Yeni nesil, finansal ve teknik katkılarınızla geleceğe iyi hazırlanırsa, sizin rekabet edebilirliğinizi de artırır. Birlikte okulları yeniden yapılandırabilir, geleceği inşa edebilir ve dünyayı değiştirebiliriz."