”EPDK, bizim için yapılması gereken en kötü senaryoyu yaptı”

TABGİS Başkanı Ketenci, gerekirse dava açacaklarını belirterek "İnşallah buna gerek kalmadan ilgililer bizi anlar" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Atıf Ketenci, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) aldığı tavan fiyat uygulaması kararı ile ilgili olarak, "EPDK, çektiği sınırla bizim için yapılması gereken en kötü senaryoyu yapmıştır. Halimize şükrediyorum. Daha kötüsü de olabilir" dedi.

Atıf Ketenci, akaryakıt bayilerinin katılımıyla İstanbul'da düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, kamuya, ilgililere ve tüketicilere dertlerini anlatmak istediklerini ifade ederek, kimsenin kendilerinden talep edecek bir şeyi kalmadığını söyledi.

Ketenci, "EPDK, çektiği sınırla bizim için yapılması gereken en kötü senaryoyu yapmıştır. Halimize şükrediyorum. Daha kötüsü de olabilir. Ne olabilir? Petrol fiyatları geçmişte olduğu gibi umulmadık bir şekilde 100-140 dolara çıkarsa halimiz ne olur? Onu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Petrolde serbest piyasa ekonomisine 2005'de geçildiğini anımsatan Ketenci, "3 yaşındaki çocuğu büyütemedik, şimdi ümüğünü sıkıyoruz. Yanlış olan budur. Yüzme denizde öğrenilir. Bırakmadılar ki yüzmeyi öğrenelim" dedi. 

Yarın Ankara TOBB Üniversitesi'nde bayilerin katılımıyla bir toplantı yapacaklarını bildiren Ketenci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gerekiyorsa dava da açılacak. Elbette, düşünüyoruz. İnşallah buna gerek kalmadan ilgililer bizi anlar. O zaman her şeye müdahale edelim. Sigara satanın karına da müdahale edelim. Sigara satan yüzde 8'le satıyor. İddaa oynayanlar yüzde 7-8 veriyorlar. Milli Piyango bayileri bu kadar alıyorlar. Bize niye çok görüyorlar?"

Ketenci, EPDK'nın söz konusu uygulamayı Türkiye'nin 81 ilinde hayata geçirdiğini, bunu sınırlı bir bölgeyle bırakabileceğini ya da karayolları güzergahını bunun dışında tutabileceğini, ancak bunu yapmadığını söyledi.

EPDK'nın getirdiği çizginin Petrol Yasası'nda da yer aldığını anımsatan Ketenci, "Biz bu filmi yıllardır görüyoruz. Buna karşı alışkanlığımız var. Sizlerle beraber bu yağmurda çok ıslandık. Bir daha ıslanmak nasipmiş" diye konuştu.

Ketenci, "bir zamanlar petrolün patronunun devlet olduğunu" ifade ederek, daha sonra bundan vazgeçildiğini ve otomatik fiyatlandırma sistemine geçildiğini, koalisyon hükümetlerinde ıstıraplar çektiklerini, 2001 krizinin ardından yine Ankara yollarına düştüklerini söyledi.

"Biz sokaktaki adam değiliz. Bu ülkenin esnafıyız, iş adamıyız"

Atıf Ketenci, geçmiş dönemde EPDK'dan akıl almaz idari cezalar aldıklarını belirterek, "Dilimize kemik koyduk, konuşmadık. Ama şimdi konuşacağım. Biz sokaktaki adam değiliz. Bu ülkenin esnafıyız, iş adamıyız" dedi.

Lisanslı bir istasyonun günlük satışının 3 bin 500 litre, büyük ana dağıtım bayilerinin ortalamasının da 7 bin litre olduğunu bildiren Ketenci, Türkiye'de akaryakıtın üzerindeki ağır vergilerin faturasının kendilerine çıkmaması gerektiğini söyledi.

Bir arkadaşlarının, "EPDK'ya 7 bin litre satan bir istasyon verelim, çalıştırsın" önerisi getirdiğini ifade eden Ketenci, "Köşkte, yalıda oturan bayi arkadaş tanımıyorum. Yazıktır, kıymasınlar bize. 6 ayda bir enflasyon oranında işçime fark verirdim. 1 Temmuz'dan itibaren bir kuruş artıramam. İşçinin ne günahı var? Hanginiz artırabilirsiniz? Başka çözüm önerisi olarak 'tuvaletleri paralı yaparız' denildi Tüketicilerimize yazık değil mi?" şeklinde konuştu.

Ketenci, şu anda kar marjlarının ne olduğuna ilişkin bir soru üzerine, "18-19 kuruşlardan 12,5 kuruşa düştü veya 13 kuruş 75 santime düştü. Santim tabirini kullandım. 13 kuruş 75 santim... Santim ne demek? EPDK, bunu o kadar hassas bir teraziyle tarttı ki 13 kuruş 75 santim karı reva gördü. Onu 14 kuruş yapamadı. Bizi 50 yıl geriye götürdü" dedi.

Bir gazetecinin sorusu üzerine, Ketenci, "Yüzde 3-4 promosyon dağıtmamız yerine, biz eğer pompaları ucuzlatmış olsaydık belki de bu başımıza gelmezdi. Keşke promosyon yapmasaydık" diye konuştu.

"Promosyonlar kalkacak mı?" sorusuna da Ketenci, "Artık yapabilen yapsın" yanıtını verdi.

Eski TABGİS Başkanı Mustafa Cengiz de, kazandıkları paranın kuruşunun hesaplandığını belirterek, "50 bin litre satanlar da zararda. EPDK bunu hangi zihniyetle yaptı? Bunu idrak etmekte zorluk çekiyorum" dedi.

Bu arada, toplantının yapıldığı alanda bir duvara "Bayilere bu tabloyu mu reva gördünüz" yazılı afiş asıldığı dikkati çekti. Afişte, kurşunsuz benzin, motorin ve kırsal motorinin alış fiyatı, nakliye artı KDV dahil brüt gelir ile satış fiyatına da yer verildiği görüldü.