Enerji Bakanı Güler, Alman RWE'nin de katılımıyla projenin güçleneceğini kaydetti / "Nabucco, enerji barışı anlamına gelecek"

Enerji Bakanı Güler, Alman RWE'nin de katılımıyla projenin güçleneceğini kaydetti / "Nabucco, enerji barışı anlamına gelecek"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Nabucco Projesi'nin Avrupa'nın sadece bir gaz temin projesi değil, aynı zamanda bir enerji barışı olduğunu kaydetti. Alman RWE şirketinin, Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ne altıncı ortak olarak katılması dolayısıyla düzenlenen törene katılmak üzere Viyana'ya giden Bakan Güler, Nabucco Projesi'nin büyük bir hız kazandığını ve çalışmaların süratli bir şekilde devam ettiğini belirtti. Projenin, RWE'nin katılımıyla daha da güçleneceğini kaydeden Güler, "Proje, hedefine doğru emin adımlarla yürüyor. Türkiye burada çok önemli bir role sahip" yorumunda bulundu. Hilmi Güler, Nabucco Projesi'nin, Avrupa'nın sadece bir gaz temin projesi değil, aynı zamanda bir enerji barışı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "Türkiye, burada çalışmaları süratli bir şekilde sürdürüyor. Artık projenin doğrularıyla uygulamaya geçme çalışmaları yapılacak. Viyana'da bulunduğum süre içerisinde bakanlarla toplantılar yaparak, ülkemizin ilgili ülkelerle enerji konusundaki diğer projelerini görüşeceğim." Solana: Nabucco, AB'nin enerji güvenliği için çok önemli Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nün (IFRI) düzenlediği AB'nin enerji dış politikası konulu konferansta bir konuşma yapan AB Yüksek Temsilcisi Javier Solona, enerji alanında Türkiye ile ilişkilerin güçlendirilmesinin AB açısından önemli olduğunu vurguladı. Avrupa'nın enerji alanında giderek artan bir şekilde ithalata bağımlı olduğunu söyleyen Solana, Avrupa'nın saygın bir enerji dış politikası olması gerektiğinin altını çizdi. Solana, AB'nin dış dünyanın değişen dinamiklerine uyum sağlama konusunda yetersiz kaldığına işaret ederken, Ortadoğu, Kafkaslar, Balkanlar ve Asya'da her gün yeni bir anlaşmanın gerçekleştiğine dikkat çekti. Solana, dünya üzerindeki diğer oyuncular kararlı bir şekilde enerji yatırımlarını yaparken, AB'nin seçeneklerinin giderek azaldığını söyledi. AB'nin enerji kaynağını çeşitlendirme kararında daha ciddi olması gerektiğini söyleyen Solana, Nabucco Boru Hattı Projesi'nin gerçekleştirilmesinin bu nedenle çok büyük bir önem taşıdığını vurguladı. Solana, Türkiye, Kafkaslar ve Orta Asya ile daha geniş kapsamlı enerji ortaklıkları kurulmasının önemine dikkat çekti.