Eskişehir'de 3 sektör ihracat hedefleri için 'kümeleniyor'
Eskişehir ABİGEM Genel Müdürü İlker Sökmen, dünyada yeni açılmış pazarlara farklı sektörlerin ürünlerini tek bir elden vereceği bir modelle başarının yakalanacağını belirterek, DEKOYAP projesi ile mobilya, dekorasyon ve yapı malzemelerinden oluşan 3 sektö
Dilek TOP
ESKİŞEHİR - Türkiye’de 19 Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) arasında rol model gösterilen Eskişehir ABİ-GEM, DEKOYAP projesi ile mobilya, dekorasyon ve yapı malzemelerinden oluşan 3 sektörü dış pazar hedefleri için kümelendirmeyi planlıyor. Küme içindeki firmaların kendi markalarını koruyacağı proje kapsamında bir araya gelecek bu sektörler dekorasyon, inşaat malzemesi ve mobilya tasarım ürünlerini tek bir elden yurtdışında yeni pazarlara sunacak.
Eskişehir ABİGEM, bir yandan da Japonya Fabrika Bakım Enstitüsü kuruluşu JIPM Solutions’ın deniz aşırı kolu olmaya hazırlanıyor 2008 yılında kurulan 2. Grup ABİGEM’ler arasında yer alan Eskişehir ABİGEM’in, sadece 22 ay fonlanarak yaptığı çalışmalarla sürdürülebilirliğini kanıtladığını ifade eden Eskişehir ABİGEM Genel Müdürü İlker Sökmen, “Eskişehir ABİ-GEM, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Eskişehir Sanayi Odası, Eskişehir Ticaret Odası, Eskişehir Ticaret Borsası, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi ve Güç Birliği Holding ortaklığında kurulmuş eğitim ve danışmanlık organizasyonu olup, ağırlıklı olarak TR41 Bölgesi’nde (Eskişehir, Bursa, Bilecik) kurucu ortaklarından aldığı büyük destek ile faaliyetlerini sürdürüyor” dedi.
ABİGEM olarak ihracat potansiyelini arttırıcı, uluslararasılaşma projeleri şeklinde kümelenme çalışmalarına destek verdiklerini kaydeden Sökmen, “Şu anda mobilya, dekorasyon ve yapı malzemelerinin yer alacağı ‘DEKOYAP’ kümesi üzerine çalışmalar yapıyoruz. Daha küçük ilgi grupları bir araya gelerek kendi çıkarları için yeni stratejiler oluşturmalıdır. Bundan sonra sanayiye yönelik destek ve hizmetlerin kümelenme çalışmaları üzerinden olacağı görülüyor. DEKOYAP kümesi için üç sektörün kesiştiği ortak fuarlar bulduk. Güç birliği diyebileceğimiz bir modelle bu kümelenmeyi gerçekleştirmek istiyoruz. Liderlik edecek uygun bir ara yüzey ile siparişler uygun standartlarda ve müşterinin beklentilerine hitap edebilecek şekilde üretilip sevk edilecek. Küme içindeki firmalar da kendi markalarını koruyacak şekilde bu iş modeline destek olacaklar” diye konuştu. DEKOYAP kümesinin kurulabilmesi için üyeler bulmaya çalışıldığını ve bu 3 alanda da ihracat boyutunun beklentilerden farklı olacağını dile getiren Sökmen, “Dünyada yeni açılmış pazarlar var, biz o pazarlara dekorasyon, inşaat malzemesi ve mobilya tasarım ürünlerinin tek bir elden verileceği bir modelle başarılı olunacağını düşünüyoruz”dedi. Yeni kümelenmelerle ihracat potansiyelini arttırmaya yönelik çalışmaların yoğunlukta olduğunun altını çizen Sökmen, “Bu kapsamda seçtiğimiz hedef ülkelerdeki firmalar ile Eskişehirli firmaların eşleştirmelerini yapıyoruz. Bu ülkelerde firma adına uluslararası araştırmalar ve iş görüşmeleri gerçekleştiriyoruz. Proje iki taraflı yapıldığı için biz de potansiyel alıcı olduğunu düşündüğümüz yabancı firmaları buraya davet ederek, üretici firmaların ürünlerini yerinde görmelerine ve makine ve üretim yeteneklerini yerinde incelemelerine yardımcı oluyoruz. Bu kapsamda Eskişehir Sanayi Odası ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi müdürlüğü liderliğinde aralık ayına kadar 4 yabancı heyet misafir etmeyi umuyoruz” şeklinde konuştu.
ABİGEM çekirdek iş modelini sanayiciye insan kaynağı yetiştirmek olarak tanımlayan Sökmen, “Teknik resim, CNC tezgah operatörlüğü ve kalite kontrol gibi iş gruplarına yönelik açmış olduğumuz kursları kendi eğitmenlerimizle yürütüyoruz. Eğitim programlarımızı sürekli güncelliyoruz. Kamu kurumlarına hizmet verirken de devlet desteklerine erişmeleri için her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Yalın üretim ve TPM eğitim-danışmanlıkları konusunda 8 adet Ekonomi Bakanlığı destekli eğitim programı açmayı planlıyoruz” ifadesini kullandı.
KOBİ’ler danışmanlık hizmetlerine mesafeli
[PAGE]KOBİ’ler danışmanlık hizmetlerine mesafeli
Bazı KOBİ’lerin eğitim ve danışmanlık hizmetlerine mesafeli olduklarından yakınan Sökmen, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun şirketlerde çok şeyi değiştireceğine dikkat çekerek, “Her şirketin farklı düzeylerde kurumsallaşması gerekecek. Kurumsallaşma adımları hızlandıkça profesyonelleşme ortaya çıkacak. Şirketlerin daha sağlıklı yönetilebilmeleri ve işletme körlüğünün önüne geçebilmeleri için dışarıdan bir göze daha fazla ihtiyaçları olacak” dedi.