”Erkek giyimine yabancıların girme şansı yok”

Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, Perakende Günleri kapsamında düzenlenen "Zor Zamanda Sağlam Durmak" başlıklı oturumda konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, Türkiye'de erkek giyimine yabancıların girme şansının bulunmadığını söyledi.

Perakende Günleri kapsamında düzenlenen "Zor Zamanda Sağlam Durmak" başlıklı oturumda konuşan Kiğılı, büyümelerinin alışveriş merkezleri sayesinde olduğunu ifade ederek, Türkiye'de faaliyet halinde 194, inşaat ve proje halinde de 128 alışveriş merkezi bulunduğunu bildirdi.

3 yıldan beri 199 YTL'ye takım elbise sattıklarını belirten Kiğılı, Türkiye gibi devamlı krizler içerisinde olan bir ülkede erkeklerin koyu renk takımlar tercih ettiğini söyledi. Kiğılı, "Dünyanın en büyük markaları, kim gelirse gelsin, Türkiye'de bir dakika şansı yok. Çünkü bizler işi biliyoruz. İyi dikim yapıyoruz. Türkiye'de erkek giyimine yabancıların girme şansı yok. Yabancı markanın burada altyapısını kurması çok zor" diye konuştu.

Yatırımlarının yüzde 90'ını yaptıklarını anlatan Kiğılı, doğru yerde, doğru yatırım yapmanın büyük önem taşıdığını, Ankara'da son 6 ayda satışlarda yüzde 20 gerileme olduğunu bildirdi.

"Devşirme outlet istemiyoruz"

Derimod Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim de yabancı tüm kadın giyim markalarının Türkiye'ye geldiğini belirterek, "Bir tek H & M var. O da yakında, eli kulağında, Türkiye'ye gelir" dedi.

Zaim, 2001 krizinden sonra hükümetin düşük kur politikası nedeniyle Türkiye'nin yabancı ayakkabı cennetine dönüştüğünü ifade ederek, Türkiye'ye 600 milyon dolarlık ayakkabı geldiğini, Türk halkının yıllardır kaliteli Türk derisiyle "şımartıldığını", bu nedenle Uzak Doğu'dan gelen ucuz derilere rağbet etmediğini savundu.

Anadolu'ya açılmak için outlet felsefesini çok iyi düşünmek gerektiğini vurgulayan Zaim, "Yatırımcılar Anadolu'da gerçek outlet meselesini iyi düşünsün. Gerçek outlet'ler Anadolu'da da tutar. Devşirme outlet istemiyoruz. Örneğin Ümraniye'de alışveriş merkezi için yatırım yapılıyor, yer açılıyor, sonra tutmadı, outlet'e çevirelim. Böyle olmuyor" dedi.

"Anadolu şahirleri 2 tane alışveriş merkezi kaldırmıyor"

Ayaydın & Miroglio Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın ise dünyadaki tüm oyuncuların Türkiye'ye geldiğini, Türk markalarında yeni bir oyuncunun çıkması için uzun bir süreç ve finansman gerektiğini ifade etti.

Ayaydın, bu kadar çok alışveriş merkezi bulunmasaydı bugün Türkiye'de yerli markaların yüzde 90'ının olmayacağını savunarak, alışveriş merkezi sahiplerinin, son 4-5 yıldır ciddi bir "yanlış" içerisinde olduğunu ve sektörün dertlerini dinlemeleri gerektiğini söyledi.

Bir caddede 10 alışveriş merkezinin olmaması gerektiğini ileri süren Ayaydın, "En fazla 2 tane olur. Bugün benim girmediğim alışveriş merkezine rakibim giriyor ve benim pazarımdan pay alıyor. Alışveriş merkezlerinin çok yakın kurulmaması lazım. Şu anda bütün alışveriş merkezi sahipleri diken üstünde oturuyor" dedi.

Yalçın Ayaydın, Anadolu şehirlerinin 2 tane alışveriş merkezi kaldırmadığını savundu.

"Biraz daha dikkatli olmakta fayda var"

Unitim Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Burç Cemiloğlu da Türkiye'deki zengin sayısı ve satın alma gücünün belli olduğunu ifade ederek, biraz daha dikkati olmakta fayda bulunduğunu söyledi.

Cemiloğlu, alışveriş merkezleri konusunda bundan sonra bir düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayarak, böylesine sıkıntılı zamanlarda ortak çalışma yapmanın büyük önem taşıdığını kaydetti.

Vakko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko da dünyanın hiçbir yerinde birbirine bu kadar yakın alışveriş merkezi bulunmadığını ifade etti.

Hakko, "Pastayı büyütmek yerine devamlı içinden yiyoruz. Sonra da içinden nasıl çıkacağımızı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Yazar Brigitte Labbe de "Başarının Sırrını Çocuklar Öğretir" başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, felsefenin dinlemek olduğunu ifade ederek, "Perakende de dinlemektir. İnsanlara bir şey satmak için duymanız yeterli değil, dinlemeniz de lazım. Filozoflar, düşünürler her zaman perakendecilere hayranlıkla bakarlar" dedi.