Eksi 40 dereceye dayanıklı tohum

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde Ukrayna'dan getirilen ve eksi 40 derece soğuğa dayanıklı buğdaylık tohumların deneme ekimi yapılarak, bölgede üretimin artırılması amaçlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KARS - Ukrayna'dan getirilen eksi 40 derece soğuğa karşı buğdaylık tohumların deneme ekimi Sarıkamış ilçesinde yapılarak, üretimin artırılmasına katkıda bulunulacak.

Bölgede tarımsal verimliliği artırmayı hedefleyen Sarıkamış İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ukrayna'dan kılçıksız krasunia odeska ve kılçıklı syrena odeska adlı iki tip tohumluk buğday getirdi. Yüksek verimli ve kırmızı sert ekmeklik çeşidi olarak ön plana çıkan tohumların, kış mevsiminin sert geçtiği ilçede hem çiftçinin hem de sanayicinin yüzünü güldürmesi hedefleniyor.

Ukrayna'dan getirilen tohumluk buğdaylar, ilk olarak Yayıklı köyünde Sunay Akbulak'a ait 10 dekarlık alana ekildi.  Sarıkamış Kaymakam Vekili Enbiya Eken yaptığı açıklamada, bölgenin iklim şartlarına uygun olduğu tespit edilen tohumların deneme ekiminin yapıldığını söyledi.

Kırmızı buğday çeşitlerinin yöre için verimli olduğuna vurgu yapan Eken, "Tohumları bir köyümüzde denedik. Eğer verim artıp beklediğimiz sonuca ulaşırsak, diğer köylerimizde de denemeyi düşünüyoruz" dedi.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisi Volkan Önder Özdoğan da yem ve un sanayisinde kullanılacak tohumun 200 kilosunun 10 dekar alana deneme amaçlı ekildiğini kaydetti.

Özdoğan, tohumluk buğdayların soğuğa dayanıklı olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Ukrayna orjinli tohumluk buğdaylar daha çok soğuğa dayanıklıdır. Kırmızı daneli buğdaylık bir çeşittir. Bin dane ağırlığı 37-42 gram civarındadır. Bu da bizim buğdaygillerde aradığımız en önemli özelliklerden biridir. Nem oranı yüzde 13-15'tir. Verim alınırsa hem bizim çiftçimizin yüzünü güldürecek hem de un sanayisinde çok avantaj sağlayacak çeşittir."

Çiftçi Sunay Akbulak ise ilk defa eksi 40 dereceye dayanıklı ve ilaçlı olarak gelen buğday tohumlarının güzlük deneme ekimini gerçekleştirdiklerini, soğuk iklime sahip bölgede randıman alınırsa bu çalışmanın diğer çiftçilere de örnek olacağını kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir