Endeks 28.500'e taşındı; faiz ve döviz 'sakin'

Yurtiçi piyasada iyimserlik korunuyor, yükseliş eğilimi İMKB'de devam ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Yeni yıla moralli başlayan borsada, yukarı yönlü hareket günün ilk seansında devam etti. Bugün 28.613 puana kadar çıkan Bileşik Endeks, kapanışını 523 puan artışla 28.512 puandan yaptı. Hisse senetleri ortalama yüzde 1.87 değer kazanırken, ilk yarı sonunda 736.9  milyon TL'lik işlem hacmi oluştu.

Yurtiçi piyasada özellikle IMF anlaşmasına yönelik beklenti olumlu havaya katkı yapmaya devam ediyor. DÜNYA'ya açıklamalarda bulunan Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in, IMF ile güncel ihtiyaçlara cevap verecek ve reel sektörü dolaylı olarak destekleyecek bir anlaşmanın Şubat ayında imzalanacağını söylemesi moralleri daha da yükseltti. Dün 28.000'de zorlanan piyasa bugün 28.500'ün üzerinde kalmaya çalıştı.

Yurtdışında ise makroekonomik verilerin yanı sıra ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'nın göreve başlamasıyla birlikte açıklayacağı paket bekleniyor. Sabah saatlerinde daha temkinli görüntü çizen ABD vadeli işlemler ve Avrupa endeksleri tekrar artıya geçerek, dengeli görünüm sergilemeye başladı. Bu arada Euro Bölgesinde enflasyon 2008 yılında yüzde 1.6 oldu.

Faiz ve döviz daha sakin

MB'nin faiz indireceği beklentisiyle düşüşe geçen faiz, küçük çaplı kar satışları sonrası yatay seyrini korudu. 23 Haziran 2010 vadeli gösterge kıymette bileşik faiz yüzde 15.93 seviyesinde yer aldı ve 478.3 milyon TL'lik işlem hacmi kaydedildi. Dün toplam 734.3 milyon TL'lik işlem hacmiyle dengeli görüntü çizen gösterge kıymet günü yüzde 15.89 bileşikten kapatmış, bugüne valörlü işlemlerde yüzde 16.04 seviyesinde yer almıştı.

Güne alıcılı başlayan dolarda da sakin seyir etkili. Kapalıçarşıda dolar şu sıra 1.5260 TL'den el değiştiriyor. Uzmanlar, piyasada görülen müşteri alımlarının çekilmesi halinde daha aşağı seviyelerin denenebileceğini belirtiyor. Uluslararası piyasada euro/dolar 1.3390 seviyesinde yer alırken serbest piyasada euro 2.0450 TL'ye geriledi.

Türkiye, anlaşmayı şubata yetiştirmeye çalışıyor, miktar herkesi rahatlatacak