Esnaf ve sanatkarlar için yeni eylem planı hazırlanıyor

Bakan Tüfenkci, 2018 yılının ilk çeyreğinde 'Esnaf ve Sanatkarlar Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı (ESSEP) uygulamaya koyacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 ANKARA - DÜNYA  

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 'Esnaf ve Sanatkârların 2023 Vizyonu' temasıyla esnaf ve sanatkârların sorunları ve çözüm yollarını kapsayan yeni bir strateji belgesi ve eylem planı hazırladıklarını açıkladı. Tüfenkci, 2018 yılının ilk çeyreğinde 'Esnaf ve Sanatkarlar Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı (ESSEP) uygulamaya koyacaklarını söyledi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Rekabet Kurumu'nun 2018 yılı bütçelerini görüştü. Bakanlığının 2018 bütçesini komisyona sunan Gümrük ve Ticaret Bakanı

Bülent Tüfenkci, ekim ayı sonu itibariyle 845 milyon TL değerinde uyuşturucu madde,459 milyon TL değerinde araç, 109 milyon TL değerinde tütün-alkol, 78 milyon TL değerinde tekstil, 118 milyon TL değerinde gıda ele geçirildiğini belirtti. Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadeleye ilişkin de bilgi veren Tüfenkci, 2017 yılının ilk 9 ayında 939 adet akaryakıt istasyonunda ulusal marker ölçümleri yapıldığını, denetimlerde 5 bin 172 ton kaçak akaryakıt ürünü yakalandığını kaydetti.

Tüfenkci, bayi, dağıtıcı, rafineri, madeni yağ, ihrakiye, ve depolama lisanları kapsamında toplam 233 milyon 172 bin TL, ödeme kaydedici cihazların kontrolü sonucunda ise 2 milyon 429 bin TL tutarında ceza kesildiğini ifade etti. Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele konusunda oluşturulan özel ekibin etkin ve yoğun çalışmalarıyla, 2017 yılında 1 milyar 176 milyon TL tutarında usulsüzlük ortaya çıkarıldığını ve 1 milyar 15 milyon TL tutarında vergi ve cezai işlem uygulandığını söyledi.

Taşınır rehni karşılığında 2.8 milyar TL kredi sağlandı

Tüfenkci, rehinli taşınır sicilinin 1 Ocak 2017'de faaliyet geçtiğini hatırlatarak, Rehinli Taşınır Sicili'ne tescil edilen 6572 rehin sözleşmesi yapıldığını, en fazla makine ve teçhizat grubunun teminat olarak kabul edildiğini kaydetti. Tüfenkci, bunları sırasıyla alacaklar ile ticari plaka ve hatların izlediğini söyledi. Tüfenkci, bu rehinler karşılığında 2.8 milyar TL finansman imkanı sağlandığını kaydetti.

Tüfenkci, Bakanlık olarak, Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sistemi'ne (ESBİS) kayıtlı 1,7 milyon esnaf ve sanatkara yönelik hizmet verdiklerini belirterek, 'Esnaf ve Sanatkarların 2023 Vizyonu' temasıyla yeni bir strateji belgesi ve eylem planı hazırladıklarını açıkladı. Bu çerçevede yürütülen çalışmaları kısa sürede tamamlayacaklarını vurgulayan Tüfenkci, 2018'in ilk çeyreğinde Esnaf ve Sanatkarlar Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı (ESSEP) uygulamaya koyacaklarını bildirdi. Tüfenkci, Esnaf Ahilik Sandığını kurduklarını ve 2018 itibarıyla kesintilerin başlayacağını kaydetti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 2018 Yılı Bütçesi 1 milyar 238 milyon 558 bin TL olarak öngörüldü.

Hal Kanunu son aşamaya geldi

Hal Kanununda yapılacak değişiklik için yürüttükleri çalışmada son aşamaya geldiklerini anlatan Bakan Bülent Tüfenkci, yapılacak değişikliklerin başında toptancı hallerinin kuruluşu ve işletilmesinde yapılacak değişiklikler geldiğini söyledi. Üretici örgütlerinin piyasada daha aktif rol almalarını sağlayacaklarını kaydeden Tüfenkci, üreticilerden tüketicilere tedarik zincirinin kısaltılarak tüketicilerin uygun fiyatlı mal temin edebilmesini sağlayıcı düzenlemeler yapılacağını belirtti.