Eldivan kirazında rekolte yüzde 90 düştü

Aşırı yağışlar nedeniyle geçen yıl dalında çürüyen Eldivan kirazında bu sene de don sebebiyle rekolte büyük oranda azaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Adı türkülere konu olan Eldivan kirazında rekolte, don nedeniyle yüzde 90 azaldı. 

"Eldivan'ın kirazı/Dosta gider birazı/Artık çekemez oldum/Bana ettiğin nazı" dizeleriyle türkülere konu olan, lezzetiyle farklı bir tadı bulunan Eldivan kirazında bu yıl rekoltede büyük düşüş yaşandı. 

Yılda bin tona yakın ürün alınan Eldivan kirazı, bu yıl nisan ve mayıs aylarında yaşanan soğuk ve dondan olumsuz etkilendi. Üreticiler, bu yıl ancak 100 ton civarında ürün alabildi.

Eldivan Kiraz Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Karatatar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede sofralık ve sanayilik çeşitleriyle yılda ortalama bin ton kiraz üretildiğini söyledi.

Geçen yıl aşırı yağışlar nedeniyle kirazın dalında çürüdüğünü belirten Karatatar, "Nisan ve mayıs ayları soğuk geçti. Bu soğuk kirazlarımızı dondurdu. Her sene fabrikalara, pazarlara kiraz gönderirken bu yıl yol kenarında kovayla kiraz satmak zorunda kalıyoruz. Üreticimizin cebine giren para yok. Yaptığımız masrafların hepsi cebimizden çıkmış oluyor." dedi. 

Kirazda zararın ciddi boyutlarda olduğunu vurgulayan Karatatar, "Yılda 800 ila bin ton arasında kiraz üretimi yapılıyordu. Üretim bu yıl yüzde 90 düştü. Bu sezon Eldivan'da 80-100 ton civarında kiraz var. Bu da misafirlerimizi ağırlamaya ancak yetiyor." diye konuştu.

Her zaman olduğu gibi sigorta yaptıran çiftçilerin en azından zararını minimize ettiğini dile getiren Karatatar, "Çiftçilerimizden sigorta yaptıranlar karlı çıktı. Sigortadan aldıkları destekle zararlarının bir kısmını karşılamış oldular. Çiftçilerimizin ürünlerini don ve diğer risklere karşı sigortalatmalarında fayda bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Karatatar, "Eldivan kirazı" diye reklam yapılarak satılan bazı kirazların kendi üretimleri değil, başka bölgelerin üretimi olduğuna dikkati çekerek, "Yol kenarında ya da marketlerde 'Eldivan kirazı' diye satılan tüm kirazlar Eldivan kirazı değil. Bunların çoğu başka illerde üretilen ürünler. Onların aromasıyla bizim kirazımızın aroması birbirinden çok farklı. Vatandaşımızın özellikle 'Eldivan kirazı mı' diye sormaları gerekiyor çünkü farklı bir kirazı Eldivan kirazı diye satabiliyorlar." değerlendirmesinde bulundu.