ERDEMİR'de sendika ve işveren anlaştı

Grev kararı alınan fabrikada taraflar uzlaşmaya vardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EREĞLİ - Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş, grev kararı alınan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) TAŞ'de, sendika ve işveren arasında anlaşma sağladığını duyurdu.

Odabaş, Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde düzenlediği basın toplantısında, İstanbul'daki OYAK'a ait binada, Türk Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), OYAK ve sendika yetkililerinin bir araya gelerek, uzlaşmaya vardıklarını söyledi.

Toplu iş sözleşmenin 5 bin 300 işçiyi ilgilendirdiğini ve 2 yılı kapsadığını anlatan Odabaş, şöyle dedi:

''Görüşmeler sonucunda, şirket çalışanlarına saat ücreti olarak seyyanen ilk 16 ay için 60 Kr, kalan 8 ay için de 20 Kr. zam yapıldı. Çalışanlarımıza eşit oranda yansıyacak sözleşmedeki bayram ve izin ikramiyelerinde yüzde 10, diğer sosyal haklarda da yüzde 15 oranında artış sağlandı. 1 Eylül 2008'den geçerli olan sözleşmenin bağıtlandığı güne kadar çalışanlarımızın birikmiş alacakları da aylık maaşlarına yansıtılarak ödenecektir.''

Herkesi zor günler bekliyor

Yusuf Ziya Odabaş, Türkiye'de kriz ortamını herkesin yaşadığını belirterek, şunları söyledi:

''Ülkedeki gidişatın iyi olmadığını, önümüzdeki dönemlerde ERDEMİR ve çalışanlarını da zor günlerin beklediğini bilmemiz lazım. Bu nedenle, kriz ortamında greve gidip, daha büyük kaos ortamı yaşanmaması amacıyla, sözleşmeyi masa başında bitirmek için sendikamız ve işveren elinden geleni yaptı. Bundan dolayı da mutluyuz. Gerçekleştirilen sözleşmenin ülkedeki çalışma hayatına, ERDEMİR ve çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.'''

Türk Metal Sendikası Genel Merkezi, MESS ile başlatılan görüşmelerin uzlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine, 16 Ocakta aldığı grev kararını 16 Martta uygulamaya koyacağını duyurmuştu.