Esnaf ve sanatkara sıfır faizli kredi

Bakan Çağlayan, KOSGEB aracılığı ile esnaf ve sanatkara yönelik sıfır faizli bir kredi desteği programı başlattıklarını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, esnaf ve sanatkarın finansman ihtiyaçlarının karşılanabilmesi ve piyasada yaşanan nakit sıkışıklığının bir ölçüde giderilmesi için KOSGEB aracılığı ile ilk defa imalatçı esnaf ve sanatkara yönelik sıfır faizli bir kredi desteği programı başlattıklarını belirtti. 

Bakan Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu kredi desteği programının 20 Ağustos Çarşamba gününden itibaren başlanacağını belirtti. 

Söz konusu programdan 5 bin esnafın yararlanmasının öngörüldüğünü ifade eden Çağlayan, esnaf ve sanatkar başına 25 bin YTL'ye kadar olan kredinin faizinin KOSGEB tarafından karşılanacağını kaydetti. 

İlk ayı ödemesiz 3 ayda bir ödemeli ve 18 ay vadeyle verilecek kredi ile esnaf ve sanatkara toplam 125 milyon YTL kredi kullandırılacağını belirten Çağlayan, programdan esnaf ve sanatkar odalarına kayıtlı, kapasite raporuna sahip olan imalatçı esnaf ve sanatkarın KOSGEB veri tabanına kayıt olarak yararlanabileceğini bildirdi. Bakan Çağlayan, şöyle dedi: 

"Sıfır faizli destek kapsamında 125 milyon YTL'lik kaynağın yüzde 25'i Güneydoğu ve Doğu Anadolu, yüzde 25'i diğer kalkınmada öncelikli yöreler ve yüzde 50'si de normal ve gelişmiş yörelerdeki imalatçı esnaf ve sanatkara kullandırılacak. 

Kredi kullanımı 125 milyon YTL'lik kaynakla sınırlı olacak ve bu bölgeler arasında kullanılmayan kotalar olursa diğer bölgelere tahsis edeceğiz." 

Programda esnaf ve sanatkar kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yapacaklarını ve işletme başına 30 bin YTL'ye kadar kredi kullandıracaklarını belirten Bakan Çağlayan, "Krediden yararlanmak isteyenler 20 ağustos tarihinden itibaren 5 özel ve 3 kamu bankasına başvurabilecek" dedi. 

Çağlayan, programdan yararlanmak isteyenlerin başvurabilecekleri bankaları  Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Akbank ve Türk Ekonomi Bankası olarak sıraladı. 

Başvuruların direkt bankalara yapılacağını, KOSGEB'in yapılan başvuruları imalatçı kriterlere göre değerlendireceğini ifade eden Çağlayan, teminat sorunu yaşayabilecek olan imalatçı esnaf ve sanatkarın Kredi Garanti Fonuna başvurabileceğini kaydetti.