Ekonomistler enflasyon sepetini değerlendirdi

TÜİK, enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığı azalttı. Analistler bu noktada iki farklı görüş taşıyor. Görüşlerden biri adımın sadece 'öngörülebilirlik' için atıldığı, diğeri ise sokağa yansıyan enflasyonla kağıt üzerindekinin başka olacağı...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dunya.com

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 enflasyon sepetinin ağırlığı ve hesaplama metodunda değişikliğe gittiğini duyurdu. En önemli hamle ise, daha önce kabine düzeyinde ikircikliğe de neden olan gıda fiyatlarının enflasyon sepetindeki ağırlığındaki düzenleme oldu.TÜFE hesaplarında gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığını eski seviye olan yüzde 23,68’den yüzde 21.77 seviyesine düşürüldü.

TÜİK, enflasyon sepetinde değişikliğe gittiTÜİK, enflasyon sepetinde değişikliğe gitti

TÜİK'in değişikliğini yorumlayan ekonomistler ortak bir görüş taşımıyor. Enflasyonun kağıt üzerinde azaltıldığını ve sokak enflasyonu ile farklı olacağını düşünen de var, sadece teknik bir düzenlemeden ibaret olduğunu düşünen de. 

Tufan: Teknik bir ayarlama olarak okunmalı

Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, DÜNYA'ya yaptığı açıklamada TÜİK’in bu hamlesinin enflasyon oranında, artan kur etkisi ve enerji fiyatlarından dolayı orta ve uzun vadede beklenen yükselişin önüne geçmekten ziyade, oranlara dair beklentileri daha öngörülebilir hale getirmek için atılan teknik bir ayarlama olduğu gerekir.

Tufan şu açıklamayı yaptı:

"Enflasyon rakamının hesaplamasında kullanılan ana harcama gruplarının geçtiğimiz yılki fiyat artış oranlarının bu yıl da aynı şekilde gerçekleştiğini varsayarsak, güncellenen ağırlıklandırmayla 2016 Aralık ayı enflasyon oranımız yüzde 8,53’den yaklaşık yüzde 8,94’e yükseldiğini görecektik. Bu tablodan da TÜİK’in enflasyon oranlarını daha düşük gösterme gayesinden uzak, daha öngörülebilir bir enflasyon oranı belirlemeye çalıştığını söyleyebiliriz. Bu teknik ayarlamanın sonuç vermesi durumunda gerek Merkez Bankası enflasyon beklentisinin daha sağlıklı belirlenmesine, gerek de yurt içi ve yurt dışı yatırımcıların reel faizdeki öngörülebilirliğinin artmasına yardımcı olacaktır."

Murat Tufan ayrıca, "TÜİK’in bu hamlesinin ayrıca Merkez Bankası'nın para politikaları araçlarını oluşturmasında da etkili ve yön tayin edici olmasını bekliyoruz." dedi.

Kurgut: Enflasyon kağıt üzerinde başka olacak

Kapital FX Araştırma Uzman Yardımcısı Yazal Kurgut, kağıtlara ve sokağa yansıyan enflasyonun birbirinden ayrışacağını söyledi.

Kurgut, "Kurdaki ve petrol fiyatlarındaki yükseliş 2017’de enflasyonun artışa neden olacaktır. Bunun yanında 2017’de çift haneli rakamlarda seyretmesini beklediğimiz işsizliği de ekleyince, kabaca hane halklarının gelirlerinde gerileme olacağını söyleyebiliriz. Gelirlerinde azalma olan hane halklarının bütçelerinde gıda gibi temel ihtiyaç olan kalemlerin ağırlığı artacaktır. Bu varsayımlarla birlikte reele yansımasında gıdanın ağırlığı artarken, enflasyon sepetinde ağırlığının azaltılması; kağıtlara ve sokağa yansıyan enflasyonun birbirinden ayrışmasına neden olacaktır" açıklamasını yaptı.

Yavaş: Tamamen teknik bir ayarlama

Şeker Yatırım Ekonomisti Hilmi Yavaş ise yeni ayarlamanın çok önemli olmadığını, tamamen teknik sebeplerle yapıldığını söyledi.

Yavaş, "Geçen sene gıda enflasyonu manşet enflasyonun altında kaldı. Öte yandan ulaştırma ve tütün alkol grubu üzerinde geldi. Dolayısıyla hane halkının tüketim kompozisyonu bu sebeple değişti. TÜİK teknik bir değişiklikle enflasyon sepetini yeniden ayarladı. 2017 yılının enflasyon rakamlarına yansıması 'minimal olumlu' olur. Şu anda odak noktamız bu değil" ifadelerini kullandı.