Eker: 2009 gıda yılı olacak

Bakan Eker, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2009 yılı bütçelerinin sunumunu yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 2009 yılını "Gıda Yılı" olarak ilan etmeyi planlandıklarını, bu kapsamda "Sağlıklı Gıda, Sağlıklı Türkiye" adı altında ulusal bir kampanyanın öngörüldüğünü bildirdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2009 yılı bütçelerinin sunumunu yapan Eker, tarımın, stratejik bir sektör olduğunu söyledi.

Hükümetin, son 6 yılda tarım sektörünün geliştirilmesi yönünde önemli adımlar attığını ve "ilkler" gerçekleştirdiğini ifade eden Eker, ilk kez devlet destekli tarım sigortası uygulamasının başlatıldığını belirtti. İlk kez kırsal kalkınma projelerinin desteklenmeye başlandığını, son 2 yılda kuraklıktan zarar görenlere kuraklık desteği verildiğini anlatan Eker, organik tarım ve toprak analizi için ilave destek uygulamasına başlandığını kaydetti. Arıcılığın ilk kez destekleme kapsamına alındığını belirten Eker, sertifikalı tohum üreticilerine de destek verildiğini anlattı.

Bugüne kadar gerçekleştirdikleri "ilklerin", üreticilere yüksek bir refah, tüketicilere sağlıklı gıda sağlayan rekabet gücü yüksek bir tarım sektörü oluşturulması için gerekli olduğunu belirten Eker, ancak Türk tarımının özlenen seviyeye gelmesi için yeterli görmediklerini kaydetti.  Eker, 2003-2008 dönemini, tarımda acil tedbirlerin alındığı ve temel sorunlara çözüm çalışmaları başlatıldığı "Değişim ve Dönüşüm Dönemi" olarak ele aldıklarını, 2008-2012 dönemini ise "Sektörel Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma Dönemi" olarak değerlendirdiklerini söyledi. Eker, 2009 yılında tarım sektörünün geliştirilmesi için gerçekleştirmeyi planladıkları proje ve uygulamalar hakkında bilgi verdi.

Reçeteli tarımsal ilaç kullanımı

Türkiye'de, yılda yaklaşık 40 milyon ton yaş sebze-meyve üretildiği, üretim sırasında bir takım tarımsal ilaçlar kullandığını, bu nedenle zaman zaman sorunlar yaşandığını ifade eden Eker, "Reçeteli tarımsal ilaç kullanımı uygulamasına geçiyoruz" dedi.

Eker, şu an da 5 bin 758 bayinin ilaç sattığını, yaptıkları araştırmalara göre çiftçilerin kullandığı ilaçların yüzde 70'inin bayiler tarafından tavsiye edildiğini belirterek, bunun, Türkiye için acı ama bir o kadar önemli gerçek olduğunu ifade etti. Eker, "Bugüne kadar müdahale edilememiş veya kapsamlı bir proje ortaya konulup, bu uygulama değiştirilmemiş. Şimdi zirai ilaç bayiliğini çok ciddi esaslara bağlıyoruz" diye konuştu.

Çiftçilerin ilaç kullanımı yönünde kurslara tabi tutulacağını, reçeteleri yazacaklar için de eğitim programı uygulanacağını anlatan Eker, bununla gıda denetimini gerçekleştirmeyi, halkın sağlığını korumayı ve tarımsal ihracatın önündeki engellerin ortadan kaldırılmasının amaçlandığını söyledi.

Hizmet alımıyla arazi toplulaştırması

Arazi toplulaştırma uygulaması hakkında bilgi veren Eker, 1961 yılından beri sürdürülen çalışmalarla, bugüne kadar 680 bin hektar arazinin toplulaştırılabildiğini, bu rakamın, devam eden 332 bin hektar alandaki çalışmanın 2008 sonu itibariyle tamamlanmasıyla, 1 milyon 12 bin hektar alana çıkmış olacağını belirtti.

Hükümetleri döneminde, konuyla ilgili ciddi mesafe alınmış olmasına rağmen, toplulaştırılması gereken toplam alanın 14 milyon hektar olduğu dikkate alındığında, mevcut uygulamalarla ve bütçe olanaklarıyla, bunun yıllar değil, yüzyıllar alacağını söyleyen Eker, "Bunu dikkate alarak yeni bir uygulama getiriyoruz. 14 milyon hektarlık alanı, arazi toplulaştırma alanı ilanı edeceğiz. Hizmet alımı yoluyla toplulaştırmayı hızlandıracağız" diye konuştu. Eker, hizmet alımıyla yılda 1 milyon hektar alanı toplulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Türkiye'de tarımın temel probleminin verimlilik sorunu olduğunu, bunun altındaki nedenin de işletmelerin çok küçük olmasından kaynaklandığını anlatan Eker, bu açıdan arazi toplulaştırmasının önemli olduğuna işaret etti.

Mehdi Eker, miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçilebilmesi amacıyla hazırlanan yasa taslağının Başbakanlığa sunulduğunu bildirdi.

Gübre desteğine analiz şartı

Yeni bir uygulamanın da gübre destekleriyle ilgili analiz şartı olduğunu ve bu desteği, toprak analizi yaptırma şartına bağlayacaklarını anlatan Eker, "Vatandaşlarımız, gübre desteğimizden istifa edebilmek için arazisindeki toprağın numunesini alacak, laboratuvarda tahlil yaptıracak, toprağın ihtiyaç duyduğu gübre çeşidi ve miktarı kendisine verilecek. O teknik tavsiyeye göre gübre kullanacak" dedi. Eker, toprak analizi desteğinin yüzde 250 artırılarak dekar başına 2.5 YTL;ye çıkarıldığını söyledi.

Dünyanın 3. büyük gen bankası

Eker, önemli bir projelerinin de gen bankası kurulması ile Menemen'deki Agro Hidroloji Araştırma Enstitüsünün uluslararası bir eğitim merkezine dönüştürülmesi olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin korunmasının önem taşıdığını, bu amaçla 2009 yılı içinde dünyanın üçüncü büyük tarımsal gen bankasının Ankara'da kurulacağını söyledi.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Ceylanpınar'daki işletmesinin bulunduğu alanın altında "çok büyük yeraltı su kaynağı" olduğunu, burada kuyular açılarak 500 bin dekar alanın sulu tarıma açılmasının planlandığını belirtti.

Hayvansal üretimin geliştirilmesine yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Eker, hayvancılıkta, "örgütlü, hastalıklarla etkin mücadele eden, suni tohumlama yöntemini esas alan, rekabet yeteneği artan işletmeleri desteklediklerini" bildirdi.

Bakanlık olarak, 2009 yılını "Gıda Yılı" ilan etmeyi planladıklarını belirten Eker, "Bu kapsamda ilgili paydaşların katılımıyla 'Sağlıklı Gıda, Sağlıklı Türkiye' adı altında ulusal bir kampanya öngörülmektedir. Bu çerçevede, vatandaşlarımızın sağlıklı gıdayla ilgili bilgi edineceği "Alo Gıda" hattı 2009 yılı ocak ayı itibariyle faaliyete geçecek" diye konuştu.