En pahalısını üretiyoruz, herkesten ucuza satıyoruz

Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, dünyanın en pahalı pamuğunu üretiyoruz, herkesten ucuza satıyoruz diyerek isyan etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
AYDIN - Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, pamuk üretiminde maliyetlerin yüksek, fiyatın düşük olduğunu ifade etti.
 
Bertan Balçık, yaptığı yazılı açıklamada, pamuk üretimindeki sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili hazırladıkları raporu Ekonomi Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sunduklarını belirtti.
 
Balçık, raporda, şu görüşlerin yer aldığını bildirdi:
"18 aydır dünyanın her yerinde pamuk fiyatı Türkiye'den yüksek ve dünyanın her yerinde maliyet Türkiye'den düşüktür. Başka bir ifadeyle dünyanın en pahalı pamuğunu üretiyoruz ve dünyadaki herkesten daha ucuza satıyoruz. Pamuk gibi arz açığımız olan bir üründe kontrolsüz ithalat acımasızca devam etmektedir. 2000-2008 yılları arasında reel mazot fiyatı yüzde 47 ve reel gübre fiyatı yüzde 109 artarken, pamuk fiyatı yüzde 51 azalmıştır."
 
Maliyet ve rekolte çalışmalarında mutlaka Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) ve ziraat odalarının yer alması gerektiğini vurgulayan Balçık, pamuk üreticilerini "hep devletten bir şeyler isteyen" konumundan çıkarmak zorunda olduklarını kaydetti.
 
Balçık, şöyle devam etti:
"Desteklerin GSMH'nın yüzde 1'inden az olmamak üzere tarım kanununda olduğu gibi uygulanmasını istiyoruz. Tarımsal desteklemeler içerisinde en çok pamuğa destek verildiği söylenirken, aslında yapılan uygulamalarla diğer ürünlere daha fazla destek sağlanmaktadır. Örnek olarak buğday ithalatında fon uygulamasıyla bu ürüne verilen destek 2 milyar 200 milyon dolardır. Pamukta ise gümrük fonu her koşulda sıfırdır. İç piyasada lif pamukların iplikçiye emanete gönderilmesinin önüne geçilmesi gerekiyor. Çözümü lisanslı depoculuk. Bunun için de mevzuattaki sıkıntıların aşılması ve pamuklarını lisanslı depoya koyacak olan üreticilerin ve çırçır işletmelerinin desteklenmesi gerekmektedir. Tarım birliklerinin 2000 yılında çıkan yasası değiştirilmelidir. Birliklerde yöneticilik yapanların görev suçları, varsa cezaları açıkça kanunda yer almalıdır."
 
Bu konularda ilginizi çekebilir