”Esnaf ve sanatkar da destekten yararlanmalı”

Palandöken, Başbakanın açıkladığı desteklerden, yeni yatırım ve yeni istihdam şartıyla esnaf ve sanatkarın da yararlanması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı yeni yatırım teşvik paketinde esnaf ve sanatkara doğrudan yer verilmediğini belirtirken, esnaf ve sanatkarın da bu desteklerden yararlanmasını istediklerini söyledi.

Palandöken, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de 30 yıldır bölgesel farklılıklara göre uygulanan teşvik paketlerinin fazla yarar sağlamadığını ve az gelişmiş bölgelere beklenen yatırımı çekmediğini öne sürdü. Oysa esnaf ve sanatkara yönelik yatırımların, bölge farkı gözetmeden ekonomiyi daha doğrudan ve daha hızlı etkilediğini belirten Palandöken, Başbakanın açıkladığı desteklerden, yeni yatırım ve yeni istihdam şartıyla esnaf ve sanatkarın da yararlanmasının sağlanması gerektiğini kaydetti.

Dünya'nın küçük işletmeleri büyük oranda desteklediğine işaret eden Palandöken, bu işletmelerde yatırım riskinin daha az, istihdamın da daha hızlı bir şekilde sağlandığını belirterek, şunları söyledi:

"Yeni teşvik paketinden esnaf ve sanatkar dolaylı şekilde yararlanacak. Önce büyükler yatırım yapacak, ekonomi canlanacak, esnaf da bundan dolaylı olarak yararlanacak. Oysa doğrudan esnaf ve sanatkara yönelik destekler uygulansa ekonomideki canlanma daha hızlı olur. Öncelikle, esnaf ve sanatkarın sattığı temel gıda ve temizlik maddelerindeki KDV ve ÖTV indirilmeli. Bu 150 milyar dolarlık bir pazarı oluşturuyor. Bu ürünlerde KDV ve ÖTV indirimi olursa, hem vatandaş rahatlar, nem piyasa hızlı bir şekilde canlanır.

Esnaf olarak biz de aynı desteklerden ve kredi garanti fonu uygulamalarından yararlanmak istiyoruz. Halen esnaf 10 bin liralık, 50 bin liralık kredi borcu nedeniyle iş yerini kapatıyor. Garanti fonu bunlara da destek olmalı. "