”Enerji yatırımları, erteleme olmaksızın sürüyor”

"Fırsatlar Ülkesi Türkiye" konferansında "Beklenen Kamu Özel Yatırım Ortaklıkları" konulu oturum yapılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, enerji yatırımlarını planladıkları şekilde, krizden dolayı herhangi bir erteleme olmaksızın sürdürdüklerini belirtti.

"Fırsatlar Ülkesi Türkiye: Yatırımlar İçin Güvenli Bir Liman" temalı konferans kapsamında gerçekleştirilen "Enerjide Yatırım Gereksinimleri: Beklenen Kamu Özel Yatırım Ortaklıkları" konulu oturumda konuşan Hakman, Türkiye'deki elektrik talebi artışının 1990'dan bu yana yıllık ortalama yüzde 7,5 olduğunu, aynı sürede sanayinin talep artışının yüzde 5,5 seviyesinde bulunmasının, talebin önemli bir kısmının sanayi dışından geldiğini gösterdiğini ifade etti.

Türkiye'nin nüfusu artığı, şehirleşme devam ettiği sürece krizin talep artışında önemli bir durdurucu etkisi olmayacağını kaydeden Hakman, yatırımlara da değindi.

Hakman, "Biz yatırımlarımızı planladığımız şekilde, krizden dolayı herhangi bir erteleme olmaksızın sürdürüyoruz. Şu anda yatırım aşamasında olan 2 bin megavatlık bir kapasitemiz var. Bin megavatlık bir kapasite de yolda. Önümüzdeki yıl içinde tahmin ediyorum bunların da yatırımlarına başlayabileceğiz" diye konuştu.

Mete Maltepe rüzgar türbinlerinine değindi

General Elektrik (GE) Global Rüzgar Enerjisi Genel Müdürü Mete Maltepe, rüzgar türbinlerini Türkiye'de üretmek isteyebileceklerini ancak, pazarı ve sürdürülebilir olduğunu görmeleri gerektiğini kaydetti.

Maltepe, dünyada rüzgar enerjisinde 2000 yılında 4 bin megavat olan kurulu gücün 2008 yılında 27 bin megavata çıktığını anlattı.

Bunda devletlerin bu konuda önemli teşvikler getirmesinin rol oynadığını kaydeden Maltepe, Avrupa'nın 2020 yılında toplam enerjisinin yüzde 20'sinin yenilenebilir olmasına ilişkin bir hedef belirlediğini ve bu hedefe ulaşmak için elektrik üretiminin yüzde 35'inin yenilenebilir enerjiden gelmesi gerekeceğini belirtti.